OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Tot ce trebuie sa stii despre menopauza

Menopauza este o întreagă etapă biologică din viața unei femei, care este marcată în general de un declin al funcțiilor genitale. Perioada de menopauză este cunoscută drept etapa pe parcursul căreia se trece de la reproducere la senescență (îmbătrânirea țesuturilor și a organismului). Deoarece este un subiect de interes pentru toate femeile, mai jos îți spunem tot ce trebuie să știi despre menopauză!

Ce este menopauza?

Termenul de menopauză își are originea din limba greacă: menos = hemoragie,  pausa = sfârșit. Practic, termenul de menopauză definește sfârșitul menstruației. Este caracterizată printr-o deficiență ireversibilă de hormoni estrogeni, iar diagnosticul se stabilește după o perioadă de 12 luni de amenoree, lipsa menstruației.

Când apare menopauza?

De regulă, menopauza se instalează între 40 și 55 de ani. Dacă aceasta apare înainte de 40 de ani, atunci poate fi considerată precoce, însă dacă apare după vârsta de 55 de ani, ea poate fi considerată tardivă. Spre exemplu, în România, vârsta medie de apariție a menopauzei este de 49 de ani. În funcție de modalitatea de instalare, menopauza poate fi de două feluri: naturală sau artificială - apare în urma unei intervenții chirurgicale. Datorită faptului că nu este un eveniment fiziologic, include câteva perioade distincte și anume:

 • Perimenopauză - are o durată de la 4 până la 6 ani (media generală este de 2 ani) și o perioadă de tranziție care este definită prin diminuarea și, implicit, dispariția fertilității. În această perioadă ciclurile menstruale sunt tot mai neregulate, producția de estrogeni scade, crește frecvența ciclurilor anovulatorii, iar producția de progesteron este la limita inferioară a normalului;
 • Menopauza - înseamnă oprirea definitivă a menstruațiilor;
 • Postmenopauză - Apare după oprirea menstrelor, pe o perioadă între 2 și 6 ani și persistă până la încetarea completă a funcțiilor ovariene.


Care sunt simptomele menopauzei?

Fiecare femeie în parte poate prezenta o serie de tulburări o dată cu apariția menopauzei. Se pot genera tulburări comportamentale, tulburări somatice sau chiar tulburări psihice. Printre cele mai comune manifestări caracteristice menopauzei amintim:

Tulburări neurovegetative - bufeurile. Acestea se manifestă mai exact prin stări brutale de căldură în anumite porțiuni superioare ale corpului și transpirații abundente la nivelul capului, gâtului și toracelui. Din punct de vedere fiziopatologic, bufeurile sunt un dezechilibru intre ovare și hipotalamus (centrul de comanda al sistemului hormonal și al reglării temperaturii). Bufeurile aduc adesea stări de disconfort marcate prin senzații de sufocare și pot provoca insomnii sau astenie importantă, stări care apar în urma unui efort sporit sau după mese. Durata medie a bufeurilor este de doua-trei minute și pot persista pe o perioadă de 1-5 ani.

Tulburări genito-sexuale. Din cauza lipsei estrogenilor poate apărea uscăciune la nivelul mucoasei vaginale, care în timp poate duce la subțierea pereților vaginali și inclusiv la atrofie vulvară.  Aceste modificări pot duce la dureri sau disconfort în timpul actului sexual, iar infecțiile vaginale și urinare pot apărea mai des.

Pierderea elasticității pielii. Cantitatea mai scăzută de hormoni estrogeni are un impact și asupra producției de colagen, lucru care afectează aspectul pielii. Aceasta își pierde elasticitatea și fermitatea, lucru care favorizează apariția ridurilor și a aspectului de piele lăsată. Un alt simptom comun al menopauzei este subțierea epidermului și uscarea pielii.

Osteoporoză. Este o manifestare mai întârziată a menopauzei care apare din cauza absenței estrogenilor și care este asociată cu scăderea rezervelor de calciu de la nivelul osului. O dată cu instalarea menopauzei se produce și o pierdere accelerată a masei osoase, iar această pierdere se agravează o dată cu vârsta. Osteoporoza poate fi agravată și din cauza unei diete sărace în calciu și proteine, dar și din cauza sedentarismului. Printre cele mai grave consecințe amintim: fracturi în urma unor traumatisme de intensitate scăzută și tasare vertebrală.

Boli cardiovasculare. Estrogenii joacă un rol extrem de important în apariția bolilor coronariene, a accidentelor vasculare cerebrale și a hipertensiunii arteriale. Aceștia scad nivelul colesterolului total și al trigliceridelor și cresc nivelul colesterolului bun. Așadar, în cazul menopauzei, scăderea nivelului de estrogeni poate favoriza apariția bolilor cardiovasculare.

Tulburări psihoafective. Printre manifestările obișnuite ale menopauzei amintim: schimbările bruște de dispoziție, stări depresive, anxietatea, iritabilitatea, tulburări de memorie și concentrare, insomnii, instabilitate emoțională,  scăderea capacității de efort, modificări ale libidoului.

Creșterea în greutate. În cele mai multe cazuri, greutatea femeilor odată cu menopauza crește cu 4-7 kg. Această creștere în greutate înseamnă modificarea repartizării grăsimii pe abdomen și șolduri, iar explicația vine din cauza factorilor hormonali, din lipsa de mișcare fizică ori alimentație deficitară.

Printre simptomele menopauzei amintim și alte simptome generale precum: amețeli, cefalee, mialgii, artralgii.

Reguli de îngrijire la menopauză

Efectul pierderii de colagen cauzat de menopauză poate fi minimizat prin urmarea unorobiceiuri de îngrijire care să mențină sănătatea pielii. Încearcă produse speciale, bogate în substanțe anti-îmbătrânire, precum acidul hialuronic sau retinoizii. Alte ingrediente benefice pentru piele sunt vitaminele C și E, dar și antioxidanții, care pot combate efectele stresului oxidativ de la nivelul celulelor.

Produsele din gama Neovadiol au fost concepute special pentru a acționa împotriva efectelor vizibile provocate de menopauză asupra pielii. Acestea redau densitatea pielii, contribuie la remodelarea volumului său, iar tenul redevine luminos.

Pe lângă folosirea produselor specifice, este important să nu neglijezi hidratarea și curățarea tenului. Alege întotdeauna o formulă hidratantă și delicată, cu un pH cât mai scăzut, care să nu irite sau să usuce pielea. Desigur, pe lângă rutina de îngrijire a pielii, trebuie să te asiguri și că duci un stil de viață cât mai echilibrat.

Reguli de nutriție la menopauză

 • Acordă importanță aportului caloric. Pentru o femeie tânără, care încă mai are activitate fizică, aportul zilnic de calorii recomandat este între 1800 și 2000 de calorii pe zi. Pentru o femeie aflată la menopauză, aportul caloric scade din cauza încetinirii metabolismului. Așadar, numărul de calorii pe zi nu trebuie să depășească 1600.
 • Consumă alimente dietetice. Încearcă pe cât posibil să renunți la zahăr și grăsimi, deoarece grăsimea se acumulează mult mai ușor la menopauză.
 • Diminuează porțiile de mâncare ce conțin grăsime animală. Uleiurile vegetale care conțin grăsime vegetală pot crește nivelul colesterolului sau trigliceridelor, așa că încearcă să diminuezi cantitatea de consum. Evită mâncarea prăjită, produsele de patiserie, carnea tocată și consumă mai multe legume preparate la cuptor, grătar sau la aburi.
 • Consumă cât mai des carne de pește. Peștele conține acizi grași nesaturați care au un rol de protecție al sistemului cardiovascular. Introdu în alimentația ta cât mai des carne de pește precum somon, macrou, ton, sardine, hering.
 • Consumă multe legume. Sunt bogate în vitamine, minerale și nutrienți și sunt sărace în calorii. Legumele au o acțiune similară hormonilor estrogeni și ajută la menținerea elasticității pielii, protejează vasele de sânge și reduc bolile cardiovasculare.
 • Consumă produse lactate slabe. Lactatele sunt o sursă bogată de calciu, însă singura condiție este să fie degresate. Calciul din lapte conține vitamina D care favorizează absorbția și fixarea lui în oase. Consumă lapte, iaurt și brânză proaspătă în locul cașcavalului procesat sau mozzarella.
 • Consumă alcool cu moderație. Consumul de alcool poate crește colesterolul sangvin și, implicit, crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, cancer de sân sau osteoporoză. De asemenea, poate duce la acumularea kilogramelor în plus, mai ales la nivelul abdomenului.
 • Bea multă apă. Consumul de lichide ajută la prevenirea osteoporozei. Consumă cât mai multă apă și încearcă să renunți la consumul de băuturi carbogazoase deoarece acestea conțin mult zahăr și fosfați, substanțe care împiedică fixarea calciului în oase.


Acestea sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre menopauză, simptome, dar și tratament. Nu uita că dietă alimentară sănătoasă este extrem de importantă pentru un organism sănătos. Acordă importanță alimentației și stilului de viață pentru a evita apariția mai multor tipuri de afecțiuni!

Bibliografie:

North American Menopause Society (NAMS) - Focused on Providing Physicians, Practitioners & Women Menopause Information, Help & Treatment Insights, www.menopause.org/.
“Menopause.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397. Published October 14, 2020.
Huizen, Jennifer. “What You Need to Know about Menopause.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/menopause. Published January 13, 2020.

Data publicării:

Produse recomandate

PERI-MENOPAUSE<br />Cremă de noapte cu efect de redensificare și revitalizare

PERI-MENOPAUSE
Cremă de noapte cu efect de redensificare și revitalizare

PERI-MENOPAUSE<br />Cremă de zi cu efect de redensificare si reumplere,<br />Ten uscat

PERI-MENOPAUSE
Cremă de zi cu efect de redensificare si reumplere,
Ten uscat

( 3 Păreri )

PERI-MENOPAUSE Cremă de zi cu efect de redensificare si reumplere, Ten normal-mixt

PERI-MENOPAUSE Cremă de zi cu efect de redensificare si reumplere, Ten normal-mixt

( 1 Păreri )

Nou

CREMĂ DE ZI CU EFECT DE FERMITATE ȘI ANTI-PETE PIGMENTARE BRUNE SPF 50

CREMĂ DE ZI CU EFECT DE FERMITATE ȘI ANTI-PETE PIGMENTARE BRUNE SPF 50

( 1 Păreri )

CREMĂ MULTI-CORECTOARE PENTRU CEARCĂNE, ȘI CONTURUL OCHILOR CU EFECT ANTI CEARCĂN

CREMĂ MULTI-CORECTOARE PENTRU CEARCĂNE, ȘI CONTURUL OCHILOR CU EFECT ANTI CEARCĂN

Peri-Post Menopause Meno 5 Serum Bifazic

Peri & Post Menopause
Meno 5 Serum Bifazic

( 52 Păreri )

POST-MENOPAUSE<br />Cremă de noapte cu efect de refacere a lipidelor si fermitate<br />

POST-MENOPAUSE
Cremă de noapte cu efect de refacere a lipidelor si fermitate

( 2 Păreri )

go to top