OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Perimenopauza, menopauza și post-menopauza: diferențe și tratament

ingrijire menopauza

În organismul unei femei au loc numeroase schimbări odată cu trecerea timpului, printre care, desigur, și menopauza. Trebuie însă să menționăm și perimenopauza și post-menopauza. Toate acestea provoacă modificări asupra pielii și necesită o îngrijire specială, pentru a minimiza disconfortul și a te ajuta să păstrezi un ten cât mai frumos. Pentru a aborda cele mai bune moduri de îngrijire și un eventual tratament, este important să știi care sunt diferențele dintre aceste etape.

Ce este perimenopauza?

Perimenopauza reprezintă perioada în care are loc tranziția către menopauză și în care activitatea sistemului reproducător începe să încetinească. Aceasta debutează cu destul de mult timp înainte de începutul menopauzei, iar anumite schimbări hormonale apar chiar înainte de startul propriu-zis al perimenopauzei. De fapt, corpul poate începe să se "pregătească" pentru oprirea ciclului menstrual cu aproximativ 8-10 ani înainte de momentul în sine.

Ceea ce se petrece mai precis în timpul perimenopauzei este o scădere a nivelului de estrogen. Drept rezultat, pot apărea o serie de simptome specifice, precum apariția ciclurilor menstruale neregulate. Odată cu evoluția acestei etape, nivelul de estrogen va scădea din ce în ce mai mult, însă ovulele vor fi în continuare eliberate. Așadar, o sarcină poate fi în continuare posibilă. Atunci când nivelul de estrogen este atât de scăzut încât ovulația se oprește, vorbim deja despre debutul menopauzei.  

Nu există o durată standard a perimenopauzei care să fie valabilă pentru toate femeile. Odată cu debutul acestor schimbări din organism, începutul menopauzei poate avea loc după doar câteva luni, dar poate dura și până la 4 ani.  

Simptomele perimenopauzei

Nivelul în scădere al estrogenului va duce la apariția unor simptome specifice, iar acestea pot include:

  • cicluri menstruale neregulate;  
  • probleme de fertilitate în cazul femeilor care își doresc să rămână însărcinate;  
  • sindrom premenstrual mai sever decât în mod obișnuit;  
  • o creștere sau o scădere a fluxului sângerărilor;  
  • scăderea libidoului;  
  • sâni mai sensibili;  
  • schimbări ale pielii și părului;  
  • creștere în greutate;  
  • infecții urinare;  
  • dureri musculare;  
  • palpitații;  
  • dureri de cap;  
  • probleme de concentrare.  

Perimenopauză versus premenopauză

Acești doi termeni sunt utilizați de multe ori drept sinonime, însă există o diferență semnificativă între ei. Premenopauza este perioada de dinainte de apariția schimbărilor în organism. În timpul acesteia, ciclurile menstruale sunt încă prezente, chiar dacă pot apărea ocazional dereglări, iar sistemul reproducător încă funcționează ca înainte. Deși pot apărea oarecare schimbări hormonale, nu apar simptomele specifice.

Ce este menopauza?

Menopauza reprezintă încetarea ciclurilor menstruale și încheierea capacității de reproducere a unei femei. Producția de hormoni feminini, a căror scădere a început încă din timpul perimenopauzei, continuă să încetinească, iar ovarele încetează să mai producă ovule. Putem vorbi despre menopauză atunci când menstruația este absentă timp de un an.

În general, acest fenomen debutează în jurul vârstei de 50 de ani, însă poate apărea și mai devreme. Durata perimenopauzei și momentul trecerii către menopauză variază de la femeie la femeie, în funcție de factori precum cei genetici sau starea de sănătate a ovarelor. Uneori, poate fi vorba de o perioadă de tranziție mai prelungită, în timp ce alte femei pot avea de-a face cu un debut brusc al menopauzei.  

Simptomele menopauzei

Pe măsură ce nivelul de estrogen din organism continuă să scadă, vor apărea și alte simptome. Unele dintre acestea își pot face apariția încă din timpul perimenopauzei.

  • bufeuri;  
  • transpirații nocturne;  
  • piele uscată;  
  • uscăciune vaginală;  
  • urinare frecventă;  
  • insomnii;  
  • oboseală;  
  • stări de iritabilitate;  
  • depresie și anxietate.  

Ce este post-menopauza?

Post-menopauza reprezintă stadiul final de încetare a funcțiilor reproducătoare ale femeii. După ce menstruația încetează permanent și este absentă timp de un an, putem discuta despre post-menopauză, perioadă care va dura până la sfârșitul vieții. Din acest punct, producția de hormoni estrogeni va rămâne permanent la un nivel foarte scăzut. Astfel, simptomele specifice vor începe treptat să dispară, dar ele mai pot persista timp de câțiva ani după debutul oficial al post-menopauzei. 

Riscuri asociate cu post-menopauza

După debutul acestor schimbări din organism, vor crește și riscurile de apariție ale unor afecțiuni, precum osteoporoza sau afecțiunile cardiovasculare. Din cauza scăderii nivelului de estrogen, au loc schimbări ale densității osoase, ceea ce poate determina apariția osteoporozei, caracterizată de subțierea oaselor. Astfel, va crește riscul de apariție a fracturilor, în special în zona șoldurilor sau a încheieturilor.

Menopauza nu cauzează în mod direct problemele cardiovasculare, dar acestea apar mai frecvent din cauza schimbărilor specifice. Pe lângă modificările hormonale, vor avea loc și schimbări ale nivelurilor de colesterol, trigliceride și a tensiunii arteriale. Afectarea stării de spirit este, de asemenea, specifică, motiv pentru care multe femei se pot confrunta cu depresia și anxietatea. Nu în ultimul rând, uscăciunea vaginală nu provoacă doar disconfort în timpul acturilor sexuale, ci poate crește riscul de apariție a infecțiilor.   

Deși riscul acestor probleme este mai crescut după 50 de ani, ele pot fi ținute sub control printr-un stil de viață echilibrat. Este important să iei legătura cu un specialist, care te poate sfătui cu privire la cel mai bun mod de îngrijire și un eventual tratament al acestor afecțiuni.

Există vreun tratament pe care să îl poți aborda?

Toate aceste schimbări care au loc în organism sunt parte a unor fenomene perfect normale, cu care fiecare femeie se confruntă la un moment dat. Însă, specialiștii pot recomanda diferite tratamente pentru menopauză care să ajute în gestionarea simptomelor specifice. Aceștia pot sugera terapiile cu hormoni sub formă de comprimate, creme sau geluri care să contribuie la o mică normalizare a nivelurilor de estrogen, astfel încât disconfortul să nu fie mult prea pronunțat. Este foarte important să nu apelezi la un astfel de tratament pentru menopauză decât la recomandarea unui specialist.

Simptomele pot fi gestionate mai ușor și prin adoptarea unor schimbări ale stilului de viață. Sportul și activitatea fizică regulată pot contribui la îmbunătățirea stării de spirit, pot ajuta în cazul creșterii în greutate și pot chiar să contribuie și la reducerea bufeurilor. Yoga sau alte activități relaxante pot, de asemenea, să facă minuni. Ar trebui să adopți și o dietă cât mai sănătoasă și să eviți mesele prea bogate, să consumi alcool cu moderație, să renunți la fumat și să reduci consumul de cafea.

Îngrijirea recomandată pentru un ten cât mai tânăr

Nivelurile de hormoni aflate în continuă scădere își lasă amprenta asupra tenului. Astfel, acesta este mai puțin ferm și nu mai poate reține umiditatea la fel de bine. Drept rezultat, va căpăta un aspect mai îmbătrânit și mai lipsit de volum și de luminozitate. De aceea, îngrijirea pielii la menopauză ar trebui să se concentreze asupra hidratării din plin, a refacerii volumului pierdut și a stimulării reparării barierei cutanate.

Optează pentru gama Neovadiol dedicată tenului matur, prima gamă Vichy care poate activa în mod vizibil mecanismul anti-îmbătrânire al pielii la menopauză. Gama conține produse dedicate perioadelor de perimenopauză și post-menopauză, pentru o îngrijire adaptată.  

Produsele Neovadiol perimenopauză au efect de redensificare și reumplere a pielii, precum și de revitalizare a aspectului său. Crema de zi contribuie la redefinirea contururilor feței și la netezirea sa, în timp ce ajută la recăpătarea elasticității, iar crema de noapte te ajută să ai un ten mai luminos și mai neted. 

Alege produse din gama Neovadiol post-menopauză pentru a redefini liniile feței, a-i reda fermitatea și a contribui la refacerea nivelului de lipide din piele. Crema de zi are efect de corectare a ridurilor și îmbunătățește nivelul de fermitate al tenului, iar crema de noapte are o formulă intens hidratantă care sporeștei gradul de confort și are efect de netezire.  

Este important să cunoști diferențele dintre perimenopauză, menopauză și post-menopauză, pentru a ști ce fel de îngrijire să abordezi. Astfel, poți reduce în mod semnificativ disconfortul cu care te confrunți zilnic și îi poți oferi tenului tău un aspect cât mai luminos și mai tânăr.     

Surse:  

  1. Cherney, Kristeen. “What Is the Difference between Premenopause, Perimenopause, and Menopause?” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/menopause/difference-perimenopause. Published 9 May 2023. Accessed 19 June 2023.  
  2. Silver, Natalie. “Postmenopausal Health: What to Expect.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/menopause/postmenopausal-health. Published 29 May 2020. Accessed 19 June 2023.

Produse recomandate

PERI-MENOPAUSE<br />Cremă de noapte cu efect de redensificare și revitalizare

PERI-MENOPAUSE
Cremă de noapte cu efect de redensificare și revitalizare

PERI-MENOPAUSE Cremă de zi cu efect de redensificare si reumplere, Ten normal-mixt

PERI-MENOPAUSE Cremă de zi cu efect de redensificare si reumplere, Ten normal-mixt

( 1 Păreri )

PERI-MENOPAUSE<br />Cremă de zi cu efect de redensificare si reumplere,<br />Ten uscat

PERI-MENOPAUSE
Cremă de zi cu efect de redensificare si reumplere,
Ten uscat

( 3 Păreri )

POST-MENOPAUSE Cremă de zi cu efect de refacere a lipidelor și redefinire

POST-MENOPAUSE Cremă de zi cu efect de refacere a lipidelor și redefinire

( 3 Păreri )

POST-MENOPAUSE<br />Cremă de noapte cu efect de refacere a lipidelor si fermitate<br />

POST-MENOPAUSE
Cremă de noapte cu efect de refacere a lipidelor si fermitate

( 2 Păreri )

go to top