La menopauză, te confrunți cu diverse simptome, precum uscăciunea vaginală: trebuie tratată această problemă sau se va ameliora de la sine? Contra uscăciunii vaginale cauzată de menopauză există soluții temporare, dar și tratamente ce au efecte de durată.
Uscăciunea vaginală este un semn clar al menopauzei?
Cauzele uscăciunii vaginale variază de la factori fiziologici - cum ar fi modificări hormonale sau reacții adverse la medicamente - până la probleme emoționale și psihologice, precum lipsa dorinței sexuale sau chiar anxietatea.
Din fericire, indiferent de cauză, uscăciunea vaginală are o soluție.
Dar cel mai important este să vorbim despre acest simptom cu obiectivul de a afla sursa disconfortului.
De ce apare uscăciunea vaginală în timpul menopauzei?
În ciuda faptului că între 25 și 50% dintre femei se confruntă cu efectele negative ale uscăciunii vaginale pe perioada menopauzei, ele rămân reticente la recomandările medicilor ginecologi(1).
Uscăciunea vaginală se intensifică de-a lungul anilor și are ca rezultat senzațiile de arsură, iritațiile, durerea în timpul actului sexual sau infecțiile. De asemenea, contribuie la apariția diverselor probleme urinare.
Între 25 și 50% dintre femei acuză uscăciune vaginală în timpul menopauzei
Pentru a trata uscăciunea vaginală cauzată de menopauză, există soluții diferite. Pe de-o parte, poți apela la tratamentele pe bază de hormoni, așa cum sunt și tratamentele locale bazate pe estradiol: ovule vaginale, inele sau creme, care sunt toate eficiente. Dacă un tratament cu estrogen nu este dorit de către pacientă sau dacă nu este recomandat de medic, lubrifianții și loțiunile vaginale cu rol hidratant pot reduce simptomele temporar. Recent, s-a demonstrat efectul pe care Vitamina E îl are pentru ameliorarea simptomelor uscăciunii vaginale.
Cu toate acestea, aceste tratamente locale sunt soluții temporare și nu mai au efect atunci când pacienta încetează să le mai utilizeze.
Uscăciunea vaginală este o afecțiune comună și frustrantă, dar există modalități de a atenua disconfortul. Dacă lipsa de lubrifiere favorizează durerea din timpul actului sexual, asigură-te că vei discuta cu medicul specialist pentru a-ți creea cel mai bun plan de tratament.
SURSE:
1. Pastore LM, Carter RA, Hulka BS, Wells E. Self-reported urogenital symptoms in postmenopausal women: Women’s Health initiative. Maturitas. 2004; 49(4):292-303.