OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Retinol: Beneficiile ingredientului anti-îmbătrânire

Retinolul este unul dintre cele mai puternice ingrediente cosmetice anti-îmbătrânire. Cunoscut și sub formă de vitamina A pentru ten, beneficiile sale asupra semnelor de îmbătrânire la suprafață îl clasează în topul ingredientelor cosmetice care contribuie în formularea celor mai bune produse anti-îmbătrânire.

Descoperă sfaturile experților și studiile clinice care-i demonstrează beneficiile, pentru a alege produse de ingrijire a pielii cu retinol pe care sa le integrezi în rutina de skincare. Persoanele care folosesc retinol se bucură de o piele mai frumoasă și mai luminoasă, având aspectul liniilor fine atenuat.

Retinol: Beneficiile ingredientului anti-îmbătrânire

Ce este retinolul?

Retinolul este una dintre cele trei forme de vitamina A și face parte din familia retinoizilor. Celelalte două forme sunt acidul retinoic (cunoscut și sub denumirea de tretinoină) și retinalul (sau retinaldehidă).

De la un ingredient anti-acnee la un ingredient anti-îmbătrânire

În plus față de acțiunea sa asupra regenerării celulare și a texturii pielii, retinolul acționează asupra ridurilor, petelor pigmentare, pierderii de fermitate și elasticitate, datorită dimensiunii sale mici care pătrunde în dermă, în stratul profund al pielii.

Unde se găsește retinolul?

Vitamina A sub forma de retinol se găsește în principal în:

  • alimentele de origine animală: ficat, ficat gras, ulei de ficat de cod, pate de casă, mușchi de ficat, organe de curcan sau pui (1)
  • unele produse alimentare obișnuite precum: untul, margarina, ouăle și anumite tipuri de brânzeturi (gruyère, gorgonzola, parmezan)

Care sunt formele de retinoizi sau de vitamina A prezente în produsele cosmetice?

Atunci când vorbim despre diferitele forme de retinol, ar fi mai potrivit să vorbim despre diferitele forme de vitamina A, cunoscute și sub denumirea de retinoizi (2). Acești retinoizi au o acțiune puternică asupra pielii.

Retinoizii (termenul folosit pentru produsele cu retinol) sunt apreciați de dermatologi ca fiind ingrediente de îngrijire a pielii cu multiple beneficii deoarece nu redau un aspect de piele mai plină, ci ajută, de asemenea, la combaterea decolorăriipielii și acneei. Dacă sunt utilizați frecvent, retinoizii contribuie activ la o piele mai netedă, mai tonifiată și în general mai luminoasă.

Retinolul este cea mai cunoscută formă de vitamina A care oferă un echilibru bun între toleranță și eficacitate. Poate fi găsită într-un număr mare de produse anti-îmbătrânire.

Retinalul (sau retinaldehidă) este o formă de retinoid mai puternică decât retinolul, adesea prezentă în produsele anti-acnee.

Acidul retinoic (sau tretinoina), cea mai puternică formă de vitamina A, este interzis a fi folosit în cosmetice. Disponibil doar pe bază de prescripție medicală, este folosit în principal în tratamentele anti-acnee care trebuie urmate cu strictețe din cauza unei potențiale iritații a pielii.

Există de asemenea și retionizii cunoscuți sub denumirea de esteri de retinol și de acid retinoic.

  • Esterii de retinol sunt forma cea mai blândă de retinoizi și sunt foarte bine tolerați de pielea sensibilă sau reactivă. Aceștia sunt prezenți în cosmetice sub denumirile de propionat de retinol, palmitat de retinol, acetat de retinol și linoleat de retinol.
  • Esterii de acid retinoic sunt o formă mai recentă de retinoizi destul de puțin prezenți în produsele cosmetice. Prin faptul că sunt mai puternici decât retinolul, utilizarea esterilor de acid retinoic combină o acțiune anti-îmbătrânire și anti-acnee, dar rămâne încă marginală deoarece acești esteri sunt mai puțin utilizați în produsele cosmetice și sunt mai greu de tolerat de pielea sensibilă. Esterii de acid retinoic sunt incluși în produsele de îngrijire sub denumirile de hidroxipinacolon retinoat sau retinil retinoat.

RETINOL BENEFICII

CARE SUNT EFECTELE ANTI-ÎMBĂTRÂNIRE ALE RETINOLULUI ASUPRA PIELII?

Retinolul este unul dintre cele mai apreciate ingrediente anti-îmbătrânire, datorită capacității sale de a acționa asupra multiplelor factori care contribuie la îmbătrânirea pielii. Dubla acțiune a retinolului, care acționează atât la suprafață, cât și în profunzime, îl face un ingredient preferat pentru pielea predispusă la îmbătrânire, pielea matură cu imperfecțiuni sau pentru prevenirea apariției semnelor de îmbătrânire la pielea mixtă sau grasă, precum și la pielea predispusă la acnee.

  • Îmbunătățește calitatea pielii și întărește bariera cutanată
  • Retinolul are o acțiune cheratolitică, adică permite o eliminare mai bună a celulelor moarte, accelerează regenerarea celulară și întărește rezistența noilor celule. Este astfel eficient în special pentru corectarea imperfecțiunilor pielii acneice, mixte sau grase și pentru îmbunătățirea texturii pielii pentru un ten mai uniform și mai luminos.
  • Luptă împotriva tuturor semnelor de îmbătrânire și ale fotoîmbătrânirii
  • Retinolul acționează asupra producției de colagen, elastină și acid hialuronic pentru a compensa pierderea fermității și elasticității de-a lungul anilor. Ajută astfel la netezirea și uniformizarea texturii pielii, reducerea aspectului ridurilor chiar celor profunde și redă pielii întreaga sa fermitate, elasticitate și suplețe.
  • Reglează producția de melanină pentru a limita petele pigmentare și protejează pielea împotriva îmbătrânirii premature datorită acțiunii sale antioxidante. Nu este de mirare că este adesea folosit în produse cosmetice anti-îmbătrânire.
  • Este adesea considerat un bun exfoliant, dar este mai mult decât atât; este și un antioxidant. Prin utilizarea regulată, retinolul accelerează regenerarea celulelor.
  • De asemenea, s-a arătat că favorizează creșterea producției de colagen, proteina care ajută la îmbunătățirea texturii și a aspectului pielii, conferind pielii rezistență și elasticitate.

Alte beneficii importante sunt:

  • Asigură o textură mai netedă a pielii: prin creșterea producției de colagen, pielea va avea o textură mai plină. În plus, celulele de la suprafața pielii vor fi înlocuite mai rapid, ajutând la netezirea pielii și reducerea aspectului tern.
  • Ajută la curățarea acneei: deoarece retinolul exfoliază stratul exterior al pielii, funcționează și pentru a elimina impuritățile, celulele moarte ale pielii și sebumul din pori. Acest lucru poate ajuta la prevenirea formării coșurilor. De asemenea, funcționează prin pătrunderea sub piele ajungând la nivelul pielii, ceea ce stimulează producția de colagen și elastină.
  • Crește producția de colagen: acest lucru ajută la reducerea apariției liniilor fine, ridurilor și lipsei de rezistență a pielii. Află mai multe din articolul nostru despre Ce e colagenul, beneficii și ce alimente stimulează producția de colagen.

Cum se utilizează retinolul?

Retinolul este larg integrat în produsele cosmetice, dar când ar trebui să începem să-l folosim și la ce ar trebui să fim atenți? Iată ce trebuie să știi pentru a utiliza corect retinolul.

La ce vârstă ar trebui să începi să-l folosești?

Dacă ai o piele predispusă la acnee sau cu imperfecțiuni, retinolul poate fi folosit încă din adolescență, consultând în prealabil un dermatolog în caz de acnee severă. Pentru tenul cu tendință acneică îți recomandăm să alegi produsele din gama Vichy.

Când apar ridurile, între 30 și 40 de ani, retinolul echilibrează pielea și o fortifiază împotriva agresiunilor mediului înconjurător datorită acțiunii sale de regenerare celulară, producție de colagen și elastină și de proliferare a radicalilor liberi, molecule instabile care agresează celulele pielii și creează stres oxidativ. Află mai multe despre Îngrijirea pielii după 40 de ani și câteva reguli utile de întreținere din acest articol.

În cele din urmă, după vârsta de 50 de ani, când îmbătrânirea cutanată este instalată și pronunțată, retinolul ajută pielea matură să-și recapete tinerețea. Atenuează ridurile deja existente, umple și întărește pielea și previne petele pigmentare.

Care sunt efectele secundare ale retinolului?

La începutul utilizării, pot apărea manifestări cutanate (iritări, roșeață, uscăciune...) care pot dispărea după câteva utilizări. De aceea, se recomandă aplicarea produsului cu retinol o zi da, o zi nu, sau la fiecare trei zile până când pielea se obișnuiește. De asemenea, este importantă respectarea cu strictețe a instrucțiunilor de utilizare de pe fiecare produs cu acest ingredient.

Cum integrezi retinolul în rutina de frumusețe?

Formulele produselor pe bază de retinol au fost îmbunătățite pentru a fi mai bine tolerate, acesta fiind asociat, de exemplu, cu alte ingrediente calmante. Cu toate acestea, necesită un timp de adaptare și o utilizare progresivă pentru o toleranță optimă.

Cum se aplică pe față?

Pentru aplicarea retinolului, nu există secrete: trebuie să urmezi un protocol destul de strict pentru a evita efectele adverse și pentru a obține o piele fermă și netedă.

4 sfaturi de îngrijire a pielii prin integrarea retinolului în rutina de skincare:

  1. Testează sensibilitatea pielii la retinol aplicând produsul pe o zonă mică precum încheietura mâinii. Dacă observi o reacție, începe să-l aplici o dată sau de două ori pe săptămână, apoi o dată la două zile și, în cele din urmă, zilnic dacă reacțiile se estompează.
  2. Deoarece retinolul este un ingredient fotosensibilizant, se recomandă să aplici o cremă hidratantă cu protecție solară pentru față pe durata zilei, indiferent dacă îl folosești seara (ceea ce este recomandat) sau dimineața (dacă produsul cu retinol permite folosirea).
  3. Dacă rutina de skincare include produse cu retinol, evită utilizarea exfolianților cu acid glicolic sau acid mandelic pentru a nu irita și mai mult pielea.
  4. Pentru a observa efecte vizibile și durabile, curățarea pielii este esențială pentru a crește potențialul de eficacitate al produselor cu retinol.

    Urmând aceste sfaturi, veți putea beneficia de toate avantajele retinolului pentru a redobândi o piele mai frumoasă și mai luminoasă după câteva săptămâni și, de asemenea, într-un mod mai vizibil după câteva luni de utilizare, de frecvența de aplicare și de tipul de piele.

CE PRODUS ANTI-ÎMBĂTRÂNIRE CU RETINOL SĂ ALEGI?

Retinolul este un ingredient puternic, deci este posibil să fie suficient un singur produs cu acest ingredient pentru a lupta împotriva semnelor de anti aging, de utilizat împreună cu o cremă hidratantă adaptată pielii tale, fie că ai pielea uscată sau grasă.

Ideal pentru pielea predispusă la îmbătrânire cutanată, acest ser îți permite să beneficiezi de toate avantajele retinolului adaptând frecvența de utilizare la tipul de piele. Astfel, poate fi utilizat alternativ cu alte tipuri de serum în funcție de caracteristicile specifice ale pielii.

Ser cu retinol Liftactiv Retinol Serum

Ser cu retinol Liftactiv Retinol Serum

Serul cu retinol LIFTACTIV RETINOL SPECIALIST SERUM asociază 0,2% retinol cu fracțiuni de probiotice pentru a corecta toate ridurile, chiar și cele mai profunde. Dubla sa acțiune în suprafață și în profunzime acționează asupra ridurilor și face pielea mai uniformă, mai strălucitoare și mai netedă. Doza sa de retinol permite să fie tolerat de majoritatea tipurilor de piele, inclusiv cele care nu au folosit niciodată retinol.

Se aplică seara, zilnic sau alternativ cu un alt ser anti-îmbătrânire sau în completarea unei creme de noapte, cum ar fi crema de noapte LIFTACTIV Collagen Specialist.

Dimineața, aplică crema de zi anti-îmbătrânire, cum ar fi crema de față cu colagen, de zi, LIFTACTIV Collagen Specialist. Când folosești produsul, aplică cel puțin o cremă de protecție solară pentru față cu un SPF30 minim a doua zi (ideal SPF50) cum ar fi crema solară pentru față Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF50.

Surse științifice

1 Anses - Agenția Națională de Securitate Sanitară a Alimentației, Mediului și Muncii. „Vitamina A și carotenoizi provitamici”, 14 decembrie 2012. https://www.anses.fr/fr/content/vitamine-carot%C3%A9no%C3%AFdes-provitaminiques
2 Miyagi, M., H. Yokoyama, H. Shiraishi, M. Matsumoto și H. Ishii. „Cantificarea simultană a retinolului, retinalului și izomerilor de acid retinoic prin cromatografie lichidă de înaltă performanță cu o gradare simplă”.
Jurnalul de Cromatografie. B, Științe Biomedicale și Aplicații 757, nr. 2 (15 iunie 2001): 365-68. https://doi.org/10.1016/s0378-4347(01)00158-x.
3 ANSM. „Noutate - Noua contraindicație în timpul sarcinii pentru retinoizii utilizați pe cale cutanată în tratamentul acneei”. Consultat la 25 ianuarie 2024. https://ansm.sante.fr/actualites/nouvelle-contre-indication-pendant-la-grossesse-pour-les-retinoides-utilises-par-voie-cutanee-dans-le-traitement-de-lacne

Data publicării:

go to top