Vitaminele sunt esențiale pentru sănătate, bunăstare și pentru o piele frumoasă. Există mai multe tipuri de vitamine cu funcții specifice, însă în acest articol ne vom îndrepta atenția către o vitamină esențială în viața ta de zi cu zi, vitamina A.
Ce fac vitaminele pentru piele?
Vitaminele susțin funcțiile centrale ale pielii, de la reînnoirea celulară până la protecția celulară. De aceea, pielea este un bun indicator al unei deficiențe de vitamine, deoarece aceasta devine rapid vizibilă pe piele și se poate manifesta sub formă de riduri, coșuri sau probleme ale pielii precum acnee și dermatită atopică sau poate amplifica aceste probleme. Pentru a-ți asigura un aport suficient de vitamine pentru pielea ta, facem distincția între două tipuri:
- Vitaminele solubile în apă (hidrofile), precum vitamina C și B, ar trebui să fie asimilate în cantități suficiente din alimentație, deoarece corpul nu le poate depozita. O supradoză nu este posibilă în principiu, deoarece vitaminele în exces sunt eliminate prin urină.
- Vitaminele solubile în grăsimi (lipofile), precum vitamina A, D, E și K, pot fi depozitate în țesuturile corpului pentru perioade îndelungate, așadar nu trebuie să fie asimilate zilnic. Dacă sunt consumate prea multe vitamine solubile în grăsimi, acest lucru poate duce uneori la supradozaj.
Însă vitaminele nu acționează doar intern, ci și extern. În produsele de îngrijire, vitaminele contribuie la o piele frumoasă, întăresc bariera de protecție a pielii, regenerează pielea afectată, inhibă inflamațiile și impuritățile și calmează pielea sensibilă. În ceea ce privește anti-îmbătrânirea, vitaminele sunt esențiale și combat îmbătrânirea pielii.
Vitamina anti-îmbătrânire A (Retinol)
Termenii vitamina A și retinol sunt adesea utilizați interschimbabil. Totuși, vitamina A acoperă un grup întreg de compuși cu efecte similare (retinoizi). Retinolul este forma de transport în interiorul corpului.
Vitamina A și, prin urmare, retinolul se găsesc doar în alimentele de origine animală. Beta-carotenul vegetal, un precursor al vitaminei A (provitamină), poate fi transformat de corp în vitamina A activă și utilizat apoi în acest mod.
Ce beneficii are vitamina A asupra pielii?
Vitamina A este considerată vitamina anti-îmbătrânire prin excelență. Pe lângă un sistem imunitar sănătos și menținerea oaselor, dinților și vederii în stare bună, este responsabilă și pentru vitalitatea pielii. Stimulează regenerarea și divizarea celulelor.
Astfel, vitamina A asigură reînnoirea celulară aproximativ la fiecare 28 de zile și face ca suprafața pielii să pară netedă și uniformă. Mai mult, în mod special provitamina beta-caroten este un antioxidant puternic care previne activ ridurile și îmbătrânirea prematură a pielii prin neutralizarea radicalilor liberi.
Radicalii liberi sunt molecule de oxigen agresive și foarte reactive. Ele apar atât în corp în timpul numeroaselor procese metabolice, cât și prin influența factorilor externi precum radiațiile UV, fumul de țigară și praful fin.
În mod normal, sistemul de apărare al corpului poate ține radicalii liberi sub control. Însă, când acesta este confruntat constant cu prea mulți agresori, apare stresul oxidativ. Astfel, procesele din corp pot fi afectate, se pot declanșa inflamații și chiar poate fi modificat ADN-ul.
Pentru piele, aceasta înseamnă că: celulele mor prematur; proteinele precum keratina, elastina și colagenul sunt descompuse mai rapid; bariera de protecție a pielii se slăbește – toate semne ale îmbătrânirii premature a pielii. Antioxidanții precum vitaminele, compușii secundari ai plantelor și mineralele acționează ca agenți care prind radicalii liberi și îi pot contracara.
Vitamina A în îngrijirea pielii
Retinolul este prezent în multe produse de îngrijire împotriva îmbătrânirii și impurităților.
Dar de ce se folosește retinol în locul vitaminei A pure?
Diferența dintre retinol și vitamina A
Toate formele de vitamina A anti-îmbătrânire sunt reunite sub termenul de retinoizi. Vitamina activă biologic se numește și tretinoină. Totuși, deoarece este foarte potentă și poate irita pielea, este disponibilă doar pe bază de prescripție medicală.
În produsele cosmetice disponibile pe piață se utilizează, în schimb, precursori ai vitaminei A, cum ar fi retinolul. Acesta acționează similar cu tretinoina, dar este mult mai blând.
Retinolul împotriva îmbătrânirii pielii
Retinolul este considerat unul dintre cele mai bine studiate ingrediente anti-îmbătrânire și a fost dovedit că acționează împotriva ridurilor. Deoarece stimulează reînnoirea celulară, celulele proaspete ale pielii ajung mai repede la suprafața pielii, deplasând celulele vechi și, o dată cu ele, denivelările și ridurile fine. Stratul superior al pielii devine, prin aportul constant de celule noi, per ansamblu mai ferm și mai rezistent la influențele externe.
În plus, stimulează formarea colagenului în piele și, în același timp, contracarează descompunerea acestuia, contribuind astfel la menținerea fermității țesutului conjunctiv. Proprietățile sale antioxidante protejează, de asemenea, celulele și sprijină regenerarea lor.
Retinolul împotriva impurităților și acneei
De asemenea, în cazul problemelor cutanate precum coșurile, porii măriți sau în cazul pielii predispuse la acnee și rozacee, retinolul sau vitamina A uleioasă aplicată direct pe față poate acționa ca un sprijin datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare.
Prin reglarea producției de sebum, se elimină condițiile favorabile apariției impurităților și coșurile se vindecă mai bine. Prin reînnoirea accelerată a pielii, cicatricile de acnee și semnele de coșuri sunt reduse, iar tenul per ansamblu devine mai fin.
Aplicarea produselor cu retinol
Deoarece retinolul face pielea temporar mai fotosensibilă, ar trebui să folosești produse precum un retinol serum seara și să protejezi pielea de radiațiile UV în timpul zilei.
În timpul iernii, se recomandă o cremă de zi cu un SPF de cel puțin 30, iar în timpul verii, o cremă de protecție solară cu SPF 50.
De asemenea, îți recomandăm să îți obișnuiești pielea treptat cu ingredientul activ, deoarece altfel poate reacționa cu iritații, roșeață și descuamare. Astfel, o cremă cu retinol sau un serum cu retinol ar trebui aplicate inițial o dată sau de două ori pe săptămână și concentrația ar trebui crescută treptat:
Pentru început, este indicată o concentrație mică de retinol, între 0,01 și 0,03%.
Între 0,03 și 0,1% poți obține îmbunătățiri vizibile ale denivelărilor și un ten mai fin – rezultate vizibile se pot aștepta în câteva săptămâni până luni.
Concentrații mai mari trebuie prescrise de un dermatolog în cadrul unui tratament medical.
Cantitatea optimă de vitamina A
Deficiența de vitamina A poate duce la simptome precum piele uscată, buze crăpate și păr lipsit de strălucire și căzut. Totuși, vitamina A nu trebuie suplimentată pe baza presupunerilor și fără consultarea unui medic, deoarece prea multă poate cauza, printre altele, erupții cutanate și mâncărime. Beta-carotenul este diferit: deoarece corpul transformă această provitamină în vitamina A doar atunci când este nevoie, o supradoză este practic exclusă. Doar pielea se poate colora ușor gălbuie atunci când se consumă excesiv acest pigment vegetal portocaliu.
Alimente bogate în vitamina A: Vitamina A se găsește doar în alimente de origine animală, cum ar fi ficat, stridii, ouă sau produse lactate. Pe de altă parte, beta-carotenul vegetal se găsește în principal în fructele și legumele de culoare portocalie și verde închis, cum ar fi morcovii, caisele, dovleacul, spanacul sau broccoli.
Important: Pentru a absorbi mai bine vitaminele solubile în grăsimi, ar trebui să le consumi întotdeauna cu un aliment care conține grăsimi, cum ar fi ulei, unt sau nuci.
Care este îngrijirea potrivită cu vitamine anti-îmbătrânire?
Produsele din gama Liftactiv de la Vichy se remarcă printr-o concentrație ridicată de vitamine și ajută la diverse probleme ale pielii. Fiecare formulă conține, de asemenea, apă vulcanică bogată în minerale din Vichy, care hidratează și întărește bariera de protecție a pielii.
Pentru ca pielea ta să strălucească și să facă față influențelor externe și îmbătrânirii, vitaminele sunt esențiale – nu doar în alimentație, ci și în îngrijirea pielii.
Persoanele cu probleme ale pielii precum uscăciune, impurități, pete pigmentare sau riduri, dar și cu afecțiuni ale pielii precum acneea și dermatita atopică, beneficiază de variatele beneficii ale diferitelor vitamine. Astfel, vitaminele pentru piele joacă nu doar un rol important în dietă, ci sunt și o componentă esențială a rutinei tale de îngrijire a pielii și anti-îmbătrânire.