OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Vitamina C pentru ten. Cum o utilizăm pentru efectele dorite?

Vitamina C este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru un ten luminos și pentru tratarea semnelor de îmbătrânire.


Cunoscută deja pentru multiplele beneficii oferite sănătății în general, vitamina C este importantă și pentru piele, pentru că reprezintă unul dintre cei mai puternici antioxidanți disponibili.

Mai mult decât atât, această vitamină are și un profil de siguranță excelent, fapt menționat și într-un studiu realizat de Pumori Sokar Telang, publicat în 2013 și intitulat "Vitamin C in dermatology", unde se precizează că majoritatea persoanelor pot folosi timp îndelungat vitamina C pentru uz topic, fără a prezenta reacții adverse.

Indiferent de forma în care este utilizată, fie că este vorba despre creme sau fiole, vitamina C oferă numeroase beneficii, asigură protecție împotriva razelor UV și conferă tenului o luminozitate de invidiat.

Chiar dacă vitamina C oferă numeroase beneficii, de exemplu accelerarea producției de colagen și elastină, care previne apariția petelor închise la culoare pe piele, iată care sunt cele mai importante trei beneficii ale acestei vitamine:

Razele UV provenite de la soare reprezintă una dintre principalele cauze de îmbătrânire a tenului. Atunci când razele ajung la nivelul pielii acestea produc radicali liberi care la rândul lor cauzează leziuni și stres oxidativ, ambele cu efect negativ asupra pielii.


Datorită proprietăților sale antioxidante, vitamina C ajută la limitarea distrugerii pielii prin înlăturarea acestor radicali liberi și prin stimularea regenerării pielii.

Chiar dacă soluțiile cu vitamina C nu pot înlocui produsele de protecție solară pentru că nu absorb razele UV și nici nu le blochează, o combinație a acestor două tipuri de produse poate oferi o protecție foarte bună împotriva efectelor negative ale razelor.

Reducerea semnelor de îmbătrânire a tenului

Odată cu trecerea timpului producția de colagen începe să scadă, ceea ce duce la pierderea elasticității pielii.


Deoarece vitamina C are un rol esențial în producția colagenului, aceasta poate crește nivelul substanței proteice, încetinind astfel procesul de îmbătrânire.


Pentru a reduce semnele de îmbătrânire a tenului, cele mai folosite soluții sunt cele cu uz topic, deoarece vitamina C poate să ajungă direct în celulele pielii, efectul fiind semnificativ.
Chiar dacă îmbătrânirea pielii nu poate fi evitată, vitamina C ajută la menținerea fermității pielii cât mai mult posibil.

Oferă luminozitate tenului

Odată cu trecerea timpului, factorii naturali și de mediu pot cauza schimbări ale structurii pielii care în cele din urmă duc la apariția petelor închise la culoare, din cauza pigmentării inegale.


Deoarece vitamina C poate restricționa enzima responsabilă de producerea melaninei, ajută la diminuarea petelor închise la culoare și la pigmentarea inegală.


Acest beneficiu a fost constatat și într-o revizuire a 31 de studii, realizată de Romain De Dormael, Philippe Bastien, Peggy Sextius și mulți alții, publicată în 2019 și intitulată "Vitamin C Prevents Ultraviolet-induced Pigmentation in Healthy Volunteers: Bayesian Meta-analysis Results from 31 Randomized Controlled versus Vehicle Clinical Studies", cercetătorii concluzionând că vitamina C reprezintă o soluție sigură care poate ajuta la prevenirea leziunilor UV.

Cum poate fi introdusă vitamina C în rutina zilnică de îngrijire a tenului?

În timp ce această vitamină este găsită în numeroase produse de îngrijire a pielii, multe persoane sunt de părere că metoda cea mai eficientă este prin administrare direct pe piele, sub formă de serum.


Frecvența utilizării acestor produse diferă în funcție de caracteristicile tenului, însă majoritatea persoanelor încorporează vitamina C în rutina de îngrijire matinală, pentru ca vitamina C să protejeze pielea pe tot parcursul zilei, prin proprietățile sale antioxidante.

Cum se aplică vitamina C pe ten?

Chiar dacă vitamina C aplicată local este în general bine tolerată de majoritatea persoanelor, există produse care pot cauza efecte secundare ce afectează pielea.

Din acest motiv este recomandat ca prima dată când folosești produsul să efectuezi un test pentru depistarea alergiilor, aplicând produsul pe o zonă mică a corpului care poate fi acoperită și să aștepți 24 de ore.


Dacă nu apar reacții adverse, atunci produsul se poate aplica pe restul feței, cu respectarea strictă a instrucțiunilor de pe ambalaj.


De cele mai multe ori serul este aplicat o dată pe zi, de obicei dimineața, pentru ca vitamina C să apere pielea pe tot parcursul zilei.


În ceea ce privește momentul utilizării, majoritatea persoanelor aplică serul înainte de crema hidratantă, pentru ca pielea să fie perfect curată, deoarece orice impuritate afectează absorbția serumului.

Cum se aplică vitamina C pe ten?
02-vitamina-c-ten-femeie-in-camasa

Combinarea vitaminei C cu alte produse cosmetice

Deoarece există mai multe tipuri de vitamina C, ele au reacții diferite atunci când sunt combinate cu alte produse cosmetice. Acidul ascorbic este cel mai instabil, reacționează cu aproape orice substanță ajunge în contact.


Având în vedere că această formă de vitamina C este instabilă, serumul ce o conține devine vulnerabil la lumină, căldură și aer, îți pierde ușor efectele benefice.


Cu toate acestea însă, combinația vitaminei C cu acidul ferulic poate ajuta la stabilizarea vitaminei C, astfel încât proprietățile sale antioxidante să nu-și piardă eficiența.


O altă combinație extraordinară este cea a vitaminei C cu vitamina E. Ambele combat leziunile realizate de radicalii liberi, iar combinația acestor două vitamine oferă o protecție mult mai bună decât vitaminele utilizate individual.


Prin adăugarea serumurilor cu vitamina C și E în rutina zilnică sau prin folosirea produselor care le conțin pe amândouă, oferi pielii tale dublu efect antioxidant care să te apere de radicalii liberi și de razele UV.


Combinația de vitamina C cu vitamina E și acid ferulic oferă o protecție triplă și stabilitate, obținând astfel cel mai bun rezultat pentru tenul tău.


Ca și în cazul altor produse de îngrijire a tenului, anumite persoane pot prezenta efecte secundare în urma folosirii produselor cu vitamina C.


Cele mai frecvente reacții adverse întâlnite sunt pruritul, înroșirea zonei afectate, iritarea pielii și furnicături la scurt timp după aplicare.

În cazul în care aceste simptome persistă sau dacă apar semne de alergie, înlătură cât mai rapid produsul de pe față folosind apă din abundență și sună la numărul unic pentru apeluri de urgență.

Cum să alegi cele mai bune produse cosmetice cu vitamina C?

Deoarece nu toate produsele sunt similare, atunci când dorești să achiziționezi un produs cosmetic trebuie să iei în calcul mai mulți factori. În cazul vitaminei C, acestea se împart în:

  • Concentrație. Pentru a beneficia de toata potența vitaminei, concentrația trebuie să fie mai mare de 8%, zona de 10-20% fiind ideală. Cu toate acestea, evită concentrațiile mai mari de 20%, pentru că acestea pot duce la iritarea pielii, fără a oferi un beneficiu adițional.
  • Tipul vitaminei. Deoarece vitamina C poate avea mai multe forme, asigură-te că știi tipul necesar obiectivului tău sau apelează la un specialist pentru a-ți oferi produsele cele mai bune, specifice cazului tău.
  • Ingrediente. Așa cum am menționat mai sus în rubrica de combinații, încearcă să găsești produsele ce conțin atât vitamina C cât și vitamina E, dar și acid ferulic dacă se poate. Adițional, dacă te știi alergică la un ingredient anume, asigură-te că acesta nu face parte din produsul dorit, pentru a evita apariția potențialelor complicații.
  • Ambalajul. În funcție de tipul vitaminei, ambalajul poate să difere considerabil. În cazul acidului ascorbic instabil, acesta trebuie depozitat în fiole închise la culoare, pentru că orice contact cu lumina, aerul sau căldura poate degrada efectul soluției. Asigură-te că ambalajul este intact și adecvat înainte de a face orice achiziție.
  • Prețul. Chiar dacă concentrația vitaminei și formula acesteia determină calitatea produsului, există situații când și prețul reprezintă un factor de decizie în achiziționarea unui produs. Cu toate acestea, prețul nu ar trebui să reprezinte un factor decisiv.
  • De la creme de față la fiole pentru ten, vitamina C poate fi găsită sub diferite forme atât individual cât și în combinație cu alte ingrediente. Produsele special concepute pot oferi soluții pentru o gamă largă de probleme, atât timp cât sunt respectate anumite criterii.
  • Dacă nu ești sigură care produs este benefic pentru tine, adresează-te unui specialist, care poate să-ți recomande soluția ideală pentru cazul tău particular.

De la creme de față la fiole pentru ten, vitamina C poate fi găsită sub diferite forme atât individual cât și în combinație cu alte ingrediente. Produsele special concepute pot oferi soluții pentru o gamă largă de probleme, atât timp cât sunt respectate anumite criterii.


Dacă nu ești sigură care produs este benefic pentru tine, adresează-te unui specialist, care poate să-ți recomande soluția ideală pentru cazul tău particular.

Telang, Pumori Saokar. Vitamin C in Dermatology. Apr. 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/.
De Dormael, Romain, et al. “Vitamin C Prevents Ultraviolet-Induced Pigmentation in Healthy Volunteers: Bayesian Meta-Analysis Results from 31 Randomized Controlled versus Vehicle Clinical Studies.” The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, Matrix Medical Communications, Feb. 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6415704/.

go to top