OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Ce este colagenul - beneficii și alimente care stimulează producția de colagen

colagen

Colagenul este o proteină produsă în mod natural în organism și prezent în sistemul osos, digestiv, sistemul muscular, în articulații și sânge. Are rol activ în regenerarea celulară și țesuturi cognitive și poate fi găsit în mai mult forme, fiecare formă având propriul mod de acțiune. Află cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre colagen, beneficii și ce alimente poți consuma pentru a stimula producerea lui.

Ce este colagenul?

O proteină dură și compusă din fibre, colagenul este nutrientul care face parte din structura tuturor țesuturilor conjunctive și reprezintă o treime din numărul total al proteinelor prezente în corp. Colagenul și elastina, proteina care ajută țesuturile să își revină la forma inițială imediat după o contracție, asigură o funcționalitate optimă a întregului organism, în special a oaselor, articulațiilor și a pielii. Colagenul este alcătuit din mai mulți aminoacizi printre care: prolina, hidroxiprolina, arginina și glicina. Toți aminoacizii sunt construiți din molecule de carbon, hidrogen și oxigen.

Care sunt principalele funcții ale colagenului pentru corpul uman?

În prezent există 28 de tipuri de colagen, toate cu structuri diferite și funcții variate, dar principala caracteristică a lor este faptul că sunt flexibile și puternice. Cele mai comune tipuri întâlnite sunt I, II, III, IV.

  1. Primul tip este secretat de piele, tendoane și oase și este cel mai flexibil dintre toate.
  2. Tipul II este întâlnit în cartilaje
  3. Tipul III se regăsește în piele și vase de sânge
  4. Tipul IV se regăsește în țesuturile membranoase

Colagenul oferă elasticitate țesuturilor, pielii și stimulează regenerarea celulară, cicatrizarea și implicit vindecarea rănilor. Este considerat drept un adeziv natural al organismului.

Beneficiile colagenului

• Îmbunătățește sănătatea oaselor și articulațiilor

Împreună cu acidul hialuronic, colagenul ajută la refacerea cartilajelor și crește gradul de lubrifiere. Contribuie, de asemenea, la atenuarea inflamațiilor articulare, în special inflamațiile apărute din cauza înaintării în vârstă, dar are și capacitatea de a preveni afecțiuni precum artrita, artroza, osteoporoza, guta sau osteoartrita.

Datorită faptului că reprezintă 90% din structura ligamentelor, tendoanelor și articulațiilor, acesta sprijină regenerarea celulelor și poate reduce durerile asociate cu simptomele artritei.

• Contribuie la sănătatea pulmonară

Colagenul este secretat în mod natural și la nivelul plămânilor și membranelor care îi protejează. Împreună cu elastina, colagenul ajută la elasticitatea țesuturilor din plămâni și automat la buna funcționare a acestora.

• Contribuie la sănătatea sistemului gastrointestinal

Secretat la nivelul stomacului, colagenul previne deshidratarea și ajută la reglarea secrețiilor gastrice. Poate preveni apariția arsurilor gastrice, dar și a altor afecțiuni gastrointestinale precum ulcerul. Peptidele din colagen ajută la reținerea apei în intestine și stimulează mișcarea la nivelul tractului intestinal.

• Contribuie la sănătatea sistemului muscular

După efortul fizic, colagenul ajută la recuperarea mușchilor, repară și rehidratează proteinele care se distrug în timpul activităților intense.

• Contribuie la sănătatea ochilor

Colagenul se regăsește la nivelul ochilor, mai exact în cornee, acolo unde substanța este esențială pentru a menține zona hidratată. Are rol de tonifiere pentru globul ocular.

• Contribuie la sănătatea pielii și părului

Colagenul este principala componentă a dermei, care îi asigură flexibilitate și elasticitate. Cu ajutorul acestuia, pielea rămâne întinsă și se împiedică apariția celulitei și vergeturilor. De asemenea, colagenul reduce efectele nocive ale factorilor externi datorită rolului lui de hidratare și regenerare.

Rolul în dermatocosmetică

Colagenul ajută la menținerea calitativă a structurii pielii și îmbunătățește în mod vizibil starea epidermei și funcționarea anumitor organe interne care sunt responsabile de afecțiuni ale pielii. În dermatocosmetică, colagenul are proprietăți hidratante, previne celulita, uniformizează aspectul pielii corpului, împiedică apariția ridurilor și chiar are capacitatea de a le diminua pe cele existente. Pentru îngrijirea tenului noi îți recomandăm crema LIFTACTIV COLLAGEN SPECIALIST.

Ce înseamnă carența sau deficitul de colagen?

O dată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen începe să scadă, iar după vârsta de 30 de ani reducerea cantității de colagen este tot mai vizibilă la nivelul pielii. Funcțiile vitale încep să aibă de suferit și apar simptome precum oboseala, lipsa energiei, reducerea tonusului muscular, diminuarea elasticității articulare, inflamarea articulațiilor sau deteriorarea circulației periferice.

• Îngrijirea pielii după 30 de ani

Când primele semne ale îmbătrânirii apar pe ten și piele, fie sub forma unor pete sau riduri fine de expresie este indicat să îți schimbi ritualul de îngrijire. Nu trebuie să mai omiți anumite obiceiuri, cum ar fi:

• Îngrijirea tenului seara

Înainte de culcare, tenul trebuie demachiat și curățat complet. Procedura nu este opțională, ci esențială pentru o piele curată și sănătoasă pe termen lung

• Exfolierea tenului

Pentru că tenul începe să își piardă din fermitate și se usucă mai repede, medicii dermatologi recomandă exfolierea cu ajutorul unui scrub blând pe care să îl folosești de două ori pe săptămână.

Îngrijirea pielii din jurul ochilor

Pentru că pielea din jurul ochilor este sensibilă și mai subțire, acolo vei observa primele semne ale îmbătrânirii. Pentru a preveni apariția acestor semne, alege o cremă de ochi bogată în colagen, vitamina A si vitamin E, cu o textură ușoară care se absoarbe imediat în piele.

Ce alimente stimulează producția naturală de colagen

  • În topul alimentelor care stimulează producția de colagen se află peștele datorită acizilor grași Omega 3 din compoziție.
  • Imediat pe listă sunt trecute proteinele de origine animală, dar și semințele bogate în acizi grași precum nuci și alune.
  • Citricele și legumele verzi precum sfecla, ardeii roșii, morcovii, cartofii dulci sunt și ele alimente care stimulează producția naturală de colagen datorită conținutului mare de vitamina C și vitamina A.

Ce mai poți face:

  • Consumă multe lichide. Pentru a preveni deshidratarea și apariția ridurilor, consumă cât mai multe lichide, în special apa
  • Consumă cereale integrale. Cerealele conțin siliciu, ingredient care încurajează producția de colagen și îmbunătățește sistemul digestiv
  • Consumă antioxidanți. Avocado, broccoli sau ceai verde sunt antioxidanți care te ajută să îți menții elasticitatea pielii
  • Folosește creme de protecție solară. Rolul cremelor cu factor de protecție solară este de a-ți apăra pielea de efectele nocive ale factorilor externi, indiferent de sezon.

Colagenul este o proteină produsă în mod natural în organism și prezent în sistemul osos, digestiv, sistemul muscular, în articulații și sânge.

Data publicării:

Produse recomandate

Collagen Specialist Cremă de noapte

Collagen Specialist Cremă de noapte

( 4 Păreri )

Nou

Collagen Specialist Cremă pentru îngrijirea ochilor

Collagen Specialist Cremă pentru îngrijirea ochilor

Cel mai vândut

Cremă antirid și fermitate

Cremă antirid și fermitate

go to top