OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Previous

Ce tratamente există împotriva căderii părului?

Ce presupune un tratament împotriva căderii părului? Cum funcționează?

J-F. M.: Există mai multe tratamente împotriva căderii părului, dar nu toate acționează la fel. Înainte de a urma un tratament, pacientul trebuie să consulte un dermatolog, pentru stabilirea unui diagnostic precis și pentru a i se recomanda cea mai potrivită soluție, în funcție de cauza și de gravitatea căderii părului.
Pentru cea mai frecventă formă de alopecie (alopecia androgenică), sunt disponibile mai multe opțiuni de tratament, care variază de la chirurgie și tratament medicamentos la soluții cosmetice.
Cea mai folosită procedură chirurgicală este implantul de păr. Este o procedură invazivă și scumpă, iar, în funcție de severitatea problemei, pot fi necesare mai multe intervenții pentru a putea acoperi toate zonele afectate ale scalpului și pentru a obține rezultate bune.
Injecțiile cu PRP (plasma autologă bogată în trombocite) sunt o altă opțiune. În cadrul acestui tratament, medicul extrage din sângele pacientului plasmă bogată în factori de creștere și apoi o reinjectează direct în scalp. Rezultatele diferă însă, de la o persoană la alta, iar procedura nu este compatibilă cu implantul de păr. Injecțiile cu PRP sunt recomandate mai des pentru alopecia difuză (uniformă).
Pentru anumite tipuri de cădere a părului, în special în cazul alopeciei androgenice, există două tratamente de bază, cunoscute pentru efectul lor asupra stimulării creșterii părului.
De asemenea, există o gamă foarte variată de loțiuni și produse cosmetice disponibile pe piață, care conțin ingrediente active eficiente. Aceste produse pot încetini procesul care duce la reducerea dimensiunii foliculilor de păr sau la căderea părului și pot stimula procesele de regenerare a părului.

Care sunt, mai exact, aceste tratamente?

J-F. M.: În alopecia androgenică, forma care afectează peste jumătate din bărbați în decursul vieții lor și o mare parte a femeilor trecute de menopauză, există două tratamente medicale prin care este stimulată creșterea părului, deși acestea nu au efect chiar la toate persoanele.
Finasterida, care este luată pe cale orală, este unul dintre aceste tratamente. Folosită inițial ca tratament pentru cancerul de prostată, Finasterida a avut un efect secundar neașteptat la mulți pacienți: regenerarea părului.De fapt, Finasterida acționează prin blocarea enzimei care activează androgenii - hormonii responsabili de căderea părului în alopecia androgenică.
Minoxidil stimulează, de asemenea, creșterea părului, iar efectele sale au fost descoperite întâmplător. Conceput inițial pentru a trata hipertensiunea arterială, acest medicament a avut ca efect secundar creșterea semnificativă a părului pe cap și pe corp. Deocamdată nu este cunoscut mecanismul prin care acționează Minoxidil, iar în prezent este recomandat numai sub formă de tratament topic (se aplică direct pe scalp).
În cazul ambelor tratamente menționate, creșterea părului are loc după 3-6 luni de la prima administrare, însă încetează imediat ce pacientul nu mai urmează tratamentul.
În privința tratamentelor cosmetice, aminexil și-a demonstrat eficiența. Acționează prin contracararea acumulării și întăririi colagenului în special în teaca conjunctivă a foliculul de păr - fenomen observat la persoanele care suferă de alopecie.(cf Interviu - Mecanismele biologice ale căderii părului).
Un alt ingredient activ foarte cunoscut este stemoxidina. Această moleculă stimulează regenerarea foliculului de păr, prin simularea efectelor lipsei de oxigen, despre care se știe că are un rol benefic în procesul de regenerare a țesuturilor în general. Recent, resveratrol a fost combinat cu stemoxidina, pentru a încerca protejarea părului de stresul oxidativ.

Sunt recomandate aceleași tratamente atât pentru bărbați, cât și pentru femei?

J-F. M.: Nu, tratamentele nu sunt chiar la fel.Finasterida este recomandată de obicei pentru bărbați.Pe de altă parte, Minoxidil poate fi prescris și pentru bărbați și pentru femei, dar în doze diferite - de obicei cu concentrație de 2% pentru femei și 5% pentru bărbați. Loțiunile și soluțiile care conțin ingrediente active, cum este aminexil sau stemoxidina, sunt prescrise, de asemenea, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.În general, este recomandată o vizită la dermatolog, care va analiza istoricul familial și stilul de viață al pacientului sau obiceiurile sale alimentare, pentru a descoperi potențiale carențe nutriționale.

Taguri:

Interviu cu Jean-François Michelet, Head of Advanced Research L’Oréal

Există multe tratamente posibile pentru căderea părului, dar nu toate functionează în același fel.