OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Expunerea la soare: Beneficii și sfaturi pentru protejarea pielii

În prezent, beneficiile expunerii la soare sunt mai puțin popularizate decât daunele provocate de acțiunea radiațiilor UV asupra sănătății pielii. Însă, în condițiile unei bune protecții a țesutului cutanat și a ochilor, expunerea la soare prezintă numeroase avantaje pentru sănătate, în general. Și trebuie să știi că aceste efecte pozitive nu se limitează doar la stimularea producției de vitamina D, ci aduc mult mai multe beneficii decât ți-ai fi putut imagina.

Încă din primii ani de viață, petrecerea timpului în lumina soarelui joacă un rol fundamental în menținerea stării de sănătate a organismului. Soarele ne poate aduce beneficii atât pe plan fizic, cât și emoțional, însă prea multă sau prea puțină expunere la soare poate avea un impact negativ asupra noastră, motiv pentru care este vital să înțelegem care este cantitatea potrivită pentru a ne menține sănătoși.

Descoperă în articolul următor care sunt principalele beneficii ale expunerii la soare, cât timp are trebui să te expui la soare, dar și sfaturi pentru protejarea pielii de radiațiile UV!

Linia 08 - exp 01.01.2100.jpg

Principala condiție a expunerii la soare: Moderația

În timpul expunerii la soare există un echilibru destul de fragil între beneficii și riscuri. Trebuie să știi, însă, că expunerea la soare oferă o serie de beneficii importante, fără a crește riscul apariției unor probleme de sănătate, atâta vreme cât o faci cu moderație.

Care este timpul indicat de expunere la soare?

Dacă te întrebi cât soare este suficient pentru a profita la maxim de toate beneficiile sale, acest răspuns este diferit pentru fiecare individ în parte. Depinde de nuanța pielii, de vârstă, de istoricul medical, de alimentație și de zona geografică în care locuiești. În general, oamenii de știință sunt de părere că 5 până la 15 minute (sau până la 30 de minute dacă pielea ta este închisă la culoare) sunt suficiente pentru a beneficia de toate avantajele pe care expunerea la soare le aduce organismului.   

Desigur, poți petrece mai mult timp în aer liber și poți obține același efect dacă folosești produsele potrivite cu protecție solară și porți îmbrăcăminte adecvată. Discută cu medicul tău despre ceea este potrivit pentru tine și pielea ta. 

În ce moment al zilei este bine să te expui la soare? 

Specialiștii nu au întotdeauna o măsurătoare exactă pentru cât timp ar trebui să stai afară pentru a te bucura de beneficiile luminii solare. Așa cum am menționat și în rândurile anterioare, definirea timpului expunerii la soare depinde de tipul tău de piele și de cât de directe sunt radiațiile soarelui. Persoanele cu pielea deschisă se confruntă cu arsuri solare mai repede decât cele cu pielea mai închisă la culoare. 

Indiferent de tipul de piele, însă, expunerea la soare este sănătoasă doar până în ora 10 a.m. și începând cu ora 6 p.m. De asemenea, este mai probabil să manifești arsuri solare atunci când radiațiile soarelui sunt mai directe și mai puternice. Dacă te întrebai în ce situații devine soarele dăunător, aceasta are loc de obicei între orele 10 a.m și 4 p.m, așa că te sfătuim să profiți de beneficiile soarelui dimineața până în ora 10 sau seara, după ora 6. 
 

Linia 13 - exp 01.01.2100.jpg

Beneficiile expunerii la soare

Probabil te-ai obișnuit să auzi constant despre cât de dăunătoare pot fi razele ultraviolete pentru piele. Însă știai că echilibrul potrivit poate aduce o mulțime de avantaje pentru sănătatea fizică și psihică? Iată care sunt principalele beneficii ale expunerii la soare!

Expunerea la soare crește nivelul de serotonină

Lumina soarelui și întunericul declanșează eliberarea de hormoni în creier. Se crede că expunerea la soare crește eliberarea de către creier a unui hormon numit serotonină. Serotonina este asociată cu stimularea stării de spirit și inducerea unei stări de calmitate și concentrare. Noaptea, lumina întunecată determină creierul să producă un alt hormon numit melatonină. Acesta este hormonul responsabil pentru inducerea stării de somn și care te ajută să dormi. 

Atunci când nu există suficientă expunere la soare, nivelul serotoninei poate scădea. Nivelurile scăzute de serotonină sunt asociate cu un risc mai mare de depresie, cunoscută sub denumirea de tulburare afectivă sezonieră. Aceasta este o formă de depresie declanșată de schimbarea anotimpurilor. O mai bună dispoziție nu este singurul motiv pentru a obține cantități mai mari de lumină solară, căci există mult mai multe beneficii pentru sănătate asociate cu expunerea moderată la soare. 

Ameliorează depresia și îmbunătățește sănătatea mentală 

Lipsa expunerii la soare a fost asociată cu o scădere a nivelului serotoninei, ceea ce poate duce la o depresie sezonieră majoră, așa cum îți povesteam mai sus. Lumina soarelui indică zone speciale de la nivelul retinei, ce declanșează eliberarea acestui hormon. Deci, este mai probabil să experimentezi acest tip de depresie în timpul iernii, când zilele sunt mai scurte. 

Datorită acestei conexiuni dintre expunerea la soare și sănătatea mentală, unul dintre principalele tratamente pentru depresia sezonieră este terapia cu lumină, cunoscută și sub numele de fototerapie. Fototerapia imită lumina naturală a soarelui și stimulează creierul să producă serotonină, ameliorând depresia și îmbunătățind starea generală de bine. 
 

Susține sănătatea osoasă

Beneficiile expunerii la soare merg dincolo de combaterea stresului, iar sănătatea osoasă este unul dintre motivele pentru care merită să te bucuri de prezența soarelui. Expunerea la radiațiile ultraviolete de tip B face ca pielea unei persoane să secrete vitamina D. Această vitamină joacă un rol major în sănătatea oaselor, nivelurile scăzute de vitamina D fiind asociate cu rahitismul la copii și cu afecțiuni ale oaselor, așa cum sunt osteoporoza sau osteomalacia.

Previne afecțiunile cardiace 

Cercetările au evidențiat faptul că radiațiile solare, chiar și lumina obișnuită a zilei, pot diminua considerabil predispoziția la un atac cardiac sau apariția unor complicații grave după producerea acestuia. Explicația constă în faptul că lumina soarelui stimulează producția proteinelor din creier, vitale pentru controlul metabolismului cardiac în timpul unui infarct. Mai mult decât atât, contactul direct cu radiațiile soarelui poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale în cazul persoanelor care se confruntă cu hipertensiune. 

Expunerea la soare poate ajuta la prevenirea cancerului 

Deși expunerea la soare în exces poate fi unul dintre factorii declanșatori ai cancerului de piele, o cantitate moderată de lumină solară poate avea beneficii preventive atunci când vorbim despre cancer. Potrivit specialiștilor, persoanele care locuiesc în zone cu mai puține ore de lumină au mai multe șanse de a dezvolta anumite tipuri de cancer decât cei care trăiesc în zone luminate de soare.  

Îmbunătățește calitatea somnului 

Atunci când lumina naturală a soarelui intră în contact cu organele de văz, nervul optic trimite un mesaj glandei cerebrale care produce melatonină și îi comandă acesteia oprirea secreției acestui hormon până la apusul soarelui. Astfel, expunerea la radiațiile UV din timpul zilei poate crește producția de melatonină noaptea, ceea ce asigură un somn odihnitor și neîntrerupt. Nivelul redus al acestui hormon poate cauza tulburări de somn, cu atât mai mult în rândul adulților.
 
Vindecă afecțiuni ale pielii 

Potrivit Organizației Naționale a Sănătății (OMS), expunerea la soare aduce numeroase beneficii pielii, putând ajuta la tratarea mai multor afecțiuni ale acesteia. 

Sfaturi pentru protejarea pielii în timpul expunerii la soare

Influența luminii solare asupra corpului uman este de necontestat, la fel ca și beneficiile soarelui asupra sănătății, însă petrecerea unui timp îndelungat sub radiațiile puternice ale soarelui poate avea și efecte nocive asupra organismului, în special la nivelul pielii și mai ales dacă ai alergie la soare. Iată care sunt recomandările noastre pentru protejarea pielii în timpul expunerii la soare și pentru a evita efectele negative ale soarelui!

Folosește produse cu protecție solară 

Într-un articol anterior îți vorbeam despre importanța protecției solare pe tot parcursul anului, cu atât mai mult în sezonul cald, atunci când radiațiile solare sunt mult mai puternice, iar pielea ta are nevoie de protecție. Îți recomandăm să aplici produse cu protecție solară cu spectru larg, care să blocheze atât radiațiile UVA, cât și UVB și care au un factor de protecție de cel puțin 15, înainte de a ieși din casă. În acest fel vei combate efectele radiațiilor asupra organismului uman. 

Fie că optezi pentru cremă de protecție solară, ulei de protecție solară, spray de protecție solară, lapte de protecție solară sau emulsie de protecție solară, nu uita să aplici un strat consistent pe toată pielea expusă. Am vorbit aici despre diferența dintre toate aceste produse, în cazul în care dorești să te informezi despre cum alegi protecția solară potrivită pentru tine.  

Crema cu protecție solară nu este recomandată bebelușilor sub vârsta de 6 luni. Medicii dermatologi recomandă să ții bebelușul ferit de soare în timpul prânzului și să folosești îmbrăcăminte care să-i asigure celui mic protecție solară, în cazul în care este imposibilă evitarea expunerii la soare. 
 

Poartă haine adecvate

Atunci când este posibil, poartă cămăși cu mânecă lungă și pantaloni sau fuste lungi, care să-ți poată oferi protecție împotriva radiațiilor UV. Dacă purtarea acestor piese vestimentare nu este practică pentru activitățile tale, încearcă să porți un tricou sau un cover-up pentru plajă. Există o mulțime de articole de îmbrăcăminte certificate conform standardelor internaționale ca oferind protecție UV. 

Pălăria este esențială în timpul sezonului cald 

Pentru o și mai bună protecție în timpul expunerii îndelungate la soare, poartă o pălărie cu boruri largi, care să-ți umbrească zona feței, a urechilor și a cefei. O țesătură precum pânza funcționează cel mai bine pentru a-ți proteja pielea de radiațiile UV. Evită pălăriile din paie cu goluri, care lasă lumina soarelui să pătrundă. 

Poartă ochelari de soare 

Ochelarii de soare îți protejează ochii de radiațiile UV și reduc riscul de cataractă. De asemenea, aceștia au rolul de a proteja pielea sensibilă din jurul ochilor în timpul expunerii la soare. Ochelarii de soare care blochează atât radiațiile UVA, cât și radiațiile UVB, oferă cea mai bună protecție. 
 

De la tratarea afecțiunilor pielii până la îmbunătățirea stării de spirit, expunerea la soare are multe beneficii pentru sănătate. Însă expunerea excesivă la soare este asociată cu un risc crescut de cancer de piele, motiv pentru care este important să nu petreci prea mult timp sub radiațiile soarelui fără protecția potrivită. Ține cont de recomandările noastre și bucură-te la maximum de toate beneficiile pe care expunerea la soare ți le poate aduce!

Referințe:

  1. “How Little Doses of Sunlight Help the Body.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-sunlight-health-effects.Published 22 Feb. 2022. Accessed 16 July 2022.
  2. Nall, Rachel. “What Are the Benefits of Sunlight?” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/depression/benefits-sunlight. Published 1 Apr. 2019. Accessed 16 July 2022.
  3. “Seasonal Affective Disorder (SAD).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/symptoms-causes/syc-20364651. Published 14 Dec. 2021. Accessed 16 July 2022.
  4. Wartenberg, Lisa. “Vitamin D Deficiency: Symptoms, Treatments, and Causes.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-deficiency-symptoms.  Published 10 Mar. 2022. Accessed 16 July 2022.
  5. “Vitamin D and Sunlight: Strategies for Cancer Prevention and Other Health Benefits.”, Clinical Journal of the American Society of Nephrology, cjasn.asnjournals.org/content/3/5/1548.  Published 3 Sept. 2008. Accessed 16 July 2022.
  6. “Radiation: The Known Health Effects of Ultraviolet Radiation.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/radiation-the-known-health-effects-of-ultraviolet-radiation.  Published 16 Oct. 2017. Accessed 16 July 2022.

Data publicării:

go to top