OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Expunerea la soare a copiilor: cum sa protejezi pielea delicata a celor mici

Vara este sezonul vacanțelor și distracției, pe care cei mici îl așteaptă oricând cu nerăbdare. Fie că merg la mare sau doar își petrec mult timp în parc și în aer liber, părinții nu trebuie să uite niciodată de precauție. Expunerea la soare a copiilor poate duce la apariția unor probleme serioase dacă nu este realizată cu moderație, în condiții optime. Pentru a-i oferi micuțului tău cea mai bună îngrijire, învață despre protecția solară la copii și despre ce reguli vor trebui respectate oricând.

expunerea la soare a copiilor

Pericolele expunerii la soare a copiilor

Expunerea la soare poate prezenta numeroase pericole pentru sănătatea copiilor. Aceștia au pielea mult mai subțire și mai delicată decât cea a adulților, așa că riscurile obișnuite sunt mult mai mari în cazul celor mici. Pentru a înțelege importanța protecției, află care sunt pericolele asociate cu expunerea la soare a copiilor.

Razele solare sunt formate din mai multe tipuri de radiații, printre care se numără și cele ultraviolete. Cele care ajung pe pământ pot fi de două tipuri, UVA și UVB, și pot fi extrem de periculoase. Aceste raze UV provoacă deteriorări atât la suprafața pielii, cât și în straturile sale mai profunde, la nivel celular. O principală consecință a expunerii la soare sunt arsurile solare. 

Pielea conține un pigment numit melanină, care asigură nuanța specifică, dar oferă și un anumit grad de protecție. Dacă expunerea este prelungită și se depășește această capacitate de protecție, apar arsurile solare, asociate cu roșeață, durere, disconfort, umflături și ocazional și vezicule umplute cu lichid, dacă leziunile sunt mai grave. Suferirea repetată a arsurilor solare crește și riscul de apariție a unor leziuni mai grave, printre care se numără și cancerul de piele. De aceea, protecția solară pentru copii este mai mult decât esențială.

Cum se face expunerea la soare a copiilor?

Până la vârsta de 6 luni, este recomandat să eviți expunerea la soare a celor mici. Pielea lor este mult mai vulnerabilă, așa că ar trebui să iei toate măsurile de precauție și să previi contactul direct al pielii acestora cu razele solare. După această vârstă, micuțul își va putea petrece timp la soare, însă secretul este moderația. Poți începe cu câte 10-15 minute pe zi până la un an, urmând ca apoi să crești intervalul treptat. Nu uita că o zi întreagă petrecută la soare este periculoasă inclusiv pentru tine, așa că nu trece cu vederea acest aspect.

Cu siguranță știi că intensitatea razelor solare diferă de-a lungul zilei. Între orele 10 și 16, acestea ating maximul, iar riscurile de afectare a pielii sunt și ele crescute. Pentru siguranța tuturor, alege să îl expui pe cel mic la soare în afara acestui interval orar. Bineînțeles, nu va trebui să neglijezi niciodată protecția solară a copiilor.

Poți utiliza produse de protecție solară?

Există numeroase variante de produse de protecție pe care le poți utiliza, sub diferite forme și texturi, pentru față, corp și buze. Însă, ce facem cu protecția solară pentru copii? Este în regulă ca și aceștia să folosească astfel de produse pentru a se proteja de razele nocive? Răspunsul depinde foarte mult de vârsta celui mic.

Până la 6 luni, nu se recomandă produsele de protecție solară. Chiar dacă acestea au o formulă specială mai delicată, ele pot fi prea puternice pentru pielea extrem de sensibilă a nou-născuților și a bebelușilor mici, așa că specialiștii te sfătuiesc să nu o folosești. După acest prag critic, îi poți permite micuțului să se bucure de soare, luând metodele de precauție adecvate.

Pentru a te asigura că îi oferi micuțului o protecție optimă, dar și o îngrijire care să se potrivească pielii sale delicate, ar trebui să alegi produse de protecție solară pentru copii. Acestea au formule speciale, tolerante, potrivite pentru pielea sensibilă a celor mici. Ele pot fi disponibile sub forma a diferite texturi ușor de aplicat și, de cele mai multe ori, sunt rezistente la apă. Totuși, va trebui să ai grijă la acest termen.

Recomandarea generală legată de protecția solară este reaplicarea periodică. Pentru a beneficia la maximum de efectele acestor produse, va trebui să le aplici la fiecare 2 ore, mai ales dacă micuțul transpiră sau intră în contact cu apa. Acest lucru este valabil și în cazul formulelor rezistente la apă, pentru a te asigura că ele funcționează așa cum ar trebui pe întreaga perioadă în care copilul este expus la soare.

Produse recomandate

Pentru ca micuțul tău se poată bucura din plin de soare, optează pentru un produs dedicat stilului de viață agitat al celor mici. Îți recomandăm gelul cu protecție solară pentru copii SPF50+ de la Capital Soleil, ideal pentru copiii activi și plini de viață. Acesta are o textură foarte ușor de aplicat și de întins, extrem de confortabilă și potrivită pielii sensibile. Formula sa este una hipoalergenică, care a fost testată sub control dermatologic și pediatric. Așadar, este mai mult decât potrivită pentru cei mici.

După ce o aplici rapid, copilul va avea parte de protecție foarte ridicată, cu spectru larg, și se va putea juca în voie în apă.
Produsul formează un filtru care acoperă bine pielea și nu se diluează la contactul cu lichidele. Așadar, protecția va fi valabilă și după înot. Însă, este recomandat să nu eziți să reaplici produsul, pentru a te asigura că pielea celui mic este protejată în mod optim.

Alte metode de a proteja pielea delicată a copiilor

Pe lângă folosirea produselor speciale, există și alte metode de protecție solară pentru copii de care este absolut vital să ții cont. Respectă indicațiile referitoare la intervalul orar la care expunerea este mai sigură, evită să îl lași pe cel mic prea mult la soare și ține cont de aceste metode extra de protecție.

Îmbrăcămintea și accesoriile sunt de mare ajutor în acest sens. Există haine speciale realizate din țesături cu protecție solară, însă și hainele obișnuite, realizate din materiale care nu sunt transparente sau exagerat de subțiri, pot fi de mare ajutor. Acestea sunt recomandate în special drept metode de protecție solară pentru bebeluși. Optează și pentru pălării cu boruri largi, care să acopere o parte din fața copilului, dar și ochelari de soare cu lentile cu protecție UV.

Cât timp vă aflați în aer liber, asigură-te că cel mic își petrece cât mai mult timp la umbră. Folosește umbrele pe plajă sau găsește un loc de relaxare care să fie cât mai umbrit, unde tu și cel mic să fiți cât mai bine protejați.

Beneficiile expunerii la soare

Radiațiile ultraviolete pot fi extrem de nocive pentru piele, însă acest lucru nu înseamnă că soarele este rău și că ar trebui evitat complet de către cei mici. Există și câteva beneficii ale expunerii la soare. Una dintre cele mai importante este facilitarea sintezei de vitamina D, care este esențială pentru dezvoltarea oaselor și a sistemului imunitar al copiilor.

În plus, lumina solară are și un impact pozitiv asupra dispoziției copiilor. Ea ajută la reglarea producției de melatonină și serotonină, hormoni care controlează ritmul circadian și starea de spirit. Un nivel adecvat de serotonină poate reduce riscul de depresie și anxietate la copii. Astfel, petrecerea de timp în aer liber și expunerea la soare poate contribui la îmbunătățirea dispoziției și a stării de bine a celor mici. Prin moderație și o protecție adecvată, îl poți ajuta pe micuț să se bucure de beneficiile razelor solare.

Protecția solară adecvată a pielii copiilor este esențială pentru a preveni arsurile solare și alte probleme de sănătate pe termen lung. Micuții au pielea mult mai sensibilă și mai delicată decât adulții, așa că va fi nevoie de o îngrijire dedicată, cu focus pe protecție sporită și calmare. Nu uita faptul că expunerea la soare poate aduce beneficii pentru cel mic, dar doar dacă este realizată în mod moderat și responsabil!

Produse recomandate

Emulsie matifiantă, SPF50

Emulsie matifiantă, SPF50

Nou

Apă cu protecție solară SPF50<br />PENTRU UN BRONZ SPORIT

Apă cu protecție solară SPF50
PENTRU UN BRONZ SPORIT

Bronz sporit

200ml

Nou

Apă cu protecție solară SPF50

Apă cu protecție solară SPF50

Hidratare

200ml

Nou

Apă cu protecție solară SPF30

Apă cu protecție solară SPF30

Hidratare

200ml

Nou

Apă cu protecție solară SPF30<br />PENTRU UN BRONZ SPORIT

Apă cu protecție solară SPF30
PENTRU UN BRONZ SPORIT

Bronz sporit

200ml

go to top