OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

10 întrebări frecvente despre protecția solară și ce trebuie să știi despre ea

protective solara

Pentru ca pielea ta să rămână sănătoasă și să eviți apariția semnelor de îmbătrânire prematură, este esențial să o protejezi de soare în fiecare moment.. Pentru a aborda cea mai bună strategie de protecție împotriva radiațiilor solare nocive, este important să știi cum să folosești astfel de produse. Deși suntem conștienți de importanța majoră a protecției solare, încă ne putem confrunta cu o serie de neclarități cu privire la acestea. De aceea, ne dorim să oferim răspunsuri clare la câteva întrebări des întâmpinate despre protecția solară și folosirea optimă a acestor produse.

1. Ce înseamnă SPF?

SPF este abrevierea utilizată pentru a defini factorul de protecție solară (sun protection factor), iar acesta definește gradul de protecție oferit de către un produs împotriva acțiunii nocive a radiațiilor solare. Valoarea SPF măsoară perioada în care pielea poate suferi arsuri după utilizarea protecției, în comparație cu perioada necesară atunci când pielea este neprotejată. Mai exact, un produs cu SPF 30 oferă de 30 de ori mai multă protecție. Totuși, este important ca produsul să fie reaplicat periodic.

Deși poți crede că există o diferență majoră între produsele cu SPF scăzut și cele cu SPF ridicat, de fapt cantitatea de radiații respinsă nu este atât de mare. De exemplu, un factor de protecție cu valoarea 15 este corelat cu respingerea a 93.3% dintre radiații, în comparație cu SPF 30, asociat cu 96.7% dintre radiații ce sunt respinse. Între 30 și 50, diferența este și mai mică, cele din urmă respingând 98% dintre radiații.  

Acestea fiind spuse, ce fel de factor de protecție ar trebui să alegi? Răspunsul poate depinde de cât de deschisă este pielea ta, cât timp îți vei petrece expus la soare sau perioada în care utilizezi produsul, însă este recomandat să optezi pentru un SPF de minimum 30. Dacă mergi la mare, îți vei petrece mult timp afară pe perioada verii sau ai pielea foarte deschisă la culoare, atunci este recomandat să alegi un produs cu un factor de protecție mai mare.    

2. Ce sunt radiațiile UVA și UVB?

Lumina solară emite mai multe tipuri de radiații, două dintre acestea fiind dăunătoare și față de care trebuie să ne protejăm. Acestea sunt ultravioletele de tip A (UVA) și ultravioletele de tip B (UVB). Radiațiile UVA au o lungime de undă mare, ceea ce înseamnă că pot pătrunde prin sticlă și pot ajunge până în straturile profunde ale pielii. De cealaltă parte, radiațiile UVB sunt mai scurte, însă ele provoacă deteriorări ale celulelor din straturile cutanate superficiale și, astfel, sunt responsabile de apariția arsurilor solare.

Ambele tipuri de radiații ultraviolete pot provoca fotoîmbătrânirea pielii și pot fi asociate cu apariția unor afecțiuni grave, precum cancerul de piele. De aceea, este important să utilizezi produse de protecție solară cu spectru larg, care să blocheze acțiunea ambelor tipuri de radiații UV nocive.

3. Ce tipuri de protecție solară există?

În funcție de ingredientele prezente în produse, putem diferenția între două tipuri diferite de protecție solară. Pe de-o parte, le avem pe cele cu filtru chimic sau organic, iar de cealaltă parte se află produsele cu filtru fizic sau mineral. Diferența semnificativă dintre acestea este cea a ingredientelor utilizate, deoarece ambele formule pot asigura protecție împotriva radiațiilor.

O altă diferență constă și în modul în care acțiunea nocivă a radiațiilor este anihilată. Filtrul chimic absoarbe razele UV și are loc o reacție chimică prin care acestea sunt convertite în căldură, fără să mai aibă loc deteriorarea pielii. De cealaltă parte, filtrul fizic formează o barieră care reflectă razele departe de piele.  

4. Ce cantitate de produs ar trebui utilizată?

Pentru ca produsele să funcționeze în mod optim și să ofere protecția dorită, este important să folosești o cantitate suficientă. Acestea ar trebui aplicate în mod generos, astfel încât să acopere cât mai bine zonele expuse la soare. Este important să nu neglijezi nicio regiune la care pot ajunge razele solare, așa că acordă atenție și zonei cefei, urechilor, părții dorsale a palmelor sau zonei posterioare a coapselor și gambelor.

În principiu, cantitatea recomandată pentru un adult este echivalentul aproximativ a 2-3 linguri de produs. Acesta ar trebui aplicat cu 15-20 de minute înainte de a începe expunerea la soare, pentru a-i oferi suficient timp să se absoarbă și să aibă eficacitatea dorită.   

5. Este necesară reaplicarea produselor de protecție solară?

O altă regulă extrem de importantă este aceea a reaplicării periodice a produselor. Chiar dacă folosești un produs cu factor de protecție mai mare, nu înseamnă că o singură aplicare este suficientă sau că eficacitatea sa va fi prezentă pe o perioadă extrem de îndelungată. Pentru a te proteja de-a lungul întregii zile, produsele vor trebui reaplicate la fiecare două ore sau, în anumite cazuri, chiar mai des. Dacă tocmai ai ieșit din apă, ai transpirat abundent sau ai practicat activități sportive, reaplicarea va fi necesară imediat după.

6. Ce înseamnă rezistent la apă?

Un produs rezistent la apă înseamnă că acesta are o oarecare eficacitate și în momentul în care iei contact cu apa. Totuși, nu putem vorbi despre o rezistență completă, deci reaplicarea va fi necesară. De exemplu, un astfel de produs te poate proteja în timp ce înoți, dar va trebui reutilizat imediat după.

7. Expiră aceste produse?

În general, cremele de protecție solară și celelalte produse cu SPF au un termen de valabilitate de aproximativ un an de la deschidere. Acesta ar trebui să fie inscripționat pe ambalaj și va trebui respectat. Odată depășit acest termen, eficacitatea produselor va scădea considerabil, de aceea este recomandat să nu le folosești niciodată mai mult decât ar trebui.

8. Ce fel de produse poți utiliza?

Produsele cu factor de protecție se împart în mai multe categorii, în funcție de textura acestora și de recomandările de utilizare. Poți verifica gama Capital Soleil dedicată îngrijirii solare și protecției optime împotriva radiațiilor nocive. În general, cele mai populare produse din această categorie sunt cremele cu protecție solară cu textură bogată, hidratantă, care pot acoperi ușor zonele expuse. Poți încerca laptele hidratant SPF 50+ care poate fi folosit și pentru față, și pentru corp. Acesta are o formulă care nu lasă urme albe și nici o senzație grasă pe piele și este rezistent la apă.

Dacă îți dorești o formulă proaspătă, invizibilă, pentru corp, atunci poți încerca spray-ul fluid invizibil Cell Protect SPF 50+. Tenul gras și mixt are și el nevoie de o cremă de protecție solară pentru față cu formulă adaptată, care să ofere protecție sporită, confort și să nu producă acel luciu deranjant. În acest caz, recomandăm emulsia matifiantă SPF 50.  

De multe ori, atunci când ne pregătim să ieșim, ne dorim să putem asigura tenului o îngrijire completă fără să fie nevoie să folosim câte un produs diferit pentru fiecare nevoie a pielii. Deși există creme antirid cu un anumit factor de protecție, ele nu pot înlocui produsele dedicate. De aceea, credem că îți pot fi de mare ajutor crema antioxidantă antirid 3-in-1 SPF 50 sau fluidul colorat UV-Age Daily SPF 50+. Acestea nu doar că îți protejează pielea de soare, dar au și o acțiune specială asupra semnelor îmbătrânirii, în timp ce oferă tenului tău un aspect luminos și uniform.  

Atunci când mergi la plajă, trebuie să oferi o atenție specială pielii delicate a celor mici. Aceștia ar avea nevoie de o formulă specială care să nu provoace iritații, să fie rezistentă la apă și să poată fi aplicată cu ușurință. Cei mici cu siguranță vor îndrăgi textura ușoară a gelului cu protecție solară pentru copii SPF 50+.  

9. Când trebuie folosită protecția solară?

În general, asociem ideea protecției împotriva razelor solare cu vara și mersul la plajă. Totuși, radiațiile ultraviolete sunt prezente în atmosferă în permanență. Deși intensitatea lor este mult mai scăzută, ele sunt acolo și în timpul anomtimpurilor mai reci sau atunci când este înnorat sau plouă. Așadar, protecția solară este obligatorie oricând te afli în aer liber, pe toată durata anului.

10. Influențează aceste produse cantitatea de vitamina D absorbită de organism?

Unul dintre beneficiile expunerii la soare este contribuția sa la sinteza de vitamina D. Conform studiilor, produsele cu o valoare a factorului de protecție mai mare de 50 pot limita cantitatea de vitamina D absorbită astfel prin piele. Însă, acestea au demonstrat că nu are loc o modificare semnificativă a nivelurilor vitaminei prezente în sânge. Așadar, corpul poate găsi modalități de a compensa această scădere și nu există riscul de apariție a unor deficiențe.

Nu neglija niciodată importanța produselor de protecție solară în sănătatea pielii și în păstrarea aspectului său tânăr și luminos. Asigură-te că alegi variante potrivite tipului tău de piele și nevoilor tale specifice și să le utilizezi întotdeauna, chiar și în sezonul rece sau în zilele mohorâte. Bucură-te mai mult de soare printr-o protecție adaptată și oferă-i pielii tale tot ce are nevoie!  

   

Surse:  

  1. Jewell, Tim. “The Ultimate Sunscreen Guide, According to Dermatologists.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/sunscreen-guide. Published 26 May 2023. Accessed 15 June 2023.  
  2. Dale Wilson, Brummitte, et al. “Comprehensive Review of Ultraviolet Radiation and the Current Status on Sunscreens.” The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3460660/. Published September 2012. Accessed 15 June 2023.  
  3. Libon F;Courtois J;Le Goff C;Lukas P;Fabregat-Cabello N;Seidel L;Cavalier E;Nikkels AF; “Sunscreens Block Cutaneous Vitamin D Production with Only a Minimal Effect on Circulating 25-Hydroxyvitamin d.” Archives of Osteoporosis, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28718005/. Published 17 July 2017. Accessed 15 June 2023.  

Produse recomandate

Nou

Apă cu protecție solară SPF30<br />PENTRU UN BRONZ SPORIT

Apă cu protecție solară SPF30
PENTRU UN BRONZ SPORIT

Bronz sporit

200ml

Nou

Apă cu protecție solară SPF50

Apă cu protecție solară SPF50

Hidratare

200ml

Cremă antioxidantă anti-rid 3 în 1, SPF50

Cremă antioxidantă anti-rid 3 în 1, SPF50

Acțiune triplă: anti-rid, elasticitate și luminozitate.

Emulsie matifiantă, SPF50

Emulsie matifiantă, SPF50

go to top