OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Matreaţa - cauzele apariției și metode să scapi de mătreață

matreata

Cunoscută și sub denumirea de dermatită seboreică, mătreața este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni care se dezvoltă pe zonele grase ale corpului, scalpul fiind cel mai afectat. Iată cum recunoști mătreața, dar și care sunt cauzele apariției sale și metodele prin care poți să o tratezi.

Ce este mătreața

Pielea descuamată în cojițe mici și albe este ușor de recunoscut drept mătreață. Dacă vorbim despre o formă severă, atunci pe lângă coji apare și senzația de mâncărime intensă și usturime asociată cu roșeață. Mătreața poate depăși zona acoperită de păr și se poate localiza inclusiv la nivelul feței, pe torace sau în zona axilei ori în zona inghinală.

Tipuri de mătreață

Putem identifica două tipuri de mătreață, în funcție de felul în care se manifestă și de situațiile în care apar. Având particularități diferite, fiecare tip de mătreață va avea nevoie de un tratament diferit.

Mătreața uscată

Acest tip de mătreață apare în cazul persoanelor cu pielea uscată. Scalpul uscat este mult mai sensibil și mai predispus la iritații și la descuamare și, astfel, apar scuamele micuțe de culoare albă, mâncărimi și disconfortul asociat cu pielea uscată care nu este hidratată suficient.

Mătreața uscată apare deseori în anotimpul rece, deoarece scalpul și pielea uscată în general sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute. Și produsele cosmetice nepotrivite, cu ingrediente dure, pot duce la descuamarea scalpului și la formarea mătreții.

Mătreața grasă

De cealaltă parte, avem mătreața grasă, care apare la persoanele cu pielea grasă. Așadar, aceasta este rezultatul excesului de sebum prezent la nivelul scalpului. Scuamele asociate acestui tip de mătreață au o nuanță ușor gălbuie și sunt însoțite de mâncărimi și de păr gras.

Mătreața grasă își face de obicei apariția în perioadele în care au loc schimbări hormonale și este controlată de toți factorii care influențează activitatea glandelor sebacee.

Mătreața - cauze

Excesul de sebum

Dermatita seboreică determină apariția unei inflamații, care influențează activitatea glandelor sebacee. Însă, nu este o afecțiune gravă și nici contagioasă. Apare de la vârsta pubertății, în momentul în care glandele sebacee își încep activitatea pe scalp și continuă la vârsta adultă, chiar și spre vârsta a treia, dar se reduc semnele.

Un alt factor care poate determina o suprasecreție de sebum sunt hormonii. Mătreața poate apărea inclusiv la bebeluși, în primele săptămâni de viață, din cauza hormonilor pe care copilul îi moștenește de la mamă. Există cazuri în care roșeața și descuamarea se întinde la nivelul sprâncenelor, dar și în zona pleoapelor, acolo unde pot apărea scuame galbene grase între gene.

Însă, unul dintre responsabilii direcți în apariția mătreții este o ciupercă prezentă la nivelul scalpului. Aceasta poartă numele de malassezia și, la anumite persoane, poate determina o activitate mult prea intensă a glandelor sebacee, lucru care duce la acumularea de uleiuri pe scalp și, astfel, la formarea mătreții.

Produsele cosmetice

Folosirea în exces a produselor pentru păr (fixativ, spray-uri, vopsea de păr sau alte produse de coafat) poate declanșa formarea ori agravarea scuamelor. Dacă produsele conțin ingrediente foarte agresive, scalpul devine iritat și, astfel, apare mătreața.

Temperaturile scăzute

Vremea rece și toți factorii care duc la deshidratarea scalpului pot determina apariția mătreții. Mătreața poate avea o evoluție fluctuantă, cu perioade mai intense în sezonul rece.
 

Mătreața - simptome

Principalul simptom este reprezentat de scuamele de culoare albă sau alb-gălbuie, însoțite de mâncărime. În cazurile mai severe, va apărea și iritația profundă a pielii, vizibilă sub formă de roșeață și usturime.

Mătreața apare cel mai des la nivelul scalpului, însă nu se limitează doar la această zonă. Ea poate fi prezentă în regiunile cu o producție de sebum mai ridicată sau în zonele cu mai multă pilozitate. Astfel, putem întâlni scuame și la nivelul feței, a sprâncenelor și a bărbii sau în zona axilelor și cea inghinală.

Tratament pentru mătreață

Afecțiunea poate fi tratată acasă, cu produse de îngrijire adecvate împotriva mătreții. Dacă manifestările se agravează, iar leziunile se extind pe corp, atunci este indicat să te adresezi unui medic specialist. Diagnosticul pe care îl primești este dat printr-o simplă examinare, dar se poate face și un examen micologic pentru a vedea dacă ai de-a face cu forme atipice de mătreață.

Pentru tratare, în general sunt folosite șampoane speciale care au rol antiinflamator și care acționează împotriva ciupercii scalpului. Produsele au în compoziție disulfură de seleniu, ciclopirox, acid salicilic sau Pirocton Olamina.

Pentru rezultate mai bune, alege un șampon adecvat pentru părul și scalpul tău. Încearcă șampoanele tratament Dercos pentru păr normal sau gras, pentru păr uscat sau pentru scalp sensibil.

Aplicarea șamponului pentru mătreață se poate face zilnic, dar și de două sau trei ori pe săptămână, cu o durată de acționare de cinci minute. Părul trebuie clătit foarte bine, deoarece orice urmă de șampon rămasă pe scalp poate avea acțiune iritantă. Chiar și după ce s-a încheiat perioada de tratament, este indicat să îți speli părul din când în când cu șampon anti mătreață pentru a preveni apariția ei.

Cum poți preveni apariția mătreții

Există, de asemenea, și metode pentru a preveni apariția acestei afecțiuni. Poți începe printr-o igienă corespunzătoare. Părul trebuie spălat în momentul în care s-a îngrășat, recomandat de două sau trei ori pe săptămână. Evită șamponarea zilnică dacă nu este nevoie, deoarece astfel îți poți irita scalpul. Menține curate instrumentele de coafat și folosește cât mai puține produse cosmetice de aranjat părul.

O alimentație sănătoasă, bogată în vitamine și minerale, te va ajuta să lupți împotriva apariției mătreții. De fapt, un stil de viață cât mai echilibrat este cheia. Stresul poate agrava simptomele mătreții, așa că încearcă să gestionezi cât mai bine situațiile stresante și să te odihnești suficient.

Deși nu este o afecțiune gravă, mătreața poate cauza disconfort și aduce un aspect neplăcut părului și scalpului. Folosește produse speciale pentru a limita aceste simptome și cere sfatul medicului dacă acestea nu dispar. Printr-un stil de viață ordonat și o igienă corectă, vei reuși să ții piept mătreții sau să previi apariția sa.

Ce este mătreața, care sunt cauzele apariției și metodele prin care poți să o tratezi.

Produse recomandate

Cel mai vândut

<strong><strong>ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVT PENTRU PĂRUL USCAT</strong></strong>

ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVT PENTRU PĂRUL USCAT

<strong>Aminexil Clinical 5 - Femei</strong>

Aminexil Clinical 5 - Femei

Nou

<strong>ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVT PENTRU PĂRUL USCAT</strong>

ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVT PENTRU PĂRUL USCAT

Cel mai vândut

<strong>ȘAMPON TRATAMENT ÎMPOTRIVA MĂTREȚII<br />PENTRU PĂRUL NORMAL PÂNĂ LA GRAS</strong>

ȘAMPON TRATAMENT ÎMPOTRIVA MĂTREȚII
PENTRU PĂRUL NORMAL PÂNĂ LA GRAS

Nou

<strong>ENERGY+ ȘAMPON CU ACȚIUNE ENERGIZANTĂ</strong>

ENERGY+ ȘAMPON CU ACȚIUNE ENERGIZANTĂ

Aminexil Clinical 5 - Bărbați

Aminexil Clinical 5 - Bărbați

Șampon Antimătreață Purificator

Șampon Antimătreață Purificator

Nou

ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVT PENTRU PĂRUL NORMAL SPRE GRAS

ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVT PENTRU PĂRUL NORMAL SPRE GRAS

go to top