Matreaţa - cauzele apariției și metode să scapi de mătreață

Cunoscută și sub denumirea de dermatită seboreică, mătreața este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni care se dezvoltă pe zonele grase ale corpului, scalpul fiind cel mai afectat. Iată cum recunoști mătreața, dar și care sunt cauzele apariției și metodele prin care poți să o tratezi.

Ce este mătreața


Pielea descuamată în cojițe mici și albe este ușor de recunoscut drept mătreață. Dacă vorbim despre o formă severă, atunci pe lângă coji apare și senzația de mâncărime intensă, usturime asociată cu roșeață. Mătreața poate depăși zona acoperită de păr și se poate localiza inclusiv la nivelul feței, pe torace sau în zona axilei ori în zona inghinală.

Mătreața - cauze


Dermatita seboreică nu este o afecțiune gravă și nici contagioasă. Apare de la vârsta pubertății, în momentul în care glandele sebacee își încep activitatea pe scalp și continuă la vârsta adultă, chiar și spre vârsta a treia, dar se reduc semnele. Mătreața poate apărea inclusiv la bebeluși, în primele săptămâni de viață, din cauza hormonilor pe care copilul îi moștenește de la mamă. Există cazuri în care roșeața și descuamarea se întinde la nivelul sprâncenelor, dar și în zona pleoapelor, acolo unde pot apărea scuame galbene grase între gene.

Folosirea produselor în exces pentru păr, fixativ sau alte spray-uri, poate declanșa formarea ori agravarea dermatitei. Mătreața poate avea o evoluție fluctuantă, cu perioade mai intense mai ales în sezonul rece ori atunci când suntem prea stresați.

Mătreața poate să apară drept consecință și a tratamentelor de vopsire a firelor de păr sau din cauza deshidratării, piele prea uscată la nivelul scalpului.

Tratament pentru mătreață


Afecțiunea poate fi tratată acasă cu produsele de îngrijire adecvate. Dacă manifestările se agravează, iar leziunile se extind pe corp, atunci este indicat să te adresezi unui medic specialist. Diagnosticul pe care îl primești este dat printr-o simplă examinare, dar se poate face și un examen micologic pentru a vedea dacă sunt forme atipice de mătreață.

Pentru tratare, în general sunt folosite șampoane speciale care au rol antiinflamator și care acționează împotriva ciupercii. Produsele au în compoziție ketoconazol, sulfură de seleniu, ciclopirox, acid salicilic sau zinc piritiona. Pentru formele mai severe de mătreață, cu roșeață sau mâncărimi intense se pot încerca și tratamente pe o perioadă scurtă de timp cu preparate cortizonice. Atenție însă pentru ce perioadă folosești șamponul pentru mătreață deoarece după o perioadă de tratament, mătreața se obișnuiește cu substanța activă și nu mai are același efect.

Aplicarea șamponului pentru mătreață se poate face zilnic, dar și de două sau trei ori pe săptămână, cu o durată de acționare de cinci minute. Părul trebuie clătit foarte bine deoarece orice urmă de șampon rămasă pe scalp poate avea acțiune iritantă. Chiar și după ce s-a încheiat perioada de tratament, este indicat să îți speli părul din când în când cu șampon anti mătreață pentru a preveni apariția ei.

Există, de asemenea, și metode pentru a preveni apariția afecțiunii. Este important să nu existe dezechilibre, mai ales la nivel hormonal, dar nici situații excesiv de stresante. Părul trebuie spălat în momentul în care s-a îngrășat, ori de câte ori este nevoie.
Produsele de coafat trebuie să fie cât mai mult limitate, iar dieta alimentară să fie bazată pe alimente care conțin vitamina B, calciu sau zinc.

Data publicării:

Cele mai citite articole