Mătreața: cauze, ce este și tratamente matreață pentru acasă

Mătreața este una dintre cele mai comune afecțiuni care se dezvoltă pe zonele corpului cu piele grasă, iar scalpul este zona cea mai afectată.
Descoperă cum recunoști mătreața, dar și care sunt cauzele apariției mătreții și metodele prin care poți să tratezi mătreața uscată și cea grasă. 

Ce este mătreața

Mătreața este o afecțiune a scalpului care afectează între 40% și 60% dintre adulți la nivel mondial(1). Aceasta se manifestă printr-o descuamare excesivă a scalpului, unde în loc de o singură celulă, scalpul formează aglomerări vizibile de sute sau mii de celule. Un studiu amplu, care a implicat peste 20.000 de femei cu vârste cuprinse între 15 și 75 de ani, a relevat faptul că mătreața apare cel mai frecvent între 15 și 34 de ani și că frecvența acesteia scade după vârsta de 45 de ani(2).

Mătreața este manifestarea unei anomalii de descuamare epitelială excesivă a scalpului și apare atunci când celulele superficiale ale epidermei se desprind de pe scalp sub formă de lamele cornificate sau fâșii, formând formează aglomerări mari, vizibile, de sute sau mii de celule în loc de o singură celulă (un corneocit matur). Acest proces face parte din regenerarea naturală a celulelor epiteliale: epiderma se reînnoiește la fiecare 28 de zile aproximativ, eliminând constant celulele moarte ale pielii.

Deoarece aceste celule epiteliale sunt foarte mici, acest lucru trece de obicei neobservat. Cu toate acestea, dacă scalpul devine dezechilibrat, procesul de reînnoire se accelerează și durează doar 13-15 zile. Acest lucru duce la apariția mai multor celule moarte care se acumulează și care devin apoi vizibile. 
Pielea descuamată în cojițe mici și albe este ușor de recunoscut drept mătreață și uneori, scalpul descuamat e însoțit de mâncărime. 

Dacă mătreața e abundentă, atunci pe lângă coji apare și senzația de mâncărimi intense pe scalp și usturime asociată cu roșeață. Mătreața poate apărea și în alte zone ale corpului, inclusiv pe față, piept, sub brațe sau în zona inghinală. 

Microbiomul scalpului și cum apare mătreața

Pentru a înțelege apariția mătreții, trebuie să înțelegem mai întâi că scalpul găzduiește un univers propriu. Fiecare centimetru pătrat adăpostește între 10.000 și 100 de milioane de microorganisme – predominant bacterii și drojdii(3). Acest ecosistem este cunoscut sub numele de microbiom al scalpului.

Cercetările au permis experților să identifice exact care dintre aceste microorganisme joacă un rol crucial în formarea mătreții, iar concluzia a fost faptul ca un anumit tip de drojdie, numită Malassezia, domină microbiomul scalpului la persoanele cu mătreață(4).

Află mai multe despre legătura dintre mătreață și micorbiomul scalpului.

Tipuri de mătreață

Care este diferența dintre mătreața uscată și cea grasă?

Putem identifica două tipuri principale de mătreață, în funcție de felul în care se manifestă și de situațiile în care apar, fiecare formă de mătreață necesitând un tratament diferit.

Mătreața uscată

Acest tip de mătreață apare în cazul persoanelor cu pielea uscată. Scalpul uscat este mult mai sensibil și mai predispus la  iritații  și la descuamare și, astfel, apar scuamele micuțe de culoare albă, mâncărimi și disconfortul asociat cu pielea uscată care nu este hidratată suficient.

Mătreața uscată apare deseori în anotimpul rece, deoarece scalpul și pielea uscată în general sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute. Și produsele cosmetice nepotrivite, cu ingrediente dure, pot duce la descuamarea scalpului și la formarea mătreții.

Cauzele posibile pentru un scalp uscat si mătreață uscată sunt:

  • Predispoziția ereditară pentru mătreață uscată
  • Aerul uscat din încăperi sau aerul rece și uscat în timpul iernii 
  • Schimbările hormonale (de exemplu, menopauza
  • Stresul 
  • Alimentația dezechilibrată 
  • Îngrijirea incorectă a părului 

Mătreața grasă

Apare la persoanele cu pielea grasă, fiind rezultatul excesului de sebum prezent la nivelul scalpului. Scuamele asociate acestui tip de mătreață au o nuanță ușor gălbuie și sunt însoțite de mâncărimi și de păr gras.
Mătreața grasă își face de obicei apariția în perioadele în care au loc schimbări hormonale și este controlată de toți factorii care influențează activitatea glandelor sebacee.

Cauzele posibile pentru producția excesivă de sebum și apariția de mătreață grasă includ:

  • Predispoziția ereditară pentru o activitate crescută a glandelor sebacee
  • Fluctuațiile hormonale (de exemplu, în pubertate) 
  • Stresul 
  • Alimentația dezechilibrată 
  • Îngrijirea incorectă a părului 

Mătreața - cauze

Excesul de sebum

De la mătreață la dermatita seboreică a scalpului se ajunge datorită faptului că scuamele nu se desprind ușor și rapid de pe scalp, acest lucru favorizând dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor. Deși face parte din flora naturală a pielii, ciuperca Malassezia poate determina apariția unei inflamații, care influențează activitatea glandelor sebacee, astfel încât apare dermatita seboreică.

Aceasta nu este o afecțiune gravă și nici contagioasă. Apare de la vârsta pubertății, în momentul în care glandele sebacee își încep activitatea pe scalp și continuă la vârsta adultă, chiar și spre vârsta a treia, dar atunci semnele se estompează.  
De asemenea, există cazuri în care roșeața și descuamarea se poate întinde până la nivelul sprâncenelor, dar și în zona pleoapelor, acolo unde pot apărea scuame galbene grase între gene. 

Hormonii pot determina de asemenea, o suprasecreție de sebum, iar mătreața își poate face apariția inclusiv la bebeluși, datorită hormonilor pe care copilul îi moștenește de la mamă.  

Produsele cosmetice

Folosirea în exces a produselor pentru păr (fixativ, spray-uri, vopsea de păr sau alte produse de coafat) poate declanșa formarea ori agravarea scuamelor. Dacă produsele conțin ingrediente foarte agresive, pielea capului devine iritată și, astfel, apare mătreața.

Temperaturile scăzute

Vremea rece și factorii care duc la deshidratarea scalpului pot determina apariția mătreții, aceasta având o evoluție fluctuantă, cu perioade mai intense în sezonul rece.

MĂTREAȚA – SIMPTOME

Principalul simptom este reprezentat de scuamele de culoare albă sau alb-gălbuie, însoțite de mâncărime. În cazurile mai severe, va apărea și iritația profundă a pielii, vizibilă sub formă de roșeață și usturime.

Mătreața apare cel mai des la nivelul scalpului, însă nu se limitează doar la această zonă. Ea poate fi prezentă în regiunile cu o producție de sebum mai ridicată sau în zonele cu mai multă pilozitate. Astfel, putem întâlni scuame și la nivelul feței, a sprâncenelor și a bărbii sau în zona axilelor și cea inghinală. 

TRATAMENT PENTRU MĂTREAȚĂ ACASĂ

Tratamente mătreață


Mătreața poate fi tratată acasă, cu produse de îngrijire adecvate, cum sunt șampoanele antimătreață de la Vichy. Dacă simptomele se agravează, iar scuamele se extind pe corp, atunci este indicat să te adresezi unui medic dermatolog. Diagnosticul e pus de medic în urma unei examinări, dar acesta poate face și un examen micologic pentru a vedea dacă ai de-a face cu forme atipice de mătreață. 

Este esențial să restabilim echilibrul microbiomului scalpului, iar pentru a-ți revitaliza scalpul trebuie să renunți la toate produsele pe care le folosești pentru părul tău. Utilizarea șampoanelor prea agresive pentru scalpul tău poate duce la uscarea și iritarea acestuia, provocând o producție excesivă de sebum și un dezechilibru în care drojdiile Malassezia prosperă. Formulele dure cauzează sensibilitate, declanșând inflamații și formarea mătreții. Așadar, acordă scalpului tău o pauză. 
Renunță, cel puțin pentru moment, la toate produsele de styling care nu sunt necesare și folosește un șampon și un balsam blând, de preferat cu o formulă anti-mătreață cu pH neutru. 
  

Șampoane antimătreață adecvate pentru părul și scalpul tău

Încearcă șampoanele tratament fără sulfați și parabeni Dercos Technique:

  • Pentru păr normal spre gras, disponibil și în varianta tip rezervă, care reglează producția de sebum, ajută la reechilibrarea microbiomului și elimină 100% mătreața vizibilă  

Alege un șampon antimătreață eficient

Când alegi astfel de produse, caută șampoane antimătreață și tratamente cu o concentrație mare de ingrediente active care s-au dovedit eficiente împotriva mătreții, cum ar fi disulfura de seleniu, ingredientul popular din produsele antimătreață de la Vichy, pentru a elibera scalpul încă de la prima spălare.

Disulfura de seleniu combină sulful, cunoscut pentru proprietățile sale purificatoare, și seleniul, care posedă proprietăți antifungice. Seleniul este, de asemenea, prezent în corpul nostru, făcând parte din oligoelementele esențiale pentru metabolism.
Ca și anumite vitamine, are proprietăți antioxidante, protejând membranele celulare și proteinele împotriva degradării de către radicalii liberi. Acest principiu activ este bine cunoscut în tratamentul mătreții și dermatitei seboreice a scalpului. 

Alte ingrediente active includ Pirocton-Olamina, un cunoscut agent antifungic pentru a combate drojdiile. Deja din ziua următoare primei aplicări, o formulă antimătreață ar trebui să calmeze scalpul iritat și mâncărimile. După a doua aplicare, vizibilitatea mătreții în păr și pe scalp ar trebui să scadă, datorită reducerii drojdiilor Malassezia, în timp ce restul populației naturale de bacterii a scalpului rămâne neschimbată. Utilizarea acestor șampoane antimătreață contribuie rapid la un scalp curat. 

Șamponul nostru antimătreață Dercos pentru păr normal spre gras și șamponul antimătreață Dercos pentru păr uscat includ disulfura de seleniu pentru a reduce considerabil propagarea Malasseziei și a redă un scalp sănătos. 

Folosirea unui șampon antimătreață se poate face zilnic, dar și de două sau trei ori pe săptămână, cu o durată de acționare de cinci minute. Părul trebuie clătit foarte bine, deoarece orice urmă de șampon rămasă pe scalp poate avea acțiune iritantă. Chiar și după ce s-a încheiat perioada de tratament, este indicat să îți speli părul din când în când cu șampon antimătreață pentru a preveni apariția ei.
Află mai multe despre cele mai importante ingrediente active împotriva mătreții

Scapă rapid de mătreață prin exfoliere

Cea mai rapidă modalitate de a combate mătreața aderentă este exfolierea scalpului. Această tehnică de exfoliere ajută la îndepărtarea mătreții groase și galbene care aderă la scalp și la linia părului. Produsele pe bază de exfoliere, în locul șampoanelor anti-mătreață tradiționale, pot ajuta la eliminarea uleiurilor grase care s-au solidificat într-un tip de mătreață mai dificil de tratat, contribuind la un scalp sănătos.
Caută exfoliante cu ingrediente naturale exfoliante, cum ar fi acidul salicilic, pentru a combate mătreața grasă și aderentă pe termen lung. 

CUM POȚI PREVENI APARIȚIA MĂTREȚII USCATE SAU GRASE

  • Păstrează o igienă corespunzătoare. Părul trebuie spălat în momentul în care s-a îngrășat, spălarea fiind recomandată de două sau trei ori pe săptămână. Evită șamponarea zilnică dacă nu este nevoie, deoarece astfel îți poți irita scalpul. Menține curate instrumentele de coafat și folosește cât mai puține produse cosmetice de aranjat părul.
  • O alimentație sănătoasă, bogată în vitamine și minerale, te va ajuta să lupți împotriva apariției mătreții. Există dovezi că dieta influențează formarea mătreții și afectează scalpul. De exemplu, alimentele grase sau zaharoase sunt suspectate de creșterea producției de sebum. Alcoolul și făina de grâu ar trebui, de asemenea, evitate sau reduse la minimum pe cât posibil.
  • Adoptă un stil de viață cât mai echilibrat. Stresul poate agrava simptomele mătreții, așa că încearcă să gestionezi cât mai bine situațiile stresante și să te odihnești suficient. 
  • Deși nu este o afecțiune gravă, mătreața poate cauza disconfort și aduce un aspect neplăcut părului și scalpului. Folosește produse speciale pentru păr și scalp, cu ingrediente active, recunoscute dermatologic, pentru a limita aceste simptome și cere sfatul medicului dacă acestea nu dispar. Printr-un stil de viață ordonat și o igienă corectă, vei reuși să ții piept mătreții sau să previi apariția sa. 

Combate mătreața urmând câteva sfaturi:

  • Nu-ți spăla părul în fiecare zi și nu folosi apă prea fierbinte. Folosește mai degrabă apă călduță pentru a nu supune scalpul unui stres suplimentar
  • Evită să freci părul și scalpul după spălare. În schimb, stoarce ușor apa din păr folosind un prosop 
  • Folosește o perie de păr cu peri moi și nu aplica prea multă presiune pe scalp 
  • Lăsă părul să se usuce la aer, în mod natural, cât de des posibil. Atunci când usuci părul cu uscătorul de păr, păstrează distanță față de scalp și setează uscătorul de păr la cea mai joasă treaptă 
  • Produsele de coafare ar trebui să fie utilizate doar în cantități mici și nu ar trebui să fie aplicate pe scalp 
  • Îți poți răsfăța scalpul uscat cu un ulei înainte de a merge la culcare. Pentru a face acest lucru, masează ușor câteva picături de ulei de măsline, ulei de jojoba sau ulei de nucă de cocos pe scalp. Lăsă uleiul să acționeze câteva ore sau peste noapte și apoi clătește-l bine cu apă caldă 

Concluzie

Înțelegerea și tratarea mătreții nu este doar o chestiune de estetică, ci și de sănătate a scalpului. Mătreața, fie ea uscată sau grasă, nu trebuie să fie o povară inevitabilă.

Înțelegerea tipurilor de mătreață și cauzele sale, precum și adoptarea unei rutine de îngrijire adecvate, inclusiv utilizarea șampoanelor specializate și exfoliantelor pentru scalp, sunt pași esențiali pentru un scalp sănătos și fără mătreață. În cele din urmă, dacă te confrunți cu mătreață lipită de firul de păr care te deranjează, și înainte de a alege oricare din produsele Vichy, te invităm să consulți și sectiunea cu întrebări frecvente despre mătreață

Dacă totuși, problemele persistă, consultarea unui dermatolog este recomandată pentru un tratament personalizat. 

Surse

1. D Saint-Leger. Dandruff (Pityriasis capitis simplex) : of yeasts and men. In : The science of hair care . C Bouillon and J Wilkinson Eds. Taylor and Francis, Boca Raton London New York Singapore. Chapter 21, 609-632, 2005. And J R Schwartz et al. A comprehensive pathophysiology  of dandruff and Seborrheic Dermatitis - towards a more precise definition of scalp health. Acterdermvenerol 2013.
2. Quelle: Beauty trackWomen 12 pays (2016) & beauty track Men 6 pays (2013), IPSOS pour L’Oréal Recherche. Focus Europe et USA: more than 20000 femmes, 15 à 75 ans. b. Bilan antipelliculaires - CMI- mai 2012 
3. Saint-Léger, Clavaud C. et al., The Human Scalp and Related Cosmetic Care Products, Basic Science for Modern Cosmetic Dermatology, Penguin books, 13: 167-178, 2015. 
4. Mc Ginley et al. Quantitative microbiology of the scalp in non dandruff, dandruff, and seborrheic dermatitis. J Invest Dermatol , 64:401405, 1975. 
5. Robbins C.R. et al., Dandruff, Scalp flaking and Scalp Care, Chemical and Physical Behaviour of Human Hair, Springer, 5th ed., 6:11, 420, 2012. 
6. Harding C. R.et al., Dandruff : a condition characterized by decreased levels of intercellular lipids in scalp stratum corneum and impaired barrier Function. Arch Dermatol Res. 294 : 221-230, 2002. 

Data publicării:

Produse recomandate

DERCOS TECHNIQUE

ȘAMPON ANTIMĂTREAȚĂ – TRATAMENT POTRIVIT PENTRU PĂRUL USCAT

ȘAMPOANE PROFESIONALE - Şampon

Șampon împotriva mătreții cu acțiune avansată pentru păr uscat ce elimină până la 100% din mătreața vizibilă* și calmează disconfortul scalpului. Șampon antimătreață

DERCOS TECHNIQUE

Aminexil Clinical 5 - Femei

Tratamentul părului - Tratament împotriva căderii părului

DERCOS TECHNIQUE

ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVIT PENTRU PĂRUL USCAT

ȘAMPOANE PROFESIONALE - Şampon

Șampon împotriva mătreții pentru părul uscat care elimină mătreața la rădăcină. Amelioreză mâncărimea și disconfortul. Șampon antimătreață

DERCOS TECHNIQUE

ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ POTRIVIT PENTRU PĂRUL NORMAL SPRE GRAS

ȘAMPOANE PROFESIONALE - Şampon

Șampon împotriva mătreții cu acțiune avansată pentru părul normal spre gras, ce elimină până la 100% din mătreața vizibilă* și calmează disconfortul scalpului.

Cele mai citite articole