Pete maronii pe piele

Dacă te confrunți cu pete maronii pe piele, trebuie să știi că acestea apar pe măsura înaintării în vârstă.Opțiunile de atentuare sunt multiple; cu LIFTACTIV SERUM B3 PETE PIGMENTARE BRUNE de la Vichy poți diminua petele maronii pe piele. Află tot ce trebuie să știi despre petele pigmentare brune.

CE SUNT PETELE MARONII PE PIELE?

Petele maronii pe piele sau petele pigmentare reprezintă nivele diferite de colorare a pigmentului, denumite și hiperpigmentare. Petele maronii care apar la nivelul pielii includ pistrui, alunițe, pete de ficat și pete de bătrânețe.

În general, aceste modificari ale pielii apar mai ales în zonele de piele care sunt frecvent și îndelungat expuse la soare. Acestea includ în special fața, decolteul, mâinile și antebrațele. În plus, există și alți factori care contribuie la apariția petelor maronii pe piele.

Ce cauzează aparitia petelor pe piele?

  • Hiperpigmentarea apare din cauza unei supra-producții de melanină, pigmentul care dă culoarea pielii. Melanina este pigmentul care provoacă bronzarea pielii. În acest fel, pielea noastră se protejează de razele ultraviolete intense.
  • Dacă pielea este expusă la radiațiile solare de-a lungul multor ani, apar leziuni cronice. Epiderma se îngroașă în mod neregulat și se acumulează mai multă melanină.
  • Pe lângă lumina soarelui, predispoziția genetică joacă, de asemenea, un rol
  • Modificările hormonale pot favoriza, de asemenea, apariția petelor de pigment
  • Altă cauză a hiperpigmentării se găsește în anumite medicamente care cresc sensibilitatea la lumină a pielii

Petele maronii pe piele

Cum arată petele maronii pe piele?

Petele maronii pot varia în dimensiune și formă. De asemenea, culoarea hiperpigmentării poate varia. Culorile petelor pigmentare variază de la galben-brun la roșu până la maro închis. În unele cazuri, pot apărea și pete pigmentarefoarte deschise la culoare până la albe.

Limita dintre petele maronii pe piele și pielea care le înconjoară este, de obicei, foarte vizibilă.

DIFERITE TIPURI DE PETE MARONII PE PIELE

Pete pigmentare deschise: hipopigmentare

Petele deschise de pe piele sunt cunoscute sub numele de hipopigmentare. În acest caz, există prea puțină melanină în epidermă. Un exemplu foarte cunoscut de hipopigmentare este vitiligo. În acest tip de pete pigmentare, simptomele apar inițial mai ales pe față, precum și pe mâini și picioare.

Pe măsură ce afecțiunea progresează, simptomele se pot răspândi pe o suprafață mai mare și, în unele cazuri, pot afecta întregul corp.

Petele de hipopigmentare apar ca urmare a leziunilor și infecțiilor cutanate, precum și după tratamente cosmetice.

Pete pigmentare închise

O nuanță închisă la culoare este tipică pentru aspectul alunițelor, petelor de ficat, pistrui și petelor de bătrânețe. Anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea sau neurodermatita, pot lăsa, de asemenea, pete maro pe piele ca urmare a proceselor inflamatorii. Petele pigmentare brune sunt, de obicei, complet inofensive, dar pot indica, de asemenea, cancer de piele. Prin urmare, monitorizează cu atenție modificările de culoare închisă ale pielii și consultă unui dermatolog pentru evaluare cât mai curând posibil.

Pete pigmentare roșii

Petele de pigment cauzate de razele UV pot avea, de asemenea, o nuanță roșiatică. În plus, există pete roșii pe piele care nu sunt asociate cu hiperpigmentarea. Hemangioamele tardive, cunoscute și sub numele de pete de rubin, sunt foarte comune.

Acestea apar sub forma unor puncte sau noduli roșii mici, mai ales pe partea superioară a corpului. Hemangioamele tardive apar adesea la vârstă adultă și devin mai frecvente cu înaintarea în vârstă.

Această modificare a pielii este cauzată de dilatarea vaselor de sânge situate la suprafața pielii. Petele roșii pe piele pot fi, de asemenea, cauzate de alergii sau pot indica alte probleme ale pielii.

Pete pigmentare aspre sau solzoase

Alunițele au uneori o suprafață ridicată și aspră. Petele pigmentare cauzate de UV sunt, în schimb, mai degrabă plate și netede. Prin urmare, petele de bătrânețe care au o suprafață solzoasă sau aspră reprezintă adesea keratoză seboreică.

În acest context, se vorbește și despre veruci senile. Keratoza seboreică este o modificare benignă a pielii care apare mai ales pe partea superioară a corpului. Culoarea variază de la culoarea proprie a pielii până la maro închis.

Pete pigmentare modificate

Majoritatea petelor pigmentare nu sunt periculoase și sunt mai degrabă o problemă cosmetică. Cu toate acestea, unele din ele, cum ar fi alunițele, petele de ficat și chiar petele de bătrânețe, se pot modifica și pot indica cancer de piele. Astfel, se face distincția între cancerul de piele alb și cel negru. În special dacă o pată de pigment devine mai mare, își schimbă culoarea sau structura, dă senzația de mâncărime sau arsură, ar trebui să soliciți sfatul unui medic.

DIFERENȚE ÎNTRE TIPURILE DE PETE PE PIELE ȘI HIPERPIGMENTARE

• Diferența dintre petele de pigment și petele de bătrânețe

Petele de bătrânețe sunt pete maronii pe piele care se formează, de obicei, odată cu înaintarea în vârstă. Anumite pete, cum ar fi pistruii, alunițele și petele de ficat, pot fi însă congenitale sau pot apărea deja în tinerețe. Petele de bătrânețe pot avea diferite nuanțe, în timp ce alunițele și petele de ficat sunt de obicei pigmentate într-un maro închis.

• Diferența dintre pistrui și petele de bătrânețe

Pistruii sunt în mare parte determinați genetic și apar adesea la persoanele cu pielea deschisă la culoare, cu păr blond sau roșcat(1) Aceștia devin vizibili mai ales în timpul verii și se estompează de obicei în lunile cu mai puțin soare. Spre deosebire de petele de bătrânețe, pistruii în sine nu prezintă un risc de malignizare. Însă pot indica un risc crescut de cancer de piele.

• Diferența dintre semnele de cancer de piele și petele de bătrânețe

Recunoașterea semnelor de cancer de piele nu este întotdeauna ușoară. Petele de bătrânețe pot semăna atât cu alunițele inofensive, cât și cu un subtip de melanom. Prin urmare, un diagnostic medical este foarte important pentru a detecta orice schimbări cât mai curând posibil.

CÂND DEVIN PETELE MARONII VIZIBILE PE PIELE?

La ce vârstă sau în ce etapă de viață apar petele maronii pe piele depinde în mare măsură de forma lor specifică.

Pete maronii pe piele la 30 de ani

Semnele sau petele de bătrânețe pot apărea izolat deja între 30 și 40 de ani. Procesul de îmbătrânire a pielii joacă un rol important aici, deoarece rata de regenerare a celulelor pielii scade odată cu înaintarea în vârstă. În același timp, procesele metabolice se încetinesc, iar eliminarea excesului de melanină se reduce. Pentru îngrijirea pielii după 30 de ani, se recomandă, prin urmare, o cremă antirid protectoare care contracarează semnele de îmbătrânire a pielii.

Melasma: Pete pigmentare în timpul și după sarcină

Melasma se manifestă adesea sub forma unor pete extinse, care afectează mai ales fața. Această formă de hiperpigmentare apare în special la femei și în timpul sau după o sarcină. Pe lângă radiațiile UV, și modificările hormonale sunt considerate a fi cauza melasmei.

Conform unor studii(2), motivul pentru apariția mai frecventă la femei ar putea fi un nivel ridicat de estrogen. Melasma se retrage adesea de la sine.

Pete de bătrânețe la 50 de ani

Atunci când îmbătrânim apar mai multe pete maronii pe piele, în special pe față și pe dosul mâinilor. Odată cu înaintarea în vârstă și în special în timpul și după menopauză, structura pielii se schimbă. Un nivel redus de estrogen contribuie la subțierea și uscarea pielii.(3)

În plus, își pierde fermitatea și strălucirea. Ideal ar fi să utilizezi pentru îngrijirea pielii o cremă de zi tonifiantă care să furnizeze pielii mature, chiar și în menopauză, substanțe active reactivante și tonifiante. Recomandarea noastră este să alegi o cremă Neovadiol din gama pentru ten matur la menoapuză

Expozomul: Factori pentru îmbătrânirea prematură a pielii

Cât de repede îmbătrânește pielea noastră depinde în parte de predispoziția genetică. În plus, o serie de alți factori influențează îmbătrânirea pielii. Totalitatea acestor factori non-genetici poate fi rezumată sub termenul de expozom.

Acesta include radiațiile UV, poluarea aerului, stresul, lipsa de somn, alimentația, medicamentele, precum și consumul de alcool și tutun. Aceste influențe favorizează îmbătrânirea prematură a pielii prin eliberarea radicalilor liberi care au un efect dăunător asupra celulelor.

Vichy este lider în cercetarea expozomului de peste 40 de ani și își coordonează dezvoltarea tuturor produselor în funcție de cele mai recente descoperiri în acest domeniu. Astfel, pielea ta este protejată optim împotriva efectelor expozomului.

PETE MARONII PE FAȚĂ

În special petele pigmentare cauzate de UV apar mai des pe față, deoarece pielea din această zonă este expusă direct radiațiilor solare. Părțile tipice ale feței pentru petele de bătrânețe sunt fruntea, nasul, obrazul, bărbia și gâtul. Petele maronii pot apărea însă și în aceste zone ale feței:

Pete pigmentare în ochi

Există diferite locuri în ochi unde se pot forma pete pigmentare. Acestea pot apărea pe pleoapa ochiului, pe conjunctivă, pe iris și pe fundul ochiului. În funcție de tip și zonă, petele de pigment sunt inofensive și nu afectează vederea.

Însă ele pot reprezenta și un risc serios pentru sănătate. Prin urmare, un diagnostic medical precis este deosebit de important.

Pete pigmentare pe buze

Petele pigmentare deasupra buzei superioare pot fi uneori dispuse astfel încât să creeze impresia unei mustăți de pigment. Cauza este aceeași ca și în alte zone ale pielii, de obicei din cauza radiațiilor UV sau influențelor hormonale. Poți preveni apariția sau intensificarea petelor pigmentare cu o protecție solară adecvată. În mod special, arsurile solare pot agrava semnele de hiperpigmentare existente sau pot duce la apariția unor noi pete pigmentare.

Sfat de la experți: Protejează pielea de pe față prin utilizarea zilnică a produselor de protecție solară pentru față cu ingrediente anti-îmbătrânire și factor de protecție SPF30 sau SPF50 pentru a preveni petele solare.

Acoperirea petelor de pigment cu machiaj

Petele de pigment de pe față pot fi ușor mascate cu ajutorul unui fond de ten adecvat. Un corector în nuanță delicată de culoarea caisei este ideal pentru acoperirea neregularităților de culoare maro. Aplică fondul de ten corector cu degetele sau cu un burete de machiaj direct pe zonele de piele afectate. Ulterior, poți ajusta cu o bază de machiaj corectoare.

PETE MARONII PE CORP

Petele maronii nu apar doar pe față, ci se pot forma pe tot corpul.

Pete de bătrânețe pe scalp

Dacă scalpul nu mai este acoperit suficient de păr, razele solare pot duce, de asemenea, la o hiperpigmentare pe scalp. Petele de bătrânețe pe scalp apar, prin urmare, în special la bărbați, în zonele care tind să devină chele.

Pete de bătrânețe pe mâini

La fel ca fața, și mâinile noastre sunt adesea expuse la soare de-a lungul anilor fără protecție. Mâinile sunt, prin urmare, una dintre zonele tipice ale pielii în care se formează petele de bătrânețe. Protejează-ți pielea și mâinile cu grijă cu o cremă de mâini împotriva petelor de bătrânețe, de exemplu, cu o cremă de soare care nu este grasă și rezistentă la apă.

Pete maronii pe picioare

Pe lângă hiperpigmentarea cauzată de un exces de melanină, petele maro de pe picioare pot indica și o slăbiciune venoasă. Aceasta este valabil în special in zona gambei până la picioare, adesea în combinație cu umflături și retenție de apă.

Pete maronii pe spate

Și spatele este adesea expus la razele UV. Prin urmare, petele pigmentare apar adesea pe partea superioară a spatelui și pe umeri. În majoritatea cazurilor, acestea sunt considerate inofensive, asemănătoare cu pistruii.

CUM SE POT TRATA PETELE MARONII?

Prevenirea petelor de bătrânețe

Poți preveni eficient petele de bătrânețe și cele cauzate de razele UV, evitând expunerea directă la soare. De asemenea, ar trebui să-ți protejezi pielea de radiațiile UV cu o cremă de protecție solară adecvată.

Aici, fie o cremă de soare, fie o cremă de zi cu factor de protecție solară este potrivită. În plus, antioxidanții sunt o metodă eficientă de a preveni hiperpigmentarea. Antioxidanții, cum ar fi vitamina C și vitamina E, contracarează daunele celulare cauzate de radicalii liberi.

Unguent de zinc împotriva petelor pigmentare brune

În funcție de tipul de pete pigmentare, unguentul de zinc poate, de asemenea, să ajute. Astfel, oxidul de zinc are proprietăți antibacteriene și poate susține vindecarea acneei. Petele maronii sub formă de semne post acneice pot fi astfel prevenite.

Eliminarea petelor maronii cu laser

Prin terapia cu laser, petele de bătrânețe pot fi de obicei eliminate complet. Fasciculul laser pătrunde în straturile superioare ale pielii și descompune acolo depozitele de pigment nedorite. Rămân particule mici de pigment, care sunt în cele din urmă transportate de corp.

Petele maronii de pe piele sunt astfel dizolvate și nu mai sunt vizibile. De obicei, sunt necesare mai multe sesiuni pentru a obține rezultatul dorit. În unele cazuri, poate rămâne o pată mai deschisă, subpigmentată.

Eliminarea petelor maronii prin criogenare

În cadrul terapiei cu frig, numită și crioterapie, suprafața pielii este înghețată cu azot lichid. Ca urmare, celulele epidermei mor și trebuie să se regenereze. La fel ca în terapia cu laser, această metodă poate duce și la pete mai deschise.

Atenuarea petelor pigmentare

O modalitate foarte delicată de a atenua semnele hiperpigmentării este îngrijirea corespunzătoare a pielii. Aceasta ar trebui să conțină ingrediente active care reduc formarea de melanină și susțin regenerarea pielii. Un serum cu ingrediente active concentrate este deosebit de eficient aici.

LIFTACTIV SERUM B3 PETE PIGMENTARE BRUNE de la Vichy cu niacinamidă, acid glicolic și ingrediente active de peeling atenuează semnele petelor de pigment și riduri. Prin utilizarea regulată, serul reînnoiește aspectul pielii și conferă tenului un aspect uniform.

INGREDIENTE EFICIENTE ÎMPOTRIVA PETELOR MARONII PE PIELE

În îngrijirea pielii, există o serie de substanțe active care pot fi utilizate pentru a atenua petele pigmentare.

Acidul de fructe

Acizii de fructe sunt utilizați în cosmetice pentru peelingurile cu acid de fructe. Aceste peelinguri sunt cunoscute și ca peelinguri AHA. AHA reprezintă acidul alfa-hidroxi. Acesta se găsește în mod natural în multe tipuri de fructe.

Spre deosebire de peelingul chimic, peelingurile AHA sunt peelinguri superficiale. Acestea elimină celulele moarte ale pielii de la suprafața pielii și stimulează regenerarea celulară.

Aloe vera

Aloe vera este cunoscută ca plantă medicinală pentru efectul său răcoritor și benefic asupra pielii. Aloina, unul dintre principiile active principale ale plantei Aloe vera, are, de asemenea, capacitatea de a atenua semnele de hiperpigmentare, potrivit unui studiu.

Retinol

Ca derivat al vitaminei A, retinolul are o multitudine de aplicații în îngrijirea anti-îmbătrânire. Substanța activă poate atenua semnele de hiperpigmentare prin inhibarea sintezei de melanină și creșterea ratei de regenerare a celulelor pielii.

Rucinol

Rucinolul este o moleculă sintetică. Substanța activă a fost dezvoltată special pentru atenuarea petelor pigmentare și ar trebui să întrerupă producția proprie de melanină a organismului. Pentru aceasta, activitatea a două enzime responsabile pentru sinteza melaninei este inhibată. În acest fel, producția generală de melanină este redusă și producția de melanină neagră este blocată.

Vitamina E

Vitamina E este cunoscută ca vitamina anti-îmbătrânire, în principal datorită efectului său puternic antioxidant. Vitamina susține, de asemenea, regenerarea celulară a pielii. Aceste proprietăți fac vitamina E un ingredient activ eficient împotriva semnelor de hiperpigmentare.

Vitamina C

Vitamina C este, de asemenea, considerată un ingredient anti-îmbătrânire, deoarece stimulează producția de colagen și poate astfel contribui la o piele mai fermă. De asemenea, vitamina C poate ajuta la normalizarea producției de melanină și astfel la prevenirea apariției petelor de pigment.

Acidul glicolic

Acidul glicolic face parte din grupul acizilor AHA. Acesta provine inițial din trestie de zahăr, dar ca ingredient pentru cosmetice este de obicei produs sintetic. Acidul are cea mai mică dimensiune moleculară dintre acizii de fructe și este astfel capabil să pătrundă adânc în stratul superior al pielii. Celulele moarte ale pielii sunt astfel îndepărtate în mod special de eficient și regenerarea celulară a pielii este accelerată.

Niacinamida

Niacinamida este o formă de vitamina B3. Ingredientul activ are o serie de proprietăți pozitive pentru piele. La fel ca vitamina E, este un antioxidant eficient. Niacinamida inhibă, de asemenea, sinteza de melanină și întărește bariera de protecție a pielii.

CE TIP DE ÎNGRIJIRE A PIELII ESTE POTRIVITĂ PENTRU PETELE MARONII DE PE PIELE?

Vichy îți oferă îngrijirea pielii potrivită pentru a atenua semnele de hiperpigmentare și pentru a preveni reapariția lor. În cazul in care te confrunți cu pete pigmentare, trebuie să știi ca toate produsele sunt potrivite și pentru tipurile de piele sensibilă și conțin apă termală fortifiantă din Vichy.

Cremă de zi cu factor de protecție solară

LIFTACTIV CREMĂ B3 PENTRU PETE PIGMENTARE SPF 50 cu peptide, vitamina C și acid glicolic previne petele pigmentare. Îngrijirea zilnică de protecție conține protecție UVB cat si UVA și protejează pielea de radiațiile UV ale soarelui.

Serum pentru pete pigmentare

Pentru a atenua în mod specific petele pigmentare, un serum anti-îmbătrânire cu ingrediente precum niacinamidă, vitamina C și acid glicolic este potrivit. Toate aceste ingrediente active se găsesc în serumul LIFTACTIV SERUM B3 PETE PIGMENTARE BRUNE.

Îngrijirea atenuează ridurile și petele pigmentare și pielea pare regenerată. Formula a fost testată dermatologic și este potrivită și pentru pielea sensibilă. Utilizează serul anti-îmbătrânire pentru rezultate vizibile de două ori pe zi. Nu uita să utilizezi protecție solară după aplicare dimineața.

Cremă de protecție solară preventivă

CAPITAL SOLEIL UV-AGE DAILY este o cremă de soare pentru față care protejează pielea de apariția de noi pete maronii pe față. Formula cu niacinamidă și un factor de protecție solară foarte ridicat, 50+, protejează pielea de influența dăunătoare a radiațiilor UV.

Petele pigmentare sunt foarte frecvente și pot avea diferite cauze. Cu îngrijirea adecvată a pielii și un pic de răbdare, poți combate în mod durabil semnele de hiperpigmentare.

*98% confirmă atenuarea petelor de pigment
Autoevaluare de către 49 de femei după 8 săptămâni.

STUDIU LIFTACTIV B3: EFICACITATE DOVEDITĂ

Aplicarea de rutină a serului Liftactiv Serum B3 Pete Pigmentare Brune și a cremei B3 pe o perioadă de 12 săptămâni. Rezultatele individuale pot varia.

Pentru crema LIFTACTIV CREMĂ B3 PENTRU PETE PIGMENTARE SPF 50 și serul nostru LIFTACTIV SERUM B3 PETE PIGMENTARE BRUNE, am efectuat un test de aplicare în toamna anului 2022 cu medici dermatologi din Germania și Austria. 300 de femei cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani au folosit zilnic serul și crema timp de două luni.

Surse


1. Kukla-Bartoszek M et al. DNA-based predictive models for the presence of freckles. Forensic Science International: Genetics. 2019 Sep; 42:252-259. URL:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1872497319300377
2. Kiran et al. Study of hormonal profile in female melasma patients in a tertiary care hospital. Journal of Evolution of Medical and Dental Sciences. 2016 Apr; 5(31).
3. Hall G, Phillips T. Estrogen and skin: The effects of estrogen, menopause, and hormone replacement therapy on the skin. Journal of the American Academy of Dermatology. 2005 Nov; 53(4): 555-68. 
4. Ali S, Galgut J, Choudhary R. On The Novel Action of Melanolysis by a Leaf Extract of Aloe vera and Its Active Ingredien Aloin, Potent Skin Depigmenting Agents. Planta Med. 2012; 78(8): 767-771. URL: https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0031-1298406 
5. Bandyopadhyay D. Topical Treatment of Melasma. Indian J Dermatol. 2009 Oct; 54(4):303-309. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2807702/
6. Katagiri T et al. Inhibitory Action of 4-n-Butylresorcinol (Rucinol) on Melanogenesis and Its Skin Whitening Effects. Journal of Society of Cosmetic Chemists of Japan. 2001 Jan; 35(1):42-49.
URL: http://a.xueshu.baidu.com/usercenter/paper/show?paperid=be580603f46f37a1cc177904bab35806 
https://www.researchgate.net/publication/273997543_Inhibitory_Action_of_4-n-Butylresorcinol_Rucinol_on_Melanogenesis_and_Its_Skin_Whitening_Effects 
7. Hakozaki T et al. The effect of niacinamide on reducing cutaneous pigmentation and suppression of melanosome transfer. Br J Dermatol. 2002 Jul; 147(1): 20-31. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12100180/ 
8. Sanadi R, Deshmukh R. The effect of Vitamin C on melanin pigmentation – A systematic review. J Oral Maxillofac Pathol. 2020 May-Aug; 24(2):374-382. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7802860/
9. Wissenschaftliche Studie, 44 Fraune, 8 Wochen, durchschnittliches Ergebnis an der Intensität von Pigmentflecken.

Data publicării:

Produse recomandate

LIFTACTIV

SERUM B3 PETE PIGMENTARE BRUNE

- Serum

Reduce petele pigmentare brune și oferă uniformitate tenului 30ml

CAPITAL SOLEIL

UV-AGE DAILY

Emulsie de protecție solară - Protecție solară

Previne foto-îmbătrânirea pielii prin protecția solară zilnică împotriva razelor UV. Formulă avansată cu protecție cu spectru înalt: UVB SPF 50+ și UVA PF 46. SPF FAȚĂ, 40ml

CAPITAL SOLEIL

UV-AGE DAILY TINTED SPF50+

Emulsie de protecție solară - Protecţie faţă

Protecție solară ridicată împotriva razelor UVA și UVB, prevenind în același timp foto-îmbătrânirea. Fluid colorat SPF 50+ SPF FAȚĂ, 40ml