Problemele tenului gras și recomandări pentru rutina de îngrijire a acestuia

Tenul gras se caracterizează prin faptul că, spre deosebire de alte tipuri de ten, produce mai multe uleiuri naturale. Asta înseamnă că glandele sebacee ale persoanelor care au acest tip de ten produc mai mult sebum (n.r. ulei natural responsabil cu menținerea hidratării pielii) decât ar trebui.

Principalele probleme ale tenului gras sunt acneea și aspectul neplăcut de piele lucioasă. Sebumul în exces blochează porii – cauzând astfel apariția punctelor negre și a coșurilor, și, totodată, oferă pielii, în anumite zone, o strălucire deloc plăcută.

Pentru a avea un ten fără imperfecțiuni, curat și sănătos, trebuie să adopți o rutină de beauty adecvată tipologiei pielii tale. Iată câteva recomandări pentru rutina zilnică de îngrijire a tenului gras:

1. Curăță bine tenul, dimineața și seara

Cel mai important sfat pentru persoanele cu ten gras? Curăță pielea în profunzime ca să nu lași timp sebumului să se acumuleze. Orice tip de ten ai avea, este recomandat să te speli pe față de două ori pe zi – dimineața și seara. Însă, dacă ai tenul gras, vorbim despre o curățare profundă, cu un produs ușor exfoliant. Produsele pe bază de acid salicilic sunt extrem de eficiente în curățarea tenului uleios.

2. Aplică un toner pentru ten gras

Tenul gras are nevoie de un toner după curățare, pentru a i se reda hidratarea pierdută în timpul spălării și exfolierii. Folosește un toner fără alcool, întrucât variantele pe bază de alcool, în loc să hidrateze, au tendința să usuce și mai tare tenul.

3. Folosește tratament pentru problemele specifice ale tenului tău

Dacă suferi de acnee, după curățarea tenului ar trebui să folosești diverse tipuri de tratament. Unele se vor aplica dimineața și seara, în timp ce altele, numai seara. Medicul îți va face recomandări în acest sens însă, în general, produsele cu o concentrație mare de retinol se vor utiliza numai seara pentru că sensibilizează tenul  și pot apărea alergii la radiațiile solare.

4. Hidratează

Femeile cu ten gras, mai ales cele care au mai puțin de 30 de ani, au tendința de a neglija hidratarea zilnică, pe motiv că nu simt că au pielea uscată. Ei bine, aceasta este o greșeală care face rău. Adevărul este că pielea grasă are și ea nevoie de hidratare, mai ales pentru că folosești o mulțime de produse care îndepărtează sebumul în exces și au ca efect secundar deshidratarea ușoară a tenului.

Pentru hidratare, cele mai potrivite produse pentru pielea ta sunt gelurile și cremele pe bază de apă. Cele pe bază de uleiuri naturale vor avea efect comedogenic, adică vor bloca porii și vor favoriza apariția coșurilor. Pentru o piele sănătoasă, hidratarea este necesară de două ori pe zi – dimineața și seara.

5. Folosește protecție solară

Protecția solară este obligatorie, indiferent de anotimp, dar și de tipul de ten. Fă-ți un obicei din a-ți aplica, în fiecare zi, o cremă cu SPF 30 pe față și pe gât, înainte de a ieși din casă. Poți folosi, de asemenea, produse de make-up cu SPF – bază de machiaj, fond de ten ori chiar pudră.

Alte sfaturi pentru îngrijirea tenului gras

Uleiurile naturale ale pielii sunt benefice, atâta timp cât nu sunt în exces. De aceea, este bine, prin rutina de beauty adoptată, să ții sub control sebumul de la nivelul pielii. În acest fel, vei avea tenul frumos și sănătos și vei preveni acneea.

Iată câteva sfaturi utile pentru femeile cu tenul gras:

  • Folosește, periodic, benzi sau măști de curățare pentru punctele negre în zonele cu probleme – nas, bărbie. Sebumul, împreună cu murdăria și unele bacterii, se pot acumula în pori, și, astfel, apar punctele negre.
  • Spală, întotdeauna, fața, imediat după ce faci sport. Efortul fizic sporește secreția glandelor sudoripare, iar transpirația, în combinație cu sebumul în exces, îți poate cauza coșuri sau iritații. De aceea, este obligatoriu să te speli pe față după ce termini antrenamentele. Este suficient să folosești apă și un gel de curățare ca să îndepărtezi transpirația.
  • Aplică, măcar o dată pe săptămână, o mască intens hidratantă pe față și pe gât. Multe femei cu tenul gras fac greșeala de a neglija aspectul hidratării pielii, pe motiv că nu simt neapărat nevoia. Dacă femeile cu ten uscat și sensibil simt că pielea „le strânge“, dacă nu este hidratată, doamnele cu ten mai gras nu conștientizează problemă, așa că au tendința de a neglija hidratarea.
  • Exfoliază-ți pielea o dată pe săptămână, cu un produs abraziv pentru ten gras. Astfel, vei îndepărta celulele moarte de la nivelul pielii și îi vei reda acesteia strălucirea.
  • Folosește produse de make-up adecvate. De pildă, dacă ai tenul gras, cu tendință acneică, vei avea nevoie de un fond de ten cu acoperire mare, care să corecteze textura pielii. De asemenea, poți alege o pudră de față translucidă, care să absoarbă sebumul în exces și să elimine strălucirea neplăcută, mai ales din zona „T”.

Tenul gras este unul cu nevoi speciale, însă, atâta timp cât ai o rutină zilnică adecvată, nu vei avea probleme iar pielea ta se va menține frumoasă și sănătoasă.

Data publicării:

Produse recomandate

PURETE THERMALE

Demachiant integral 3 în 1

Soluție micelară demachiantă - 3 în 1 fără clătire

APĂ TERMALĂ

Apă Termală Mineralizantă Vichy

Curățare ten - Apă termală

Bogată în 15 minerale ce întăresc bariera, făcând-o să pară mai sănătoasă.

Cele mai citite articole