OK

OKAnulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

TOTUL DESPRE ALOPECIE

CĂDEREA PĂRULUI

Toate răspunsurile la întrebările dumneavoastră

TOTUL DESPRE ALOPECIE

Diferenţa între căderea normală a părului şi alopecie

Există 2 tipuri principale de alopecie:

 • - Alopecia androgenetică
  Cea mai frecventă, aceasta depinde de patrimoniul genetic al fiecărei persoane (componenta ereditară) şi are origine hormonală.
  De la pubertate, afluxul de hormoni masculini (androgeni) are tendinţa de a atrofia progresiv foliculul pilos. Pe parcursul câtorva decenii, aceasta conduce la scurtarea ciclului de viaţă al părului.
 • Prin urmare, bărbaţii sunt ţinta vizată: 25% din bărbaţii cu vârsta de 25 de ani şi până la 50% din bărbaţii cu vârsta de 50 de ani. Însă nu toţi foliculii piloşi sunt predispuşi la cădere, unii sunt cruţaţi. De exemplu, acesta este cazul zonei gâtului, în timp ce zona tâmplelor şi creştetul capului sunt "privilegiate".

  EVOLUŢIA ALOPECIEI ANDROGENETICE LA BĂRBAŢI

 • Femeile sunt mai puţin afectate de acest tip de alopecie (doar 25%) datorită unui echilibru hormonal diferit.

  EVOLUŢIA ALOPECIEI ANDROGENETICE LA FEMEI

 • - Efluvium telogen
  Se manifestă printr-o cădere difuză a părului care afectează toate regiunile scalpului. La origine, un număr prea mare de fire de păr trec în etapa de cădere în acelaşi moment. Aceasta poate fi legată de stres, de carenţe alimentare, de tratament medicamentoase, de variaţii hormonale sau sezoniere.
  • - După naştere (efluvium post-partum): la 2-3 luni de la naştere, pot pierde cantităţi mari de păr. Naşterea este însoţită de revenirea la nivelul normal al estrogenului, după cele 9 luni de sarcină. Acest fenomen provoacă trecerea unui număr mare de foliculi în etapa de cădere. Părul se regenerează în câteva luni.
  • - La menopauză: scăderea nivelului de estrogen conduce la o formă difuză de alopecie asociată subţierii firului de păr.
  • - Căderea sezonieră a părului: expunerea solară influenţează producerea hormonilor steroidieni (există 2 vârfuri sezoniere: în august - septembrie şi primăvara), cauzând căderea difuză a părului.

Există şi alte tipuri de alopecie, mult mai serioase, care necesită tratament medical.

 • - Alopecia localizată: aceasta poate fi provocată de probleme ale pielii (tumoare, arsură, peladă), de radioterapie sau de paraziţi (tenie, lichen);
 • - Palada sau alopecia areata este caracterizată de o cădere a părului în „pete” într-una sau mai multe zone. Aceasta are origine autoimună.

Alopecia de la
A la Z

TOATE DEFINIŢIILE
Alopecie

Căderea progresivă a părului, parţială sau generalizată. Rezultatul alopeciei este calviţia.

Aminoacid

Moleculă mică compusă din 10 - 15 atomi, componentă fundamentală a proteinelor tuturor fiinţelor vii. Atunci când ajung la 20, acestea se unesc pentru a forma proteinele.

Bulb

Zonă situată la rădăcina firului de păr, la nivelul extremităţii tijei pilare, ancorate adânc în dermă. Acesta este compus din cheratinocite (celule care alcătuiesc firul de păr) şi din melanocite (celule pigmentare).
La nivelul bulbului se află papila dermică, o zonă puternic vascularizată care oferă foliculului toate substanţele nutritive necesare creşterii părului.

Celule stem

Celule care stau la baza regenerării tuturor ţesuturilor. Acestea au capacitatea de a produce celule pe întreaga lor durată de viaţă.

Ciment lipidic

Cimentul lipidic sau intercelular este o substanţă extracelulară care asigură coeziunea celulelor în ţesut.

Colagen

Sintetizat în mod natural de anumite celule din organism (fibroblastele din piele), colagenul conferă rezistenţă, elasticitate şi supleţe pielii. La nivelul părului, un săculeţ de fibre de colagen înconjoară şi protejează foliculul pilos.

Cortex

Partea principală şi centrală a fibrei capilare, protejată de cuticulă.

Cuticulă

Partea externă care protejează fibra capilară.

Folicul pilos

Ascuns la 4mm sub scalp, este responsabil pentru producerea firelor de păr. Foliculul pilos conţine glanda sebacee.

Microcirculaţie

Ansamblu de mici vase sanguine şi limfatice prin care se realizează schimburile extracelulare gazoase şi lichide.

Fototricogramă

Tehnică de evaluare a stării părului care constă în raderea unui cm² al scalpului şi în fotografierea acestei zone imediat după radere şi, din nou, după 2 zile.

Screening

Metodă biologică de identificare a noilor molecule care acţionează asupra unei funcţii cercetate. Această tehnică rapidă permite testarea mai multor mii de molecule pe zi. Reprezintă prima etapă a unui proces de descoperire a noilor active.

Vertex

Creştetul capului

Glande sebacee

Anexe ale foliculului pilos, responsabile pentru producerea sebumului.