• research
  • Points de vente
  • newsletter
  • my skin

Skin life blog

Ten cu probleme

Legătura dintre
menstruație și acnee

Cu

Dr Brigitte LetombeDr Brigitte LetombeGynécologue au CHRU de Lille

Ciclul menstrual al femeii este reglat de hormonii care cauzează puseele de acnee. Dr. Brigitte Letombe de la CHRU (spital universitar), în Lille, Franța, menționează etapele care reglează menstruația și impactul acestora asupra pielii.

Menstruația afectează calitatea pielii?

Acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, dar este foarte posibil. În funcție de faza în care se află, anumite femei vor avea erupții de coșuri pe față. Altele se vor balona. Altele vor avea sânii extrem de sensibili. Hormonii sunt întotdeauna cauza!

În ce fază este cel mai probabil să apară acneea?

Ciclul menstrual durează în medie 28 de zile. Începe în prima zi și poate fi împărțit în trei părți: faza foliculară (prima zi – a 13-a zi), ovulația (a 14-a zi) și faza luteală (a 14-a zi – a 28-a zi). În faza foliculară, oul se dezvoltă în interiorul foliculului. După ovulație (când oul părăsește ovarul), foliculul formează o glandă mică denumită corpus luteum, iar aceasta reprezintă faza luteală. Dacă oul nu este fertilizat, corpus luteus dispare după 12 zile, nivelurile hormonale scad și începe ciclul menstrual. În cazul femeilor hipersensibile, modificările hormonale asociate cu fazele diferite ale ciclului pot cauza erupțiile acneice. În general, aceste pete apar exact înainte de menstruație și se consideră că fac parte din fenomenul cunoscut cu denumirea de sindrom premenstrual.

Se pot lua măsuri pentru a reduce modificările hormonale dramatice aferente ciclului?

Cea mai radicală intervenție este pilula contraceptivă, deoarece blochează funcționarea ciclului menstrual. Într-un fel, s-ar putea spune că pilula determină ciclul să intre într-o fază latentă. În acest caz, schimbările hormonale care au loc în diferite faze dispar, și astfel acneea își face apariția. Femeile care nu doresc să ia pilula pot opta pentru creme sau alte tratamente dermatologice topice.

Recomandarile Vichy