Tipuri de șampoane și întrebuințarea fiecăruia în funcție de nevoile tale

Tipuri de șampon

Șamponul pentru păr gras

Persoanele cu părul gras trebuie să își aleagă neapărat un șampon special pentru păr gras, dacă vor să combată aspectul uleios, neplăcut, care apare la rădăcină chiar a doua zi după șamponare. Șampoanele pentru alte tipuri de păr pot conține uleiuri naturale sau silicon, care încarcă și mai tare scalpul și rădăcina firelor de păr. Așadar, părul va rămâne uleios chiar și după spălare.Pe de altă parte, șamponul pentru păr gras conține ingrediente care dizolvă uleiurile naturale de la nivelul scalpului, lăsând părul curat fără să agreseze scalpul.Dacă ai părul gras, folosește, exclusiv, un șampon pentru părul gras, însă, dacă podoaba ta capilară are doar tendințe de îngrășare, poți folosi un asemenea șampon alternativ cu șampon pentru păr normal.

Șampon pentru păr normal

Șamponul pentru păr normal conține ingrediente care curăță blând murdăria și reziduurile rămase pe scalp și păr. Persoanele care au obiceiul de a se spăla pe păr zilnic ar trebui să folosească un șampon pentru păr normal. În general, tipul acesta de șampon conține și ingrediente care hidratează firul de păr.

Există o mulțime de tipuri de șampon, așa că este normal să fii confuză și să nu știi care este potrivit pentru tine. Pentru a alege cel mai potrivit șampon, trebuie să cunoști, în primul rând, câteva informații despre scalpul tău, apoi, despre podoaba capilară. Abia după ce aceste informații îți vor fi clare, vei reuși să faci alegerea potrivită pentru tine.Rolul șamponului este acela de a curăța scalpul de murdărie, uleiuri naturale, transpirație și celule moarte, însă, totodată și de a îndepărta produsele de styling ori murdăria prinse de firele de păr. Șampoanele de ultimă generație pot face, însă, mai mult decât să curețe părul și pielea capului. Ele pot combate problema electrizării părului, pot „repara“ podoaba capilară degradată și pot trata afecțiuni precum dermatita seboreică. Dacă nu reușești să identifici tipul de șampon de care ai nevoie, te poți consulta cu medicul tău dermatolog.

Șampon pentru păr uscat/ deteriorat

Părul deteriorat are nevoie de o îngrijire delicată, de aceea, se recomandă spălarea acestuia cu un șampon special. Acesta îndepărtează murdăria și sebumul cu ajutorul ingredientelor solubile în apă, însă, totodată conține uleiuri naturale și silicon, care acționează precum o barieră de protecție la nivelul firelor de păr. Asta înseamnă că părul este curățat fără a fi agresat, ba, chiar este protejat.Întotdeauna după șamponarea părului deteriorat se va aplica un balsam care nu necesită clătire sau o mască de păr, care va contribui la menținerea hidratării și va preveni ruperea firelor de păr.

Șampon pentru păr vopsit

Fie că ai părul vopsit sau decolorat, acest produs nu ar trebui să lipsească din rutina ta de îngrijire. Șamponul pentru păr vopsit este blând, nu conține sulfați și este îmbogățit cu ingrediente hidratante. Mai mult decât atât, unele tipuri de șampon pentru păr vopsit pot conține chiar și pigmenți care intensifică nuanța părului. Antioxidanții și protecția împotriva radiațiilor UV nu lipsesc din acest tip de șampon.

Șampon pentru scalp sensibil

Persoanele care au scalpul sensibil prezintă simptome precum mâncărimi, arsuri sau înroșirea pielii capului. Acestea sunt trăsături specifice scalpului sensibil. Șamponul pentru scalp sensibil conține ingrediente cu efect calmant, printre care aloe vera și pantenol (n.r. precursor al vitaminei B5).

Șampon împotriva căderii părului

Acest tip de șampon conține ingrediente precum cafeina sau cheratina, care nu numai că stimulează creșterea părului, însă, totodată, și fortifică structura firelor de păr și împiedică ruperea acestora.În paralel, se recomandă folosirea unor tratamente pentru stimularea creșterii părului, precum și o alimentație echilibrată și poate chiar și administrarea unor suplimente dietetice pe bază de biotină.

Șampon pentru părul subțire/ fin

Părul subțire nu are deloc volum, fiind foarte moale și greu de coafat. Persoanele cu păr blond natural au, adesea, acest tip de păr. Un astfel de produs de îngrijire oferă volum părului fin și subțire, întrucât conține ingrediente precum proteinele și polimerii. Aceste ingrediente se prind de firele de păr și le fac mai puternice.

Șampon dermatologic

Acest șampon este conceput pentru a trata anumite probleme medicale precum dermatita seboreica, iritații ale scalpului, infecții fungice și nu numai. El se folosește fie la recomandarea medicului, fie la cea a farmacistului.

Șampon 2 în 1

Șamponul 2 în 1 este, în general, preferat de persoanele cu părul subțire ori de cele foarte grăbite, care vor să economisească timp. Acesta se aplică de două ori – prima dată pentru îndepărtarea produselor de styling, iar a doua oară pentru înlăturarea murdăriei și sebumului, precum și pentru hidratarea firelor de păr.Tipul de șampon folosit te poate ajuta să rezolvi unele probleme ale scalpului sau părului tău, de aceea este foarte important să știi cum să îl alegi în funcție de ce nevoi ai. Stabilește tipul de păr și de scalp, apoi informează-te și găsește cel mai potrivit șampon. Dacă nu ești mulțumit de produsul achiziționat după 2-3 utilizări, ar trebui să te gândești să îl schimbi cu alt șampon.
Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458934/

Data publicării:

Produse recomandate

DERCOS TECHNIQUE

ȘAMPON ANTIMĂTREAȚĂ – TRATAMENT POTRIVIT PENTRU PĂRUL USCAT

ȘAMPOANE PROFESIONALE - Şampon

Șampon împotriva mătreții cu acțiune avansată pentru păr uscat ce elimină până la 100% din mătreața vizibilă* și calmează disconfortul scalpului.

DERCOS TECHNIQUE

Aminexil Clinical 5 - Femei

Tratamentul părului - Tratament împotriva căderii părului

DERCOS TECHNIQUE

ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVT PENTRU PĂRUL USCAT

ȘAMPOANE PROFESIONALE - Şampon

Șampon împotriva mătreții pentru părul uscat care elimină mătreața la rădăcină. Amelioreză mâncărimea și disconfortul. Șampon antimătreață

DERCOS TECHNIQUE

ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ PROTRIVIT PENTRU PĂRUL NORMAL SPRE GRAS

ȘAMPOANE PROFESIONALE - Şampon

Șampon împotriva mătreții cu acțiune avansată pentru părul normal spre gras, ce elimină până la 100% din mătreața vizibilă* și calmează disconfortul scalpului.

Cele mai citite articole