OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Puncte de grăsime pe față - de ce apar și cum pot fi tratate

Cunoscute în termeni medicali sub denumirea de “milia”, punctele de grăsime sunt micile chisturi cu dimensiuni de până la în 2 mm, care se formează în momentul în care celulele moarte ori keratina sunt blocate sub piele. Nu ridică simptome majore, punctele de grăsime sunt diagnosticate în primul rând prin aspect.  Iată ce trebuie să știi despre apariția punctelor de grăsime, dar și cum se tratează corect!

De ce apar punctele de grăsime

La o primă vedere, ai putea spune că sunt mici coșuri, dar punctele de grăsime apar în zone ale pielii non-grase, de regulă pe față, obraji, pleoape sau buze. Sunt și cazuri în care întâlnim puncte de grăsime în anumite zone ale corpului precum spate sau organe genitale. Punctele de grăsime apar din cauza uleiurilor aplicate la suprafața pielii sau a produselor nepotrivite pentru ten, creme mult prea grase, care provoacă obstrucția glandelor sebacee și sudoripare, dar și a orificiului extern.

Pot apărea și din cauza iritațiilor provocate de creme de față care au în compoziție derivați de vitamina A ori produse pe bază de alcool. De asemenea, transpirația în exces, dar și razele ultraviolete joacă un rol important în apariția punctelor de grăsime.

Pot fi identificate ușor la sugarii și bebelușii care transpiră în mod excesiv, dar și la persoanele adulte care folosesc produsele cosmetice nepotrivite, femeile care suferă de tulburări hormonale ori adolescenții cu acnee.

Cum se tratează punctele de grăsime

Din dorința de a scăpa de punctele de grăsime, cel mai important este să nu încercăm acasă lezarea chisturilor. Pot apărea infecții sau chiar cicatrici la nivelul chistului. În mod normal, dacă sunt puncte mici de grăsime, puncte superficiale, acestea pot trece de la sine în doar câteva zile, după o exfoliere ușoară. Punctele de grăsime mai profunde nu dispar în urma tratamentelor făcute acasă, ci sunt recomandate proceduri făcute de o persoană de specialitate într-un cabinet autorizat. Medicul dermatolog, în urma unei consultații poate recomanda diferite opțiuni de tratament, dar și îndepărtarea punctelor de grăsime cu ajutorul laserului.

O soluție pentru îndepărtarea punctelor de grăsime ușoare poate fi exfolierea pielii ori îndepărtarea celulelor moarte cu ajutorul un produs abraziv. Acest tip de exfoliere duce la ameliorarea punctelor de grăsime deoarece subțiază stratul de piele. Nu este recomandată curățarea severă a tenului prea des cu produse chimice sau cu săpunuri deoarece în acest fel se pot crea punctele de grăsime de pe față.

Dacă chisturile sunt poziționate adânc sub suprafața pielii, atunci procedura nu se poate face acasă, ci este nevoie de o incizie în cabinetul dermatologic. Procedura este foarte simplă, fără durere și fără să apară riscul de cicatrice.

Cum scăpam de punctele de grăsime și cum prevenim apariția lor?

go to top