Păr gras - cauze și remedii pentru o îngrijire corectă

Te confrunți cu problema părului gras în momentul în care acesta își pierde din strălucire și capătă un aspect uleios la scurt timp după ce îl speli și îngrijești. Este important de reținut faptul că părul cu tendință de îngrășare are nevoie de o îngrijire specială, dar și de produsele potrivite. Iată de ce se îngrașă părul și care sunt remediile care te ajută să scapi de acest aspect inestetic.

Cum recunoști părul gras

Părul gras capătă un aspect lucios și inestetic, își pierde din volum și din strălucire. Acesta pare că este tras în jos, firele de păr se lipesc unele de altele și formează șuvițe individuale mai groase, cu aspect uleios, iar culoarea sa pare mai închisă. Acesta poate fi însoțit și de mătreață și alte simptome deranjante, precum mâncărimi și roșeață.

Care sunt cauzele care duc la îngrășarea părului

Părul gras apare în urma unui dezechilibru al glandelor sebacee, care duce la o hipersecreție de sebum. Acesta din urmă este o substanță naturală, dar uleioasă, care lubrifiază scalpul și îl protejează în fața poluării. În momentul în care vorbim despre un exces de sebum, atunci este vorba despre o problemă. Părul devine uleios, cu un aspect lucios și inestetic chiar și a doua zi după ce a fost spălat.

Însă, care sunt cauzele apariției excesului de sebum și, automat, a părului gras? În cele mai multe cazuri, este vorba despre o problemă genetică, predispoziția către îngrășarea părului fiind moștenită, însă aceasta poate fi agravată și de schimbările hormonale, stres, stări de anxietate ori de o alimentație necorespunzătoare, bogată în grăsimi. 

De asemenea, produsele de îngrijire nepotrivite, precum șamponul neadecvat tipului tău de păr, reprezintă un factor suplimentar care duce la îngrășarea firului de păr. Fenomenul poate apărea și dacă alegi să-ți acoperi des capul cu pălării, căciuli sau șepci.
 

Remedii și îngrijirea corectă a părului gras

  • Folosirea șamponului pentru păr gras

În primul rând, este foarte important să folosești un șampon pentru părul gras, care are un pH neutru și o textură delicată. În felul acesta, te asiguri că îți poți spăla părul ori de câte ori este nevoie fără să îți agresezi scalpul. Este indicat să folosești întotdeauna cantități mici de șampon, dar care să fie bine diluat. Nu trebui să îl lași mult timp să acționeze pe scalp, ci cu cât îl speli mai repede, cu atât mai bine. Șamponul special conceput pentru părul gras are rolul de a-ți curăța foarte bine podoaba capilară și de a îndepărta excesul de sebum din firul de păr. De asemenea, nu este indicat să folosești șampon pentru bebeluși, deoarece acesta are efect de stimulare a producției de sebum și nu este benefic adulților.

  • Limpezește-ți foarte bine părul de șampon

Este important să îndepărtezi orice urmă de șampon de pe păr și să te limpezești până în momentul în care tot uleiul din păr este eliminat.

  • Să aplici balsam de păr doar pe vârfuri

Chiar dacă vrei să ai un păr moale și mătăsos, balsamul de păr nu trebuie aplicat pe toată lungimea părului, deoarece riști să îl încarci și să grăbești procesul de îngrășare a părului. Balsamul se aplică doar de la jumătatea lungimii părului până la vârfuri.

  • Folosește șampon uscat

Atunci când vrei să îmbunătățești aspectul părului și să mai amâni cu o zi spălarea, poți folosi cu încredere șamponul uscat. Acesta are rolul de a absorbi uleiul de la rădăcină și face să dispară aspectul uleios al firului de păr.

  • Piaptănă-te în mod controlat

Dacă nu îți perii părul bine, uleiul nu este distribuit pe toată lungimea firelor și rămâne doar la nivelul rădăcinilor, motiv pentru care părul se îngrașă mai repede. Ai grijă însă, deoarece pieptănatul în exces poate stimula producerea de ulei.

  • Atenție la uscarea părului

Nu este indicat să folosești cea mai mare temperatură a uscătorului de păr și nici să îl ții foarte aproape de rădăcina scalpului. Acesta nu trebuie să stea fixat pe o secțiune de păr mai mult de 15 secunde.

Produse recomandate

Respectă regulile de îngrijire și utilizează doar șampon pentru păr gras, care să îndeplinească nevoile sale specifice. Îți recomandăm șamponul tratament sebocorector Dercos Technique, care reduce sebumul și oferă o curățare profundă a scalpului.

Acesta se poate utiliza de mai multe ori pe săptămână, oferind un control mai bun al secreției de sebum și purificând scalpul. La final, părul va fi mai strălucitor, mai moale și mult mai simplu de aranjat. Senzația de greutate specifică părului gras va dispărea, iar părul devine mai ușor și capătă volum.
 

Data publicării:

Cele mai citite articole

Dermatita seboreică (DS) a scalpului: cauze, simptome și tratament

Dermatita seboreică este afecțiunea des întâlnită a pielii care, în principal, afectează scalpul, dar și zonele uleioase ale corpului precum spatele, partea superioară a pieptului ori fața. Mai jos îți vom spune care sunt cauzele și simptomele dermatitei seboreice, dar și cum îți poți îngriji scalpul și cum să ameliorezi simptomele acestei afecțiuni.

Citește mai mult