OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Menopauza va opri simptomele endometriozei?

Menopauza va opri simptomele endometriozei? Nu este ușor să oferim un răspuns cert la această întrebare. Pentru început, este nevoie să analizăm manifestările endometriozei la menopauză

Menopauza va opri simptomele endometriozei?

Ce este endometrioza?

Endometrioza este cunoscută drept o afecțiune ginecologică care afectează una din 10 femei(1).

Crampele menstruale, problemele gastro-intestinale și durerea în timpul contactului sexual sunt cele mai frecvente simptome ale acestei boli cronice.
Endometrioza este o patologie ginecologică benignă care se caracterizează prin prezența țesutului endometrial în afara uterului și a miometrului (adică a mușchiului care controlează uterul). Aceasta este strict legată de sângele care, în timpul menstruației, poate refula din trompele uterine în cavitatea peritoneală (spațiul de la nivelul abdomenului care conține stomacul, intestinele și ficatul).

Endometrioza la menopauză

Simptomele endometriozei sunt cele mai accentuate în timpul perioadei active a sistemului de reproducere, iar sfârșitul menstruației ameliorează, de regulă, aceste simptome dureroase.

Când femeile trec la menopauză, în mod natural, ovarele produc mai puțin estrogen. Drept urmare, simptomele endometriozei se pot diminua.Mai precis, putem afirma că manifestările endometriozei stagnează în absența secreției hormonale.Pe de altă parte, un tratament hormonal poate reactiva simptomatologia specifică a acestei boli și poate provoca reapariția durerii pelvine și / sau sângerarea.
Prin urmare, endometrioza la menopauză se poate manifesta sau nu, de la pacient la pacient. Fiecare organism este diferit, așa că, în ciuda faptului că instalarea menopauzei poate reduce în general simptomele endometriozei, nu putem afirma cu certitudine că acestea vor dispărea neapărat odată cu stoparea menstruațiilor.

Elemente cheie de reținut despre endometrioza la menopauză:

- Menopauza nu implică neapărat stoparea simptomelor endometriozei.
- Tratamentul hormonal poate provoca recidiva endometriozei, astfel că durerile pelvine și sângerările pot să reapară drept consecință.
- Continuă să trăiești așa cum îți place și bucură-te de lucrurile frumoase care pot apărea!

SURSE:


1. Bulun SE. Endometriosis. N Engl J Med 2009;360:268–279.

Cele mai citite articole

go to top

Skinconsult

ALGORITM DE ANALIZĂ AL TENULUI, DEZVOLTAT CU MEDICI DERMATOLOGI

1 minut
pentru a
analiza tenul

Realizează un selfie

Completează profilul tău

Primești rutina recomandată tipului tău de ten

Linii finePunctul tau
forte
Riduri sub
ochi
Prioritatea ta
Lipsa de fermitate

Descoperă
skinconsultai

circle1circle2circle3circle4