OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Menopauza precoce: Cauze, simptome și tratament

Menopauza precoce

Menopauza precoce (menopauza prematură) apare, de cele mai multe ori, înainte de 40 de ani și este un fenomen mai rar întâlnit, fiind prezent la aproape 1% dintre femeile de pe glob. Acestea se pot confrunta cu menstre neregulate, iritabilitate, bufeuri, uscăciune vaginală sau scădere a apetitului sexual, la care se adaugă numeroase alte simptome, în funcție de organism.

Ce este menopauza precoce?

Menopauza precoce sau prematură are loc atunci când ovarele își încheie activitatea și menstruația încetează, în cazul femeilor cu vârsta sub 40 sau 45 de ani. De cele mai multe ori, apar menstruațiile neregulate sau acestea dispar complet, dar femeile care se confruntă cu menopauza precoce pot întâmpina și numeroase schimbări hormonale mult prea devreme.

Care sunt cauzele menopauzei precoce?

De regulă, menopauza prematură apare pe un fond al tulburărilor autoimune, afectând funcționarea corectă a ovarelor. Alte cauze ale apariției menopauzei premature sunt:

 • Chimioterapia sau radiațiile realizate pentru combaterea cancerelor;
 • Infecțiile virale;
 • Epilepsia;
 • Nivel mărit de colesterol;
 • Indice de masă corporal foarte ridicat;
 • Instalarea infertilității.


Care sunt simptomele menopauzei precoce?

Simptomele menopauzei precoce sunt numeroase și nu foarte subtile, deoarece vizează diferite aspecte care influențează starea generală a unei femei. Cum identifici instalarea menopauzei? O vizită la medicul generalist te ajută să identifici simptomele și indică un tratament, dacă este necesar. Iată câteva dintre simptomele cele mai întâlnite:

Dispariția menstruației sau menstruații neregulate

Pentru că nivelul de estrogen din corp scade, menstruațiile devin neregulate și apar chiar și după câteva luni de pauză. Mai mult, pentru o femeie la care se instalează menopauza prematură, se pot observa și modificări în fluxul menstruației, alături de modificări ale mirosului și ale culorii.

Bufeurile

Dacă ai sub 40 de ani și bufeurile te trezesc noapte de noapte, acestea reprezintă un indiciu clar al menopauzei precoce. Aceste valuri de căldură sunt însoțite de transpirație și poate apărea și greața, lipsa de aer sau tahicardia. Bufeurile de obicei nu depășesc 3-5 minute, dar sunt foarte intense.

Uscăciunea vaginală

Acest simptom al menopauzei precoce este destul de comun și îngrijorător, întrucât afectează viața intimă a femeilor. Din cauza nivelului scăzut de estrogen, vaginul nu se mai lubrifiază așa cum ar trebui, de aceea apar dureri și inflamații în zona intimă, în special în timpul actului sexual.

Cu toate acestea, există modalități de a atenua disconfortul cauzat de uscăciunea vaginală. Cere sfatul medicului despre cum să ameliorezi acest simptom și află dacă există tratamente recomandate în aceste situații.

Scăderea apetitului sexual

Modificarea libidoului nu reprezintă în totalitate un semn de menopauză precoce, însă dacă apare brusc și fară vreun alt motiv, poate să se datoreze unor schimbări hormonale asociate menopauzei.

Palpitațiile și tulburările de somn

Femeile aflate la menopauza precoce acuză și palpitații, cauzate de schimbările hormonale. Alături de acestea, apar și tulburările de somn și dereglări ale metabolismului mineral, în special ale nivelului de magneziu, responsabil cu relaxarea mușchilor.

Infecțiile urinare

Unul dintre principalele semne ale menopauzei precoce implică creșterea numărului de  infecții urinare suferite, din cauza dezechilibrelor pH-ului din zona intimă.

Cum poate fi tratata menopauza precoce?

Din fericire, există terapii și medicamente care pot ține sub control anumite simptome ale menopauzei precoce, însă este indicat controlul ginecologic înainte de administrarea unui astfel de tratament.

Femeile aflate la menopauza precoce pot apela la o serie de măsuri benefice pentru organism, printre care se numără:

 • Aportul de calciu și vitamina D, care ajută la prevenirea osteoporozei;
 • Dieta sănătoasă, care să se bazeze pe consumul de legume, cereale și fructe;
 • Activitate fizică de orice fel, pentru un boost de energie;
 • Remedii naturale, precum gelurile speciale de hidratare, care împiedică apariția inflamațiilor în zona intimă;
 • Îngrijirea tenului cu loțiuni hidratante, ce conțin acid hialuronic sau glicerină, creme și seruri cu vitaminele C, E și A și alte produse dedicate acestei etape a vieții. GamaNeovadiol acționează asupra semnelor vizibile ale pielii provocate de menopauză.

 

În afară de schimbările fizice, menopauza precoce poate afecta femeile și din punct de vedere psihologic. Dacă acestea simt că nu pot face față schimbărilor bruște prin care trec, pot oricând să apeleze la ajutor specializat care să facă această perioadă mai ușor de suportat.

Menopauza precoce afectează în general un număr mic de femei și se manifestă prin menstruație neregulată sau oprirea completă a acesteia înaintea vârstei de 40 de ani. Printr-o îngrijire atentă și respectarea sfaturilor medicului, femeile care se confruntă cu astfel de probleme pot face față simptomelor și pot accepta mai ușor această schimbare care apare prea devreme în viața lor.

Bibliografie:

North American Menopause Society (NAMS) - Focused on Providing Physicians, Practitioners & Women Menopause Information, Help & Treatment Insights, www.menopause.org/.
“Menopause.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397. Published October 14, 2020.
Huizen, Jennifer. “What You Need to Know about Menopause.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/menopause. Published January 13, 2020.

Data publicării:

Produse recomandate

POST-MENOPAUSE<br />Cremă de noapte cu efect de refacere a lipidelor si fermitate<br />

POST-MENOPAUSE
Cremă de noapte cu efect de refacere a lipidelor si fermitate

( 2 Păreri )

PERI-MENOPAUSE<br />Cremă de noapte cu efect de redensificare și revitalizare

PERI-MENOPAUSE
Cremă de noapte cu efect de redensificare și revitalizare

PERI-MENOPAUSE<br />Cremă de zi cu efect de redensificare si reumplere,<br />Ten uscat

PERI-MENOPAUSE
Cremă de zi cu efect de redensificare si reumplere,
Ten uscat

( 3 Păreri )

Nou

CREMĂ DE ZI CU EFECT DE FERMITATE ȘI ANTI-PETE PIGMENTARE BRUNE SPF 50

CREMĂ DE ZI CU EFECT DE FERMITATE ȘI ANTI-PETE PIGMENTARE BRUNE SPF 50

( 1 Păreri )

CREMĂ MULTI-CORECTOARE PENTRU CEARCĂNE, ȘI CONTURUL OCHILOR CU EFECT ANTI CEARCĂN

CREMĂ MULTI-CORECTOARE PENTRU CEARCĂNE, ȘI CONTURUL OCHILOR CU EFECT ANTI CEARCĂN

Peri-Post Menopause Meno 5 Serum Bifazic

Peri & Post Menopause
Meno 5 Serum Bifazic

( 52 Păreri )

PERI-MENOPAUSE Cremă de zi cu efect de redensificare si reumplere, Ten normal-mixt

PERI-MENOPAUSE Cremă de zi cu efect de redensificare si reumplere, Ten normal-mixt

( 1 Păreri )

POST-MENOPAUSE Cremă de zi cu efect de refacere a lipidelor și redefinire

POST-MENOPAUSE Cremă de zi cu efect de refacere a lipidelor și redefinire

( 3 Păreri )

go to top