OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Diagnosticarea menopauzei: sunt indicate testele de sânge?

De cele mai multe ori, diagnosticarea menopauzei nu presupune efectuarea unor teste de sânge. Singura excepție se aplică pacientelor care au suferit anterior o procedură de histerectomie (îndepărtare a uterului).

Diagnosticarea menopauzei: sunt indicate testele de sânge?

Simptomele menopauzei nu sunt chiar subtile... schimbările fizice vizează diverse aspecte, motiv pentru care este recomandat să consulți un medic generalist sau specialist pentru a le identifica și pentru a le trata corespunzător, dacă este cazul.

Test de menopauză: sunt necesare analizele de sânge pentru confirmarea menopauzei?


În mod normal, nu sunt necesare analize de sânge sau teste de imagistică pentru a diagnostica menopauza. Aceasta este o condiție medicală ușor de identificat de către medic, dar chiar și de către pacientă: vârsta, absența sau întreruperea menstruației timp de câteva luni, prezența bufeurilor, modificările de dispoziție sau uscăciunea vaginală sunt cele mai comune simptome care permit diagnosticarea facilă a menopauzei. 
Vizita la medicul generalist sau la oricare dintre specialiști te va ajuta să identifici rapid instalarea menopauzei, precum și cel mai indicat tratament, dacă este necesar.

Menopauza poate fi diagnosticată fără un test de sânge în prealabil, însă ce se întâmplă dacă totuși vrei să optezi și pentru acest tip de verificare medicală?

În primul rând, dacă vrei să faci un test de sânge, acestea trebuie să verifice, printre altele, nivelul hormonilor stimulatori ai foliculilor (FSH) și estrogenul.

Dacă dorești neapărat să faci un test de sânge pentru a valida sau infirma intrarea la menopauză, sfatul nostru este să consulți înainte un medic ginecolog sau generalist pentru a-ți recomanda un set de analize potrivit.

În timpul menopauzei, nivelul de FSH din organism crește, în timp ce nivelul de estrogen scade. Cu toate acestea, analizele hormonale sunt adesea dificil de interpretat, deoarece sunt supuse unor fluctuații semnificative.

Medicul tău îți poate recomanda un test suplimentar de sânge pentru a verifica hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), deoarece disfuncția tiroidiană poate provoca simptome similare cu cele ale menopauzei.

Cu toate acestea, simptomele menopauzei sunt destul de specifice, așa că vei putea identifica ușor, chiar și fără efectuarea unor teste.

Ce trebuie să-ți amintești când intri la menopauză

  1. Medicul generalist poate ajuta la identificarea menopauzei ghidându-se după prezența unei simptomatologii specifice.

  1. Testele de sânge nu sunt necesare pentru confirmarea menopauzei.

  1. Ginecologul poate diagnostica menopauza pe baza modificarilor fizice care apar (bufeuri, uscăciune vaginală, menstruație absentă sau neregulată).

  1. Testul de sânge poate fi efectuat pentru confirmarea menopauzei dacă sunt observate toate celelalte simptome.

SURSĂ:


1. www.cngof.fr/menopause

Cele mai citite articole

Menopauza - între mit și realitate

Sănătate

Menopauza - între mit și realitate

Indiscutabil, nimănui nu ii face plăcere sa se gândească ca va veni si acest moment. Aflăm împreună ce este mit și ce este realitate legat de menopauză - când se intalează, pre-menopauză, simptome și semne, dar și ce putem face.

Citește articolul

go to top

Skinconsult

ALGORITM DE ANALIZĂ AL TENULUI, DEZVOLTAT CU MEDICI DERMATOLOGI

1 minut
pentru a
analiza tenul

Realizează un selfie

Completează profilul tău

Primești rutina recomandată tipului tău de ten

Linii finePunctul tau
forte
Riduri sub
ochi
Prioritatea ta
Lipsa de fermitate

Descoperă
skinconsultai

circle1circle2circle3circle4