OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Crește riscul de apariție a cancerului la menopauză?

Odată cu apariția menopauzei, anumite părți ale corpului devin mai susceptibile la efectele factorilor nocivi din exterior și interior. Pielea ta este prima care are de suferit, așa că protecția împotriva razelor UV este o direcție principală de acțiune

Crește riscul de apariție a cancerului la menopauză?

Riscul de apariție a cancerului este mai mare la menopauză

Keratinocitele sunt celule care alcătuiesc 90% din stratul superficial al pielii

Cancerul de piele este cea mai frecventă tumoră malignă, cu peste 1 milion de cazuri noi descoperite, anual, doar în Statele Unite. Nu mai este un secret faptul că expunerea la soare - fără a ține cont de câteva reguli importante - reprezintă principalul factor care duce la apariția cancerului de piele. Totuși, expunerea la soare este un lucru pe care îl poți controla, așadar, nu ezita să o faci.
Cercetările efectuate de-a lungul timpului afirmă faptul că estrogenul ar putea fi implicat în dezvoltarea cancerului de piele, deoarece receptorii estrogenului sunt prezenți pe keratinocitele pielii

De asemenea, potrivit unor testelor clinice, contracepția orală și terapia hormonală în timpul menopauzei estompează acneea și încetinește îmbătrânirea pielii. Pe de altă parte, aceleași teste relevă o oarecare asociere între utilizarea de contraceptive orale și un risc crescut de cancer de piele non-melanom.

Pași simpli pentru a preveni cancerul de piele

Deoarece riscul de cancer (inclusiv al cancerului de piele) crește odată cu înaintarea în vârstă, sunt indicate controalele dermatologice efectuate cu regularitate, dar și monitorizarea stării pielii acasă. Autoexaminarea periodică și dermatoscopia la cabinetul medicului specialist asigură identificarea rapidă și excizia timpurie a leziunilor suspecte.

Karolin Kopeć


Factorii de risc majori, responsabili pentru apariția cancerului de piele sunt: expunerea la soare, istoricul arsurilor solare, istoricul medical familial și tipul de piele.
Prin urmare, ca întotdeauna, dar cu atât mai mult în perioada menopauzei, este recomandat să să utilizezi constant loțiuni de protecție solară cu spectru larg. Optează pentru produse cu SPF 30-50 și aplică-le pe toate zonele expuse, care nu sunt acoperite de haine.

Elemente cheie de reținut

La menopauză, pielea ta își pierde capacitatea de a se proteja din cauza fluctuației nivelului de estrogen și, uneori, din cauza faptului că au existat cazuri de cancer în familie. Așadar, acordă o atenție sporită protecției pielii tale, după cum urmează:
- Folosește creme și loțiuni cu protecție solară;
- Vizitează, cu regularitate, dermatologul: o dată pe an se recomandă o examinare temeinică a alunițelor și a pielii, în general.

go to top