Acneea – Cauze, particularități și tratament

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii, fiind motivul numărul 1 pentru a consulta un medic dermatolog. Multe persoane consideră că acneea este o boală infecțioasă însă, de fapt, este o afecțiune inflamatorie cronică a glandelor sebacee. Acestea fac parte din structura normală a pielii, având cea mai mare densitate la nivelul feței și a toracelui, de aceea și leziunile de acnee apar cel mai frecvent în aceste localizări. Din paleta leziunilor de acnee fac parte papulele roșii sau papulo-pustulele (așa numitele coșuri), comedoanele (punctele albe și negre), nodulii și leziunile chistice, precum și semnele postinflamatorii și cicatricile.

Cum se pune diagnosticul de acnee?

Diagnosticul este eminamente clinic, bazându-se pe tipul de leziuni, distribuția lor, vârsta persoanei. Nu sunt necesare analize bacteriologice din secreția coșurilor, pentru că acneea nu este o boala infecțioasă, bacteriile care participă la apariția leziunilor făcând parte din flora normală a pielii. Stafilococul  auriu depistat uneori este doar o floră de suprainfecție, nefiind cauza leziunilor de acnee. Suprainfecția este favorizată de cele mai multe ori de stoarcerea coșurilor și o igienă locală necorespunzătoare.Dacă dermatologul vă va recomanda analize de sânge, acestea au rolul de a evidenția un eventual substrat hormonal al apariției leziunilor sau rolul de a monitoriza efectele secundare ale unui tratament. În unele cazuri, se poate recomanda și efectuarea unei ecografii abdominale/transvaginale pentru vizualizarea ovarelor.

Care sunt particularitățile tenului gras cu tendință acneică? Cum îngrijim corect tenul acneic?

Numărul glandelor sebacee și capacitatea lor de a secreta sebum sunt caracteristici înnăscute, astfel încât tipul de ten pe care îl are fiecare persoană este determinat genetic. Persoanele cu tenul gras se plâng adesea de faptul că tenul devine uleios în timpul zilei sau că porii sunt dilatați, că au puncte negre sau le apar frecvent coșuri. Toate aceste aspecte sunt deranjante, mai ales că leziunile sunt pe o zonă expusă și, pe lângă impactul vizual și neplăcerile cauzate de prezența coșurilor, există și un important impact emoțional (adesea pacienții au o stimă de sine scăzută, se simt diferiți sau marginalizați din cauza aspectului, au complexe sau pot suferi de depresie din cauza leziunilor de acnee).

Primul sfat al dermatologului pentru persoanele care se confruntă cu acnee este să aibă o igienă locală corespunzătoare și să folosească produse cosmetice și dermato-cosmetice adecvate tipului de ten. În îngrijirea tenului gras/acneic trebuie folosite produse cu o textură cât mai lejeră, care să nu îngrașe suplimentar tenul, produse noncomedogenice (care să nu astupe porii și să favorizeze retenția sebumului). În formele ușoare de acnee produsele dermato-cosmetice pot fi folosite în monoterapie, în timp ce în formele moderate ele completează tratamentul medicamentos local/oral.

Orice persoană care suferă de acnee trebuie să aibă în casa un gel de curățare, un produs de îngrijire zilnică a tenului care să conțină ingrediente active împotriva coșurilor, o cremă hidratantă pentru ten gras și o cremă de fotoprotecție specială pentru ten acneic.

Curățarea tenului acneic cu ajutorul gelurilor de curățare are rolul de a îndepărta sebumul, transpirația, bacteriile și murdăria. Trebuie însă menținut un echilibru, curățarea prea agresivă stimulează producția de sebum și irită pielea. De asemenea, trebuie folosite produse speciale care să ajute la hidratarea tenului, ținând cont că multe din produsele locale folosite în tratamentul acneei usucă tenul. Produsele hidratante ajută la refacerea filmului hidro-lipidic de suprafață, la calmarea tenului, astfel încât se poate continua aplicarea produselor tratament fără a avea senzația de piele uscată, care strânge/ține și ustură. De altfel, unul dintre motivele principale ale abandonului tratamentului îl reprezintă iritarea și cojirea pielii pe zona pe care se aplică produsele medicament. De aceea, rolul hidratării pielii este esențial pentru a menține un echilibru la nivelul suprafeței cutanate și pentru a diminua disconfortul în timpul tratamentelor antiacneice de lungă durată.

Produsele dermato-cosmetice utile în acnee au diverse principii active, precum: alfahidroxiacizi, betahidroxiacizi, în combinație cu agenți de calmare și hidratare. Crema dublu-corectoare Normaderm Phytosolution conține ingrediente care reduc secreția de sebum (phycosaccharide), au acțiune keratolitică, desfundând porii (acid salicilic de origine naturală), au efect antiinflamator (vitamina C stabilizată), acționând astfel în blocarea mecanismelor intime de producere a leziunilor de acnee. În plus, are un efect calmant și hidratant refăcând bariera cutanată prin adaosul de apă termală Vichy, extractul probiotic și acidul hialuronic de origine naturală. Gelul de curățare din aceeași gamă vine ca o soluție de completare, având în combinație acid salicilic, Cu, Zn și lizat bifida ferment, ce ajută la curățarea în profunzime a impurităților și menținerea sub control a pielii grase.
Instruirea pacientului în legătură cu produsele cosmetice și dermato-cosmetice care trebuie folosite are o importanță majoră pentru a reduce numărul de leziuni active, evită agravarea acneei și pentru a avea efect ajutător al tratamentului medicamentos.

Cum se tratează acneea?

Când dermatologul recomandă un tratament pentru acnee are în vedere mai mulți factori: tipul leziunilor, numărul lor, distribuție, extensie, severitate, existența unui substrat hormonal, dar și vârsta și sexul pacienților.
În ceea ce privește tratamentul medicamentos, acesta poate fi local sau de uz intern.

Tratamentul local este baza tratamentului antiacneic. El este primul pas al tratamentului, se poate folosi singur sau în asociere cu tratamentul oral și, de multe ori, rămâne un tratament pe termen lung, după întreruperea tratamentului oral. Scopul tratamentului local este antiseboreic, antiinflamator, antibacterian și anticomedogenic. Principalele substanțe folosite sunt peroxidul de benzoil, antibiotice locale (eritromicina, clindamicina), retinoizi (derivati de vitamina A) și acidul azelaic. Ele pot fi utilizate singure sau în combinație.

Multe dintre produsele topice au ca efect uscăciunea pielii sau iritații locale. Aceste efecte secundare pot fi corectate prin folosirea unor produse dermato-cosmetice adjuvante care să hidrateze pielea fără să o îngrașe sau să astupe porii, prin schimbarea frecvenței de aplicare a unui produs sau chiar înlocuirea produsului în sine.

Tratamentul oral poate fi făcut cu antibiotice, contraceptive sau retinoizi. Niciunul din tratamentele administrate pe cale internă nu poate fi administrat pe timp nedefinit. Antibioticele fac parte din grupa tetraciclinei sau  eritromicinei și au rol antiinflamator și de reducere a Propionibacterium acnes.  Cu exceptia acestor 2 clase de antibiotice, celelalte nu funcționează în acnee. De multe ori durata tratamentului este prelungită (1-3luni) pentru a obține efectul dorit, curele putând fi repetate de mai multe ori. Contraceptivele sunt utile mai ales când acneea are o cauză hormonală, fiind o opțiune terpeutică numai în cazul femeilor. Tratamentul poate fi recomandat de catre dermatolog/ginecolog sau endocrinolog și se întinde pe perioade lungi (luni-ani). Nu orice contraceptiv e util în acnee, ci doar acelea care reduc secreția de sebum.
Poate cea mai controversată variantă de tratament, dar în egală măsură cea mai eficientă, este cea cu Isotretinoin. Acesta se adresează formelor severe de acnee sau a celor neresponsive la alte variante de tratament. Tratamentul este unul lung, în medie 6-8 luni, doza prescrisă fiind variabilă în funcție de greutatea fiecărui pacient, dar și de toleranță individuală. Prescrierea tratamentului se face după efectuarea unui set de analize, acestea repetându-se periodic pe toată durata curei.

Există și alte tratamente ajutătoare, precum microdermabraziunea (curățarea mecanică a tenului), peelingul chimic (cu efect antiinflamator, antiseboreic și anticomedogenic), terapia fotodinamica (lumina roșie și albastră).

Trebuie menționat că tratamentele în acnee sunt lungi (luni-ani) și că numai folosirea consecventă a produselor recomandate de dermatolog va da rezultate. Mulți pacienți care ajung în cabinetul dermatologic spun că au folosit deja multe variante dermato-cosmetice sau medicamente dar fara efect. La o anamneză mai atentă aflăm de fapt că tratamentul a fost întrerupt prea repede sau a fost folosit incorect, pacienții așteptându-se la beneficii peste noapte. Din păcate nu exista un tratament minune care să vindece acneea repede și eficient. În lupta cu această boală și urmele pe care le poate lăsa pe piele este nevoie de o bună colaborare medic-pacient, de răbdare, consecvență și înțelegerea modului de acțiune a tratamentelor prescrise. Niciun medicament nu e lipsit de efecte secundare, dar acestea pot fi controlate de către medic prin ajustarea dozei de medicament, înlocuirea unui produs, uneori abandonarea unor linii de tratament, folosirea unor produse dermato-cosmetice ajutătoare.

Data publicării:

Produse recomandate

PURETE THERMALE

Demachiant integral 3 în 1

Soluție micelară demachiantă - 3 în 1 fără clătire

Cele mai citite articole