OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Peelingul chimic facial: care sunt beneficiile sale?

peeling chimic facial

Există anumite molecule cu proprietăți de exfoliere care au un efect de peeling chimic asupra pielii, în funcție de natura lor și/sau de concentrație. Acestea pot fi prezente în produse de îngrijire care ajută la îmbunătățirea texturii, luminozității și omogenității pielii, dar și în produse utilizate în scopuri medicale ce pot fi folosite, de exemplu, pentru a ameliora aspectul cicatricilor produse de acnee.

Peelingul chimic a devenit unul dintre cele mai populare tratamente medicale și estetice datorită numeroaselor sale beneficii pentru piele: de la îmbunătățirea texturii și tonului pielii, până la ameliorarea ridurilor și cicatricilor acneice. Beneficiile peelingului chimic facial nu pot fi negate. În plus, așa cum am menționat, aceste ingrediente specifice pot fi prezente în diferite produse, cu formule pentru ten gras, antirid sau anti-imperfecțiuni. În cele ce urmează, vom detalia cum ingredientele active cu acțiune exfoliantă pot fi benefice pentru piele, vom explora diferite tipuri de peeling facial disponibile și vom oferi sfaturi de îngrijire a pielii după un astfel de tratament.

Peelingul chimic medical: ce este?

Peelingul chimic este un proces medical și estetic prin care straturile superioare deteriorate ale pielii sunt îndepărtate prin aplicarea unei soluții chimice pe epidermă, care are efect de peeling (exfoliere). Această metodă poate fi utilizată pentru a gestiona numeroase probleme, precum acnee, riduri, daune cauzate de expunerea la soare sau pete de vârstă. Acest proces poate și ar trebui să fie personalizat în funcție de nevoile fiecărui individ, în funcție de tipul de ten, de problema cu care se confruntă și de rezultatele dorite.

Peelingul chimic este o procedură eficientă pentru îmbunătățirea aspectului facial, motiv pentru care este utilizată de multă vreme de către dermatologi și medici esteticieni. În timpul acestui proces, celulele cutanate sunt îndepărtate, ceea ce susține regenerarea pielii, rezultând un ten mai catifelat, mai strălucitor și care arată mai tânăr. Mai mult, procedura este de obicei neinvazivă sau minim invazivă (cu câteva excepții), așa că necesită un timp scurt de recuperare și asigură rezultate care pot dura timp de câteva luni. Însă, aceste peelinguri nu sunt potrivite pentru oricine.

Există trei nivele după care pot fi clasificate peelingurile chimice: superficiale, medii și profunde.

  • Peelingurile superficiale sunt cea mai puțin invazivă opțiune, deoarece îndepărtează doar celulele de la suprafață și se concentrează asupra epidermei. Ele sunt utilizate în general pentru probleme ușoare ale pielii, inclusiv anumite tipuri de acnee și linii fine și/sau lipsa luminozității tenului.
  • Peelingurile medii pătrund mai adânc în piele, ajungând până în stratul numit dermă. Acestea sunt utile pentru semnele de îmbătrânire, pentru riduri mai profunde și ca tratament pentru daunele provocate de soare.
  • Peelingurile profunde, după cum o sugerează și numele, acționează până în straturile cele mai profunde ale pielii, ajungând până în partea de jos a dermei. Sunt folosite pentru eliminarea semnelor profunde, a cicatricilor și a problemelor de pigmentare. Este important de menționat că acest tip de peeling necesită recuperare și o îngrijire specifică.

Înainte de a urma oricare dintre peelingurile faciale, va trebui să consulți un dermatolog, mai ales dacă te confrunți cu vreo problemă a pielii, deoarece este posibil ca procedura să fie contraindicată. Dacă vei urma această procedură, pentru a te putea recupera și a reduce riscul de apariție a complicațiilor, este important să urmezi o îngrijire corespunzătoare post-procedură.

Cele mai utilizate ingrediente active în peelingurile chimice faciale

Există diferite ingrediente active cu acțiune de peeling chimic și fiecare poate fi adaptat pentru a avea un efect de diverse intensități, oferind anumite avantaje. Cele mai populare variante sunt peelingurile cu acid glicolic, acid salicilic și acid tricloroacetic (TCA):

  • Peelingurile cu acid glicolic sunt renumite, deoarece această substanță este acidul AHA (alfahidroxiacid) de referință. În funcție de concentrația și de pH-ul formulei, acestea pot avea diferite efecte și niveluri de acțiune. În produsele de îngrijire, acidul glicolic poate îndepărta celulele moarte de pe stratul superficial al pielii, lăsând tenul mai strălucitor, mai delicat și mai întinerit. Mai mult, poate reduce aspectul ridurilor și liniilor fine și poate îmbunătăți nuanța pielii și textura sa.
  • De cealaltă parte, persoanele cu tenul gras sau cu tendință acneică optează adesea pentru ingrediente active precum acidul salicilic. În cazul pielii grase, acesta aduce beneficii adiționale pe lângă efectul de peeling. Acesta este un acid BHA (betahidroxiacid) care este benefic pentru pori și are un efect de vindecare, asigurând mai multă strălucire pielii și ajutând la obținerea unui aspect mai uniform al tenului. Acidul salicilic poate fi prezent în formule cosmetice la o concentrație maximă de 2%, dar și în soluții utilizate pentru peeling în scopuri medicale în concentrații mult mai mari.
  • În cazul anumitor probleme cutanate, peelingurile medicale cu acid tricloroacetic sunt folosite ca o alternativă. Acest tip de procedură este mai intensă și necesită o anumită perioadă de recuperare; este recomandat să consulți un specialist înainte de a urma un astfel de proces.

Ce fel de peeling chimic ar trebui realizat în funcție de nevoile pielii?

În cele ce urmează, vom prezenta o varietate de opțiuni de peeling chimic, de la cele mai superficiale la cele mai puternice. Persoanele cu probleme mai ușoare ale pielii pot beneficia de pe urma unor proceduri superficiale, în timp ce problemele mai severe necesită o acțiune mai profundă. Există diferite tipuri de peeling, iar fiecare are un scop anume. Așadar, vom detalia ce tip este potrivit în funcție de tipul pielii și de rezultatul dorit.

Liftactiv Serum B3 Pete pigmentare brune

Peeling de depigmentare

Dacă dorești să reduci aspectul acelor pete brune de pe piele, îți prezentăm Liftactiv Serum B3 Pete pigmentare brune. Acesta reprezintă o opțiune de depigmentare pentru cei care vor să adreseze problema petelor brune persistente, a hiperpigmentării și a petelor datorate îmbătrânirii și expunerii la soare. Cu ingrediente active selectate pentru o triplă acțiune, produsul poate îmbunătăți tonurile neuniforme și iluminează în mod vizibil petele mai închise la culoare. Acesta oferă o soluție simplă, sigură și eficientă pentru un aspect mai luminos al tenului. Printr-o utilizare regulată, serumul corectează imperfecțiunile, reduce ridurile și uniformizează nuanța pielii.

peeling de depigmentare

Eficacitatea și siguranța serumului B3 pentru pete pigmentare brune au fost testate clinic sub control dermatologic, demonstrând compatibilitatea sa cu toate tipurile și fototipurile de piele.

Normaderm Probio-BHA Serum anti-imperfecțiuni

Peeling chimic pentru acnee

Utilizarea compușilor care au efect de peeling chimic pe față este o practică răspândită pentru tenul gras cu tendință acneică. Pe lângă efectul lor superficial de exfoliere, anumiți compuși, ca de exemplu acidul salicilic, acționează și asupra porilor, ajutând la vindecarea acestora și eliberarea substanțelor care îi blochează. S-a demonstrat și că anumite substanțe active prezente în peelingurile faciale aduc beneficii asupra producției de sebum și a seboreglării.

Așa cum am menționat mai sus, acestea pot fi prezente în produsele de îngrijire, datorită proprietăților lor exfoliante. Substanțele pot include acizi AHA precum acidul glicolic, dar și acizi BHA precum acidul salicilic. Utilizarea unor astfel de produse are scopul de a ajuta la reducerea vizibilă a imperfecțiunilor faciale.

În cazul peelingurilor medicale, procedura este realizată și pe tenul gras. În funcție de tipul de imperfecțiuni și de gradul de severitate al leziunilor, se va selecta tipul de peeling.

Substanțele din produsele cosmetice cu efect de exfoliere reprezintă un mod eficient de a îmbunătăți aspectul pielii, de aceea recomandăm includerea lor în rutina de îngrijire, pentru a te putea bucura de beneficiile lor cât mai curând.

Dacă vrei să începi să folosești un astfel de produs, Normaderm Probio-BHA Serum anti-imperfecțiuni este o formulă creată pentru a reduce imperfecțiunile și semnele de pe tenul gras cu tendință acneică. Serumul conține acid salicilic și acid glicolic pentru o exfoliere delicată a pielii, pentru îndepărtarea straturilor de celule moarte și pentru prevenirea blocării porilor. În plus, conține derivați probiotici cu proprietăți de echilibrare și previne proliferarea bacteriilor responsabile pentru acele imperfecțiuni. Rezultatul este o piele mai uniformă și mai luminoasă și o reducere a imperfecțiunilor. Serumul poate fi utilizat și dimineața, și seara, înainte de aplicarea cremei hidratante.

Normaderm Probio-BHA Serum anti-imperfecțiuni

Peeling chimic facial anti-îmbătrânire

Când vine vorba de combaterea efectelor îmbătrânirii, un procedeu medical estetic sub forma unui peeling chimic facial de reîntinerire este soluția ideală. Acest tip de peeling are scopul de a stimula procesele de regenerare și de a activa producția de colagen, atenuând aspectul ridurilor și liniilor fine în timp ce îmbunătățește textura și nuanța pielii. De obicei, acest tratament trebuie repetat la un anumit interval, în funcție de procedură, concentrație etc., pentru o față mai tânără și mai radiantă.

Acest tip de peeling trebuie realizat de către un specialist. În general, este aplicat pe toată fața, evitând contururile ochilor. Apoi, în funcție de tipul acestuia, se aplică pe piele și este neutralizat și/sau îndepărtat în funcție de ingredientul activ selectat, conform indicațiilor medicului. În funcție de natura exactă a procedurii, pot apărea diferite efecte, precum roșeață și iritație, descuamare etc. Durata acestor efecte poate varia de la câteva ore la câteva zile. Discută întotdeauna cu medicul despre efectele la care te poți aștepta și îngrijirea recomandată după procedură.

Pentru a menține rezultatele unui peeling facial, va trebui să îi oferi o îngrijire corespunzătoare pielii după tratament. Aceasta poate include utilizarea unui produs hidratant și/sau de reparare a epidermei, folosirea protecției solare și evitarea expunerii la soare. Astfel, vei putea să te bucuri de efectele unui peeling anti-îmbătrânire o perioadă îndelungată.

Cum poți încorpora un peeling în rutina ta zilnică?

Nu știi în ce etapă poți include peelingul cosmetic în rutina ta zilnică de îngrijire a feței? Iată cum ar trebui să arate aceasta, pentru a obține cele mai bune rezultate:

  1. Curățarea: pentru început, este important să îți cureți fața și să îndepărtezi impuritățile și machiajul. Acest pas este necesar pentru ca peelingul să poată pătrunde în piele. După spălare, usucă fața cu grijă cu un prosop fără mișcări de frecare, pentru a evita iritarea pielii.
  2. Aplicarea peelingului: în funcție de tipul de produs pe care îl vei folosi, procesul poate varia. Urmează cu grijă instrucțiunile și aplică produsul în mod uniform, pentru a evita eventuale iritații sau efecte neuniforme. Lasă produsul să acționeze pentru intervalul de timp recomandat înainte de a-l îndepărta. Acest pas este esențial pentru obținerea rezultatului dorit.
  3. Hidratarea: peelingul poate cauza uscăciune, descuamare și roșeață, așa că este esențial să refaci umiditatea naturală a pielii și să o ajuți să se refacă. Pentru a face acest lucru, aplică o cremă hrănitoare care îi oferă pielii tale hidratarea de care are nevoie pentru a se regenera.
  4. Aplicarea protecției solare: după un peeling, pielea devine mai sensibilă și vulnerabilă la radiațiile solare, deoarece este „nouă” și „proaspătă”. Așadar, este important să aplici un produs de protecție cu spectru larg cu SPF de minimum 30, deoarece arsurile solare pot apărea mai ușor și pielea poate fi deteriorată. Protecția este esențială, dar și reaplicarea regulată în timpul zilei.

Liftactiv Vitamina C Serum

Serumuri cu vitamina C și beneficiile lor anti-aging

Pentru beneficii maxime, încorporarea unui serum cu vitamina C în rutina ta de îngrijire este o opțiune grozavă, deoarece această vitamină este renumită pentru acțiunea sa împotriva radicalilor liberi. Așadar, te poate ajuta să completezi tratamentul după un peeling chimic facial. Acest antioxidant nu doar că neutralizează radicalii liberi, protejând pielea de impactul factorilor exteriori, ci are și proprietăți anti-îmbătrânire demonstrate prin protejarea colagenului în fața degradării.

Un produs popular ce poate fi utilizat în acest sens este Liftactiv Vitamina C Serum, care include un complex puternic de antioxidanți pentru o piele mai luminoasă.

Capital Soleil UV-Age Daily

Pe lângă susținerea regenerării celulare, serumul îmbunătățește în mod vizibil fermitatea și strălucirea. Datorită combinației de 15% vitamina C pură și a unei combinații de antioxidanți ce conține vitamina E, polifenoli de pin și neohesperidină, împreună cu acid hialuronic, produsul lasă pielea mai fermă și mai radiantă, îi netezește textura și reduce aspectul liniilor fine.

Atunci când folosești serumul cu vitamina C după un peeling chimic, este important să urmezi instrucțiunile de utilizare. Este recomandat și să folosești în fiecare dimineață un produs delicat de curățare și un produs hidratant cu un factor de protecție (SPF) de minimum 15, pentru a menține pielea hidratată și protejată.

Dacă ești în căutarea unui produs care să prevină stresul oxidativ, serumul Liftactiv Vitamina C este o alegere excelentă, deoarece formula sa nu are parfum și este potrivită pentru toate tipurile de ten.

Importanța protecției solare după un peeling chimic

Este esențial să folosești protecție solară zilnic, cu atât mai mult după un peeling chimic. Dacă pielea neprotejată este expusă la radiațiile nocive ale soarelui, aceasta poate suferi daune și mai mari, în special pentru că pielea proaspăt exfoliată este mai vulnerabilă la acțiunea radiațiilor UV. De aceea, utilizarea unui produs de protecție solară, precum Capital Soleil UV-Age Daily, este obligatorie. Acesta oferă protecție UVA și UVB și conține antioxidanți cu acțiune împotriva radicalilor liberi, care reduc îmbătrânirea prematură. Asigură-te că reaplici produsul la fiecare 2 ore dacă te expui în mod intens la soare și îți petreci timp în aer liber.

Capital Soleil UV-Age Daily este un produs care protejează pielea de efectele nocive ale radiațiilor UV și de alți factori de mediu, precum poluarea, care contribuie la îmbătrânirea prematură. Produsul are o formulă cu un sistem de filtrare cu spectru larg care asigură protecție amplă împotriva radiațiilor UVA și UVB, dar și o combinație de ingrediente care luptă împotriva radicalilor liberi care deteriorează pielea și accelerează procesul de îmbătrânire. În plus, conține și ingrediente anti-îmbătrânire precum peptide sau niacinamidă care, împreună cu apa termală Vichy, ajută la prevenirea ridurilor și a imperfecțiunilor și protejează bariera cutanată.

Produsul este hipoalergenic și non-comedogenic. Mai mult, formula sa ultrafluidă nu irită ochii, deoarece textura sa nu migrează și este matifiantă.

Nu uita că importanța protecției solare după un peeling chimic este legată și de obținerea și menținerea rezultatelor dorite. Deoarece peelingul îndepărtează straturi de piele, dacă nu o vei proteja de soare, aceasta poate fi deteriorată, calitatea sa fiind afectată și rezultatele fiind mai greu de obținut.

În cazul produselor de îngrijire cu ingrediente active cu efect de peeling sau regenerare, citește cu atenție instrucțiunile de utilizare. De obicei, este recomandat să incluzi mereu un produs fotoprotector în rutina ta zilnică. În acest caz, având în vedere că a fost îndepărtat un strat de celule din stratul cornos al pielii și, astfel, i s-a redus capacitatea sa naturală de protecție, produsul fotoprotector este obligatoriu.

Peelingul chimic are numeroase beneficii, însă nu trebuie să omiți să adopți o îngrijire post-procedură adecvată. În cadrul Laboratoarelor Vichy, lucrăm pentru a-ți oferi produse de îngrijire adaptate nevoilor pielii tale în fiecare etapă a vieții.

Data publicării:

go to top