Scuame scalp: ce sunt, cauze posibile și tratament pentru coji in cap la adulti

Anumite afecțiuni dermatologice pot cauza apariția unor coji pe scalp. Pe lângă faptul că aceste coji sunt extrem de inestetice, ele produc și alte simptome supărătoare, cum ar fi mâncărimile. Pentru a scăpa de aceste scuame - denumite popular “coji” poți apela la șampoane cu formulă specială, însă dacă problema nu se ameliorează cel mai probabil va trebui să apelezi la ajutorul unui medic dermatolog.

Prevenția acestor coji pe scalp necesită cunoașterea cauzelor care le determină apariția, așa că află în continuare de ce apar acestea și care sunt metodele prin care le poți împiedica să apară.

Coji în cap - de ce apar?

Cojile în cap reprezintă o condiție a pielii scalpului generată care poate avea diverse cauze.  Printre cele mai frecvente sunt următoarele:

1. Dermatita de contact

Dermatita de contact se manifestă sub forma unei alergii produsă de șampon, bentițe și clame de păr sau diverse alte obiecte și produse care intră în contact cu podoaba capilară. De regulă, aceasta nu este o afecțiune gravă, deseori fiind eliminată dacă factorul care i-a determinat aparița este îndepărtat. Totuși, din cauza faptului că mâncărimile care apar din cauza acestor coji pe scalp te vor determina să te scarpini, există riscul de a face răni. În acest caz, nu ezita să soliciți ajutorul medicului dermatolog.

2. Dermatita seboreică

Dermatita seboreică este o altă afecțiune care favorizează apariția cojilor pe scalp. Aceasta se manifestă printr-o simptomatologie specifică ce cuprinde mâncărimi, exfoliere și prurit. Deși cauzele sale nu sunt încă extrem de clare, dermatita seboreică nu apare din cauza igienei necorespunzătoare. Majoritatea cercetătorilor sunt de părere că responsabilă pentru dermatita seboreică este ciuperca Malassezia furfur.

Manifestarea blândă, cu descuamări fine, a acestui tip de dermatită este recunoscută în termeni uzuali sub denumirea de mătreață.

3. Psoriazisul scalpului

Psoriazisul este o altă afecțiune care afectează inclusiv scalpul și care favorizează apariția cojilor în cap. Psoriazisul scalpului este ușor de recunoscut prin crustele gri-argintii, groase care apar pe întreaga suprafață a pielii capului. Șampoanele speciale pot fi soluția dacă psoriazisul se manifestă într-o formă ușoară, în timp ce în cazurile mai avansate se recomandă consultul unui medic specialist. Există cazuri în care se recomandă injecțiile cu steroizi ori diverse tratamente antimicrobiene.

Coji pe scalp - cum scapi de ele?

Pentru a scăpa de cojile de pe scalp poți folosi șampoane special create în acest scop. Poți descoperi gama Vichy Dercos pentru ameliorarea problemelor scalpului. Iată care sunt recomandările specialiștilor:

Vichy Dercos Micro Peel

Șamponul exfoliant Dercos Micro Peel conține un mix de ingrediente active care elimină toate tipurile de mătreață, inclusiv pe cea aderentă, purificând în profunzime scalpul. Acesta este un produs destinat atât femeilor cât și bărbaților și îndepărtează scuamele mari, de culoare galbenă, care se desprind cu dificultate de la nivelul scalpului. Este ideal pentru pacienții care prezintă și hiperseboree la nivelul pielii capului.

Vichy Dercos Technique

De asemenea, dacă te confrunți cu iritații sau mâncărimi ale scalpului poți încerca produsele din gama Dercos Technique. Șampoaele Ultra Calmante din această gamă calmează rapid scalpul și senzația de prurit. În plus, aceste produse întăresc structura părului și acționează instant de la prima aplicare.

Cojile de pe scalp reprezintă o problemă care trebuie tratată corespunzător. Pentru a elimina scuamele cele mai indicate sunt produsele dermatologice cu proprietăți dedicate, așa cum sunt cele din portofoliul Vichy.

Data publicării:

Produse recomandate

DERCOS TECHNIQUE

Aminexil Clinical 5 - Femei

Tratamentul părului - Tratament împotriva căderii părului

Cele mai citite articole