Pașii de urmat într-o rutină corectă anti-ageing

Îmbătrânirea este un proces natural, firesc al organismului.

Acest proces este influențat de două mari categorii de factori: factorii genetici sau îmbătrânirea intrinsecă, mai exact ritmul cu care suntem programați să îmbătrânim și factorii de mediu sau îmbătrânirea extrinsecă, reprezentată de multitudinea lucrurilor la care ne expunem zilnic, numite și EXPOZOM. Cand vorbim de expozomi ne referim la factorii care pot influența negativ calitatea pielii: lipsa unei alimentații echilibrate, sedentarismul, lipsa somnului, fumatul, consumul excesiv de zahăr, expunerea la poluanți și nu în ultimul rând, expunerea excesivă la soare.

Soarele este inamicul numarul unu al pielii. De aceea unul din cei mai importanți factori anti-îmbătrânire este fotoprotecția, fie că este vorba de fotoprotecție vestimentară, pălărie, umbrelă sau cosmetică (produse cu SPF).

Modificările ce apar în calitatea pielii în funcție de vârstă sunt, desigur, variabile în funcție de factorii enumerați mai sus și de tipul de ten, dar respectă totuși un anumit pattern.

Primele semne ale îmbătrânirii

Primele semne de îmbătrânire a pielii se văd deja începând cu vârsta de 25 de ani, cu atât mai mult cu cât tenul este mai uscat sau mai expus la soare. Aceste semne pot fi riduri fine sau chiar uscăciune. Începând de la această vârstă pierdem, anual, aproximativ 1% din cantitatea de colagen a pielii. Colagenul reprezintă principala proteină de structură a pielii și a organismului, în general cantitatea si calitatea lui fiind influențate de factorii enumerați mai sus. De asemenea, scade și producția de acid hialuronic natural, care are proprietatea de a lega apa în țesuturi, fapt tradus prin apariția primelor semne de uscăciune a pielii. La 25+ avem încă tendința de a pierde nopți, de a ne expune la poluanți și soare, un regim alimentar nu tocmai echilibrat, poate chiar dorința de a încerca fumatul sau alte substanțe nocive. Astfel, produsele anti-aging potrivite acestei vârste vor conține filtre de protecție solară, antioxidanți, acid hialuronic. Este momentul produselor anti-rid de tipul Slow - Age. Bineînțeles că se vor adăuga ingrediente active specifice diverselor patologii dermatologice daca este cazul.

35+ - Ce schimbari aduce?

După vârsta de 35 de ani încep să apară și alte semne de îmbătrânire pe lângă deshidratare și riduri. Vorbim aici de petele pigmentare, ca repercursiuni ale expunerii la soare, laxitatea cutanată (dată de scăderea cantității fibrelor de elastină) și pierderea de volum. Această pierdere de volum, prin resorbția sau micșorarea celulelor grăsoase de la nivelul feței, va duce la un aspect al feței tern, trist sau obosit, cu accentuarea cearcănelor, întreruperea liniei mandibulare, accentuarea ridurilor nazolabiale etc. Este vârsta la care tratamentele anti-aging pot să includă proceduri de stimulare a colagenului si elastinei (laser, micro-RF, redensificare, PRP), proceduri ce refac volulmul feței (injectări cu acid hialuronic) dar în același timp și exfoliere constantă chimică sau mecanică (microdermoabraziune). Rutina de îngrijire zilnică va trebui să conțină substanțe active ce vor stimula colagenul și elastina de tipul retinolului, peptidelor, vitaminei C și E, acid hialuronic, alfa și betahidroxiacizi. Este momentul produselor anti-aging. Rutina zilnică de îngrijire va trebui să conțină un produs de curățare, un ser anti-aging, o cremă anti-aging și un produs de fotoprotecție. Serumurile (fie că sunt sub formă de sticluțe sau fiole) conțin substanțe active mai concentrate, de cele mai multe ori instabile în mediul extern, ce își pierd rapid eficiența după deschidere. Acestea sunt ambalate de obicei în fiole de sticlă fumurie care protejează substanțele active de razele solare. Au avantajul unei absorbții rapide și datorita faptului că nu conțin uleiuri sau substanțe grase ne oferă garanția că nu încarcă tenul. Dacă aveți un ten gras, aceste fiole asigură o hidratare suficientă, nefiind necesară și aplicarea de cremă ulterior.

Liftactiv Specialist Peptide-C fiole antirid
Liftactiv Collagen Specialist Cremă de zi antirid

Dacă aveți un ten gras, aceste fiole asigură o hidratare suficientă, nefiind necesară și aplicarea de cremă ulterior. Rutina de îngrijire poate include Liftactiv Peptide-C fiole dimineața și seara urmate de Liftactiv Collagen Specialist, și de două ori pe săptămână, seara, Liftactiv Glyco-C, pentru exfoliere.

Îngrijire specifică după 45 de ani

După 45-50 de ani, survin modificări majore hormonale în viața femeilor, astfel încât deshidratarea devine una din cele mai importante probeleme când vorbim de calitatea pielii alături de discromii (aspect neregulat al tenului, cu pete pigmentare, vase dilatate) și laxitate. Produsele potrivite acestei vârste vor conține înlocuitori de Dehidroepiandrosteron (DHEA), hormon care scade foarte mult după menopauză. Nu recomand utilizarea de creme 45+ la vârsta de 35 de ani, căci putem avea surpriza unei acnei a femei adulte prin aport al acestui hormon. Gama Neovadiol Complex Substitutiv este perfectă în această perioadă de tranziție. După 60 de ani, senzația de piele extrem de uscată și ternă este principala acuză a femeilor, astfel încat targetul cremelor dedicate acestei grupe de varsta este rehidratarea profundă, aportul de nutrienți locali, stimularea neovascularizației. Neovadiol Magistral este una din opțiunile potrivite. Zona ochilor are nevoie de îngrijire specială indiferent de grupa de vârstă la care ne raportăm cu produse destinate acestei regiuni. Să nu uităm să acordăm o importanță deosebită și zonei gâtului, decolteului și dosului mâinilor, căci pot fi primele care ne trădează în cazul în care le neglijăm.  Putem influența mult calitatea pielii noastre având o rutină de îngrijire corect aleasă împreună cu medicul dermatolog în funcție de tipul de piele, o rutină pe care să o respectăm cu strictețe, chiar și în zilele cele mai dificile. 

De asemenea, la fel de importante sunt somnul de calitate, alimentația sănătoasă, sportul de intensitate medie și evitarea expunerii la soare și substanțe toxice, respectiv poluare.

Data publicării:

Produse recomandate

Cele mai citite articole