Menopauza: Totul despre pielea ta și despre schimbările hormonale care apar

În cadrul Laboratoarelor Vichy, misiunea noastră este de a continua cercetările asupra menopauzei pentru a întregi cunoștințele științifice pe care le avem deja și pentru a duce mai departe toate informațiile esențiale despre menopauză.

Pionier în îngrijirea pielii la menopauză

Din 1992, laboratoarele Vichy explorează specificul pielii la menopauză cu obiectivul de a însoți femeile în această nouă călătorie din viața lor. Ca pionier în acest teritoriu, Vichy explorează, definește și caracterizează nu numai schimbările vizuale, ci și decodează, identifică și explică mecanismele biologice din spatele modificărilor menopauzei asupra pielii. Datorită acestor cunoștințe științifice profunde și foarte avansate, pentru prima dată, un produs cosmetic de piele ar putea ameliora impactul menopauzei asupra îmbătrânirii cutanate pentru a restabili confortul și încrederea femeilor.

Ce se întâmplă cu pielea pe parcursul menopauzei?

Există 3 tipuri de modificări clinice asociate cu îmbătrânirea cutanată a tenului la femeile aflate la post-menopauză: atrofie, slăbire și uscăciune. Vom explica fiecare dintre acestea, după cum urmează:

La nivel epidermic:

Încetinirea ritmului de reînnoire a keratinocitelor determină acumularea de cheratinocite mature. Sinteza lipidelor este scăzută, rezultând modificări ale funcției barierei pielii și uscăciunii cutanate, ceea ce duce la o descuamare mai lentă și la o modificare a proprietăților optice ale stratului cornos, care devine moale și gălbui.

La nivelul joncțiunii dermo-epidermice

Pe parcursul procesului de îmbătrânire, joncțiunea dermo-epidermică se aplatizează și își pierde treptat ondulațiile. Expresia genei de colagen VII scade, iar producția sa nu mai este asigurată corect. Pierderea colagenului VII este accelerată pe pielea deteriorată din cauza soarelui și poate induce pierderea coeziunii în diferitele straturi ale pielii. Aceasta este principala proteină de structură a fibrilelor de ancorare care permit coeziunea corespunzătoare între epidermă și derm. Comunicarea și schimbul de nutrienți între epidermă și dermă sunt apoi reduse, ceea ce modifică homeostazia cutanată, precum și proprietățile mecanice ale pielii.

La nivel dermic

Apare o reducere a numărului și dimensiunii fibroblastelor. Acest fenomen are repercusiuni asupra producției de colagen, a fibrelor de elastină și a glicozaminoglicani (GAG). Cu toate acestea, producția de enzime care descompun proteinele dermice (colagenaze și elastaze) crește odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, nivelul de colagen scade pe parcursul îmbătrânirii, simptom însoțit de o reducere a solubilității moleculelor de colagen și de modificări ale proprietăților lor mecanice. Îmbătrânirea fibroblastelor umane este însoțită de o reducere a sintezei de colagen, în timp ce sinteza proteinelor totale necolagenice rămâne neafectată. Fibrele elastice suferă, de asemenea, modificări; se rarefiează, își pierd orientarea și absența hidratării le modifică proprietățile elastice și duce la rupere. Pe lângă sinteza redusă de colagen, îmbătrânirea cutanată duce la o fragilizare a acidului hialuronic găsit în derm, care devine extrem de sensibil la degradarea de către anumite enzime.

Expertiza DHEA

DHEA este un concept binecunoscut în comunitatea științifică, definind hormonul care păstrează tinerețea, produs în mod natural de corpul uman. Cu toții îl avem în organismul nostru și ne asigură o pielea care arată tânără și care se menține sănătoasă și frumoasă. Ceea ce am descoperit este că, după menopauză, organismul folosește 90% din DHEA, o cauză majoră pentru pierderea calităților pielii.
Studiile efectuate au caracterizat semnele clinice și compoziția pielii femeilor aflate la menopauză. Experții Vichy au fost interesați în special de impactul cutanat al scăderii DHEA în timpul menopauzei.A fost, apoi, investigat impactul clinic al aplicării topice și a fost demonstrat un efect asupra îngroșării epidermei, creșterea numărului și dimensiunii glandelor sebacee și îmbunătățirea tenului.
Efectele clinice observate în aceste două studii au constituit o referință pentru elaborarea unui nou studiu care are ca scop să scoată la lumină efectul tratamentului topic al DHEA asupra activării genelor și a proteinelor asociate acestora.

DHEA este un mister pentru mulți, iată câteva întrebări frecvente despre DHEA, menite să aducă mai multe clarificări:

Care sunt efectele clinice ale declinului hormonal în menopauză?

Semnele clinice ale îmbătrânirii hormonale au fost identificate în urmă cu câțiva ani: atrofia și pierderea elasticității țesutului cutanat, dar și uscarea pielii sunt cele trei modificări clinice principale asociate cu declinul hormonilor din menopauză.
Pielea este afectată la toate nivelurile:
- În epidermă, sinteza lipidelor este încetinită, ducând la o schimbare a funcției de barieră și la uscăciune cutanată. Celulele pielii nu se mai reînnoiesc atât de frecvent, iar pielea devine moale și uscată.
- În joncțiunea dermo-epidermică, există o aplatizare și o reducere a producției de colagen de tip IV care determină o reducere a homoeostazei cutanate și, prin urmare, limitează comunicarea și schimburile între epidermă și derm.
- În derm, are loc o reducere a densității și scăderea volumului de colagen, elastină și diverși glicozaminoglicani (GAGs).

Cum au fost descoperite aceste lucruri legate de îmbătrânirea pielii?

Pentru a înțelege cauza semnelor clinice, au fost efectuate studii de cercetare L’Oréal pentru Vichy. La nivel biologic (*Studiu Labrie F - Cunoașterea pielii femeilor aflate la menopauză realizat pe 58 de femei), pielea femeilor îmbătrânite se caracterizează printr-o reducere majoră a funcției sebacee (-57%), o reducere a visco-elasticității și o creștere a pliurilor cutanate.
În 2011, cunoștințele despre pielea femeilor aflate la menopauză au fost extinse și mai mult, printr-un al doilea studiu care identifică proteinele implicate în îmbătrânirea hormonală: procesul de descuamare este încetinit, diferențierea keratinocitelor este sporită, afectând astfel homoeostazia epidermei.

Ce este DHEA?

DHEA (Dehidroepiandrosterona sau prasterona) este un hormon steroid sintetizat de la vârsta de 7 ani de către glanda suprarenală din care sunt sintetizați toți hormonii sexuali. Acești hormoni sexuali reglează numeroase aspecte ale biologiei cutanate. Rolul DHEA ca precursor al hormonilor îl face să fie un factor important în omoeostaza, în special a corpului uman și a pielii.Producția sa atinge apogeul la vârsta de 25 de ani, iar apoi scade odată cu vârsta. La 70 de ani, doar 10% din valoarea sa maximă este utilizată.

De ce este DHEA așa de important? Care este rolul său în îmbătrânirea cutanată?

După ce au descoperit mecanismele biologice ale îmbătrânirii hormonale cutanate, experții Vichy au fost interesați de rolul pe care îl are DHEA în procesul de îmbătrânirea cutanată.Inițial, s-a demonstrat că DHEA este un hormon esențial în menținerea tinereții pielii. De fapt, s-a investigat impactul clinic al restabilirii DHEA (pe cale orală) cu scopul de a afla dacă acest hormon ar putea compensa și stopa semnele îmbătrânirii. Acest studiu a arătat că DHEA a dus la:
- O îmbunătățire a funcției și hidratării sebacee
- O reducere a pigmentării cutanate
- Creșterea grosimii epidermice
Apoi, s-a investigat impactul clinic al aplicării topice de DHEA care demonstrează un efect asupra îngroșării epidermei, creșterea numărului și dimensiunii glandelor sebacee, și îmbunătățirea tenului.Efectele clinice observate în aceste două studii au reprezentat o bază de referință pentru implementarea unui nou studiu (genetic și proteic) al cărui obiectiv a fost să demonstreze impactul DHEA asupra activării genelor și a proteinelor corespunzătoare ale acestora.
Studiul genetic a identificat că, odată cu aplicarea DHEA, sunt stimulate genele implicate în proliferarea keratinocitelor, în timp ce cele implicate în diferențiere sunt reduse, ceea ce este o dovadă a reglării homoeostazei epidermice. La nivel dermic, aplicarea topică a DHEA determină o creștere a expresiei genelor implicate în structura dermică.Aceste observații au fost confirmate într-un studiu proteic, în care s-a demonstrat o creștere a expresiei colagenului de tip I și III și a HSP 47.
Prin urmare, Vichy a identificat DHEA ca un hormon cheie capabil să reactiveze markerii fundamentali ai tinereții pielii, afectat de declinul hormonal care apare odată cu menopauză.

Data publicării:

Produse recomandate

Cele mai citite articole

Menopauza: Cum îmi adaptez dieta la 50 de ani?

S-a dovedit că frecvența apariției simptomelor deranjante ce apar la menopauză, precum și intensitatea lor pot fi reduse semnificativ cu o dietă echilibrată care furnizează toți nutrienții necesari. Descoperăcare sunt cei pe care trebuie să îi știi.

Citește mai mult

Alopecia (căderea părului) la femei: Cauze, forme, diagnostic, tratament

Dacă ai ajuns să citești acest material, mai mult ca sigur experimentezi probleme cu căderea părului. Înainte de a-ți face o programare la medic, singurul în măsură să pună un diagnostic corect, e bine să-ți reamintești că e absolut normal să pierzi între 50 și 100 de fire pe zi. Dacă depășești acest număr, într-adevăr, e cazul să te adresez unui specialist în dermatologie. Este posibil ca afecțiunea cu care te confrunți să fie alopecia, despre care poți afla mai multe în acest material. Iată ce informații ți-am pregătit.

Citește mai mult