Mâncărimi, uscăciune, pierederea fermității. Dintre toate acestea, uscăciunea este cea mai incomodă manifestare. Incapacitatea pielii de a menține apa pare să poarte principala responsabilitate în acest caz.
Pielea uscată este un simptom foarte frecvent al menopauzei
Un sondaj recent efectuat pe un eșantion de 3.875 de femei cu vârsta peste 40 de ani, aflate în perioada de postmenopauză, a arătat că 36,2% dintre acestea au pielea uscată.
Uscăciunea este una dintre modificările clinice majore care face parte din procesul îmbătrânirii pielii feței la femeile aflate în perioada de post-menopauză. Dintre toate afecțiunile dermatologice ale femeilor mature, pielea uscată este una dintre cele mai frecvente.
Există diverse simptome ale pielii uscate la persoanele aflate la menopauză
Printre cele mai comune simptomele se numără: 1. Senzație de piele care ”strânge”, apărută după duș sau după înot; 2. Piele solzoasă sau descuamată; 3. Crăpături pe mâini și picioare; 4. Mâncărimi; 5. Apariția unor pete cenușii, ușor observabile mai ales la femeile cu pielea mai închisă la culoare. Explicația este că reînnoirea keratinocitelor (celule care constituie 90% din stratul superficial al pielii) încetinește și provoacă acumularea de celule îmbătrânite pe suprafața epidermică. Bariera lipidică este astfel mai puțin organizată, ceea ce face ca pielea să-și piardă rezistența.
Bariera lipidică este astfel mai puțin organizată, de aici uscăciunea
Dr. Karolina Kopeć
În plus, acidul hialuronic devine extrem de sensibil la degradare, proces realizat de către o enzimă specială numită hialuronidază și acest lucru determină scăderea progresivă a hidratării și fermității pielii.
Elemente cheie de reținut
Uscăciunea pielii se datorează lipsei de hidratare provocată de nivelul scăzut de estrogen. Atunci când echilibrul său este perturbat, pielea ta nu poate funcționa corect și, în acest caz, este dificil ca ea să se hidrateze corect.
Misiunea noastră este de a continua cercetările asupra menopauzei pentru a întregi cunoștințele științifice pe care le avem deja și pentru a duce mai departe toate informațiile esențiale despre menopauză.
Lăsarea pielii apare destul de des în perioada postmenopauzei, în special datorită pierderii de colagen din piele. Dar stai fără griji, există o grămadă de soluții ce te pot ajuta.
Menopauza este o călătorie foarte personală, profund legată de moștenirea ta genetică. Cu toate acestea, există și o serie de factori externi ce îți afectează pielea, însă cu o rutină potrivită de îngrijire a acesteia, îi poți ține în frâu. Hai să vedem cele mai bune sfaturi!
Pentru a-ți îngriji pielea corespunzător în timpul menopauzei, poți utiliza produse speciale care să densifice pielea și să amelioreze senzația de uscăciune a acesteia. De asemenea, există și alți factori importanți, cei ai mediul de viață, precum alimentația.
Ce trebuie să facem în această perioadă, când, la fragilizarea cronologica si hormonala a pielii se adauga conditiile speciale datorita izolarii la domiciliu?