OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

De ce apare părul facial la menopauză?

În timpul menopauzei, secreția de hormoni feminini scade drastic. Ce se întâmplă este că testosteronul preia controlul. Desigur, rămâi femeie (și, încă, una grozavă) doar că partea ta masculină vrea să se alăture ”petrecerii”. Iată cum funcționează!

De ce apare părul facial la menopauză?

Cum afectează menopauză creșterea nedorită a părului în zona feței?

În perioada perimenopauzei și a menopauzei este posibil să observi apariția unor fire de păr facial să le spunem, mai puțin discrete.

Există mai multe tipuri de fire de păr produse de foliculii piloși. Femeile de toate vârstele au foliculi de păr pe față, care, în mod normal, produc fire de păr moale, insesizabile.

Firele de păr apărute la menopauză pot fi localizate deasupra buzelor, de-a lungul maxilarului și a bărbiei, din cauza scăderii nivelului de hormoni feminini specifice acestei perioade. Dar cantitatea mică de testosteron produsă de femei poate să nu se diminueze - ce noroc, nu-i așa?! Glandele suprarenale produc și ele hormoni masculini de-a lungul vieții. Prin urmare, în timpul menopauzei apare un dezechilibru între nivelurile de hormoni sexuali masculini și feminini. Excesul relativ de hormoni masculini poate declanșa, din nou, creșterea părului facial „mai puțin discret”.

Conform „British Journal of Dermatology” dintr-un grup de femei post-menopauză, 39% au înregistrat o creștere excesivă a părului facial, în cea mai mare parte pe bărbie.
Într-un alt raport publicat în „Menopausal Health” în 2009 s-a menționat că într-un grup de 656 de femei americane cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani s-au concluzionat următoarele:
- 33% dintre femeile cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani au declarat fire de păr crescute după instalarea menopauzei;
- Același lucru s-a constatat și la 54% dintre femeile cu vârsta cuprinsă în intervalul 60-69 de ani.
Studiul nu a evidențiat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește creșterea firelor de păr în cazul femeilor caucaziene și a celor afro-americane.

39% dintre femei se confruntă cu o creștere excesivă a părului facial la menopauză

Din fericire, există câteva opțiuni de tratament pentru această problemă, în funcție de gravitatea sa. Dacă firele de păr sunt excesive și deranjante, poți folosi o cremă topică care încetinește creșterea firelor de păr. Alte tratamente includ epilarea cu ceară, electroliza care distruge foliculii de păr sau îndepărtarea firelor de păr.

Elemente cheie de reținut

Creșterea părului facial în timpul menopauzei nu este ceva neobișnuit. De fapt, are mult sens, deoarece firele de păr sunt o materie hormonală, iar hormonii tăi traversează o perioadă dificilă acum.

go to top