OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Căderea părului: Pierdere normală sau un motiv de îngrijorare?

15, 22, 46... dacă firele de pe faţa dumneavoastră de pernă sau din cadă par să se înmulţească în fiecare zi, vă gândiţi: „Este normal? Sau îmi pierd părul?”

Căderea părului:  Pierdere normală sau un motiv de îngrijorare?

Cifre relevante

Mai întâi, haideţi să vedem că înseamnă o cădere “normală” a părului. Ne-am adresat lui Pascale Mora, responsabilă de Departamentul de Comunicare Știinţifică Vichy, pentru a ne prezenta câteva cifre relevante.  “În orice moment dat, aproximativ 90-95% din părul uman se află în etapa de creştere. Restul de 5-10% se află în repaus şi gata să cadă.” Pascale se grăbeşte să ne liniştească: “Din fericire, fiecare folicul capilar este independent, aşa că nu pierdem tot părul în acelaşi timp!” Toţi pierdem câteva fire de păr în fiecare zi. De câte fire ne putem totuşi lipsi ? Pascale Mora: “Este normal să pierdem între cincizeci şi 100 de fire de păr pe zi. Nu vă faceţi griji dacă găsiţi câteva fire de păr rămase în perie. Pe de altă parte, dacă perna dumneavoastră este acoperită cu fire de păr când vă treziţi sau dacă vedeţi o mână de păr în scurgerea de la duş, v-aţi putea confrunta cu o cădere excesivă a părului.”

Nivelul de hormoni cauzează căderea părului?

Din cauza influenţei pe care expunerea la soare o are asupra hormonilor steroizi, toate mamiferele, inclusiv noi oamenii, au tendinţa de a pierde mai mult păr toamna. De asemenea, testosteronul, hormonul masculin responsabil pentru creşterea mai rapidă a părului bărbaţilor decât cel al femeilor, contribuie la o cădere zilnică mai accentuată a părului. Fluctuaţiile hormonale generează căderi masive ale părului, experimentate adesea de proaspetele mămici. Firele de păr care ar fi căzut în mod normal în cele nouă luni sunt păstrate datorită hormonilor de sarcină. Când nivelul estrogenului revine la normal după naştere, acele fire de păr îşi pierd suportul oferit de hormoni şi cad. Situaţia este temporară totuşi şi de obicei se ameliorează de la sine în câteva luni. Un şoc fizic sau emoţional, un deces, un divorţ, o operaţie importantă, pot declanşa căderea subită a părului la trei-patru luni după eveniment.  Din nou, hormonii sunt de vină. Dar pe măsură ce corpul şi psihicul îşi revin, şi părul îşi reia ciclul normal.

Normal... sau nu.

Chiar dacă vă cade o cantitate suficientă de păr, atât timp cât părul continuă să crească sănătos şi densitatea acestuia rămâne stabilă, nu există niciun motiv să vă îngrijoraţi. Dar rărirea vizibilă a părului şi zonele afectate de calviţie sunt semne că trebuie să cereţi sfatul farmacistului dumneavoastră. În cazul în care căderea este subită sau semnificativă, se recomandă să consultaţi un dermatolog. Acesta poate detecta problemele sau patologiile aflate la baza căderii părului (carenţă de fier, afecţiuni ale glandei tiroide sau hormonale, efecte adverse ale anumitor medicamente), care pot contribui la căderea părului.

Produse recomandate

go to top