OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Previous

SCALPUL ȘI ETNICITATEA

Toți la fel, tot diferiți! așa cum afirmă etno-geneticienii. Un singur ADN, o singură specie umană. Totuși, noul domeniu al epigeneticii (o ramură care nu decodifică informația genetică, ci descrie activitatea sau expresia diferită a genelor) permite studierea variațiilor trăsăturilor fenotipice. Dacă structura scalpului rămâne aceeași indiferent de etnicitate, producția de sebum diferă de la o etnicitate la alta, africanii/afro-americanii și caucazienii prezentând cea mai accentuată producție de sebum, pe când asiaticii (și în special indienii) cea mai scăzută producție sebacee.
Așa cum s-a observat anterior, sensibilitatea scalpului sau prevalența mătreții pot fi mai mult sau mai puțin severe. Formele foliculilor de par, adânc înrădăcinați în scalp, diferă considerabil de la un om la altul. Acești foliculi pot fi implantați drept, sub formă de “I”, alții curbați, iar alții răsuciți. Asta explică, în mare parte, forma finală de părului: păr drept, ondulat, inelat. De asemenea, rata creșterii părului, densitatea și grosimea părului variază. Caucazienii au o densitate și o rată ridicată de creștere a părului, însă au firele de păr mult mai subțiri în comparație cu alte etnicități. În cazul africanilor, rata de creștere este cea mai scăzută, pe când asiaticii au părul cel mai des, cu toate că densitatea podoabei capilare este mai scăzută decât cea a caucazienilor.
Debutul și dezvoltarea alopeciei, precum și încărunțirea părului sunt legate de aceste pattern-uri multifatețate.
Fiecare etnicitate are diferite obiceiuri culturale: astfel, obiceiurile de îngrijire a părului și scalpului diferă de la o cultură la alta. Unele culturi aplică regulat ulei pe scalp (de exemplu, indienii apelează la uleiul de neem, iar afro-americanii folosesc produse cu consistență ceroasa), pe când altele (în special caucazienii) nu au acest obicei. La fel și cu privire la frecvența samponarii, care variază de la o dată pe zi (unele femei coreene se spală pe cap chiar și de două ori pe zi) la o dată pe săptămâna. Culturile și obiceiurile de îngrijire contribuie la accentuarea diversității naturale/biologice a etnicităților.

DE REȚINUT

Paleta extraordinar de variată a obiceiurilor culturale de îngrijire a părului și scalpului este de mare ajutor în dezvoltarea unor produse specifice, perfect adaptate tuturor situațiilor locale. Pe scurt, este vorba despre adoptarea unei abordări “glocal” - gândește global și aplică local.

Ethnic_scalp