OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Previous

Poate mătreața să cauzeze căderea părului?

Mătreața este o afecțiune des întâlnită a scalpului

Mătreața este o afecțiune des întâlnită a scalpului, care afectează aproximativ una din două persoane (1), bărbații fiind mai afectați decât femeile. Printre simptome se numără descuamarea pielii sub forma unor coji și uneori o ușoară mâncărime. Poate fi cauzată de modificări hormonale, genetice, diferite boli, anumite produse pentru păr sau pur și simplu de faptul că părul nu este spălat corect.

Scalpul are aproximativ o sută de mii foliculi de păr cu numeroase canale. Acestea nu numai că formează un microambient unic, dar măresc și suprafața pielii capului care se descuameaza rapid - chiar și în cazul persoanelor cu scalp normal.

La persoanele cu mătreață severă, există o proliferare accelerată a celulelor pielii scalpului, ceea ce face ca structura columnară normală a stratului cornos să se descompună, iar un număr mare de celulele epidermice anormal de keratinizante să se desprindă. Celulele respective se grupează, dimensiunea acestor grupuri determinând cât de mari vor fi cojile.

Scalpul este bogat în microbi

Există un număr mare de microbi la nivelul scalpului. Microbiomul pielii capului este format în principal din bacteriile Propionibacteria, Staphylococcus și ciupercile Malassezia. Conform unui studiu recent (2), dezechilibrul acestor bacterii - bacteriile Staphylococcus domină bacteriile Propionibacteria și ciuperca Malassezia sunt mai numeroase - ar putea duce la apariția mătreții.

Studii mai vechi indică o supraabundență a Malassezia că fiind responsabilă pentru mătreață, în special Malassezia restricta, care metabolizează trigliceridele prezente în sebumul scalpului pentru a produce acid oleic care apoi pătrunde în stratul superior al stratului cornos. Acest proces induce un răspuns inflamator și duce la clivarea neregulată a celulelor pielii (3).

De asemenea, cercetările au arătat că atunci când un microb este mai abundent decât altul se poate produce o deteriorare oxidativă (4) - o inflamație - ce poate afecta mai apoi firele de păr modificând forța cu care ele se ancorează în piele. Acest lucru a fost evidențiat printr-o creștere a fazelor catagen (sau de tranziție) și telogen (sau de repaus) ale ciclului părului într-un studiu (5), precum și a părului în faza anagen (de creștere) - adică păr care crește activ și nu are încă teaca formată în jurul rădăcinilor - în alt studiu (6). Conform unui studiu recent (7) , mătreața ar putea fi asociată cu unele tipuri de cădere a părului sau agravarea acestora, cum ar fi alopecia androgenică.

Cum scapi de mătreață

Starea scalpului este esențială pentru un par sănătos. Stresul oxidativ cauzat de o supraabundență a anumitor microbi și în special a ciupercii Malassezia, trebuie  minimizat, în timp ce producția de sebum trebuie diminuată. Șamponul antimătreață cu agenți activi ce inhibă creșterea acestor populații de ciuperci și diminuează producția de sebum trebuie, prin urmare, inclus în rutină zilnică de îngrijire a părului persoanelor ce se confruntă cu această problemă.

Referințe:

1. Sommer, B., Overy, D. P. & Kerr, R. G. Identification and characterization of lipases from Malassezia restricta, a causative agent of dandruff. FEMS Yeast Res 15 (2015).
2. Xu, Zhijue; Wang, Zongxiu; Yuan, Chao; Liu, Xiaoping; Yang, Fang; Wang, Ting; Wang, Junling; Manabe, Kenji; Qin, Ou; Wang, Xuemin; Zhang, Yan; Zhang, Menghui (2016). "Dandruff is associated with the conjoined interactions between host and microorganisms". Scientific Reports. 6: 24877.
3. Dawson TL (2006). "Malassezia and seborrheic dermatitis: etiology and treatment". Journal of Cosmetic Science. 57 (2): 181–2. PMID 16758556.
4. Bickers DR, Athar M. Oxidative stress in the pathogenesis of skin disease. J Invest Dermatol. 2006;126:2565–75.
5. Denizli H, Güler Özden M, Sentürk N, Bek Y. Trichogram findings in psoriasis and seborrheic dermatitis patients. Turk Klinikleri J Dermatol. 2017;27:61–8.
6. Stanimirović A, Skerlev M, Stipić T, Beck T, Basta-Juzbasić A, Ivanković D, et al. Has psoriasis its own characteristic trichogram? J Dermatol Sci. 1998;17:156–9.
7. Pitney L, Weedon D, Pitney M. Is seborrhoeic dermatitis associated with a diffuse, low-grade folliculitis and progressive cicatricial alopecia? Australas J Dermatol. 2016;57:e105–7.

Mătreața cronică poate câteodată agrava unele tipuri de cădere a părului

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_08_Can_dandruff_cause_hair_loss.jpg