OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Previous

Ce dietă să adopți după naștere?

Căderea părului după naștere este frecventă

Pe parcursul sarcinii, cantitatea imensă de estrogeni produsă de corp împiedică trecerea părului la faza telogenă. Astfel, părul este „blocat” în faza de creștere (anagenă), deci este mai des și are un aspect mai plăcut decât de obicei. După naștere, reechilibrarea hormonală (scăderea nivelului de estrogeni) declanșează faza telogenă, care are drept consecință o cădere abudentă a părului, timp de 2-3 luni de la nașterea copilului. Acest fenomen este întâlnit în cazul a aproximativ 90% dintre mamele tinere. Deși alopecia post-partum, așa cum este cunoscută, poate dura câteva luni și reprezintă una dintre cauzele căderii părului la femei, ea nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, din moment ce este perfect normală și temporară.

Alimentația poate fi una dintre cauzele căderii părului

Principala cauză a căderii părului după naștere este cea hormonală. În orice caz, și alți factori întâlniți după naștere, precum stresul, lipsa somnului și schimbările alimentare, pot reprezenta, chiar foarte des, cauze ale căderii părului.
Într-adevăr, alimentația joacă un rol foarte important pentru sănătatea părului, întrucât ea asigură toate elementele esențiale creșterii acestuia (proteine, vitamine, minerale). Acesta este motivul pentru care o dietă dezechilibrată sau o dietă de slăbit, pe care multe proaspete mămici aleg să o urmeze după naștere, poate duce la deficiențe nutriționale și poate agrava căderea post-partum a părului.

Cea mai bună dietă care oprește căderea părului

În cele mai multe cazuri, părul începe să crească normal la 6-8 luni de la naștere, așadar tratamentul medical pentru căderea post-partum a părului nu este, de obicei, necesar. În orice caz, adaptarea regimului alimentar te poate ajuta să încetinești procesul de cădere a părului.
Pentru rezultate optime, cel mai bine este să eviți gustările (dulciurile sau prăjiturile, de exemplu) și să urmezi o dietă sănătoasă și echilibrată, mai ales dacă încerci să și slăbești după naștere (link-ul articolului 2: De ce cade părul în timpul dietelor alimentare?).
Următorii nutrienți ar trebui consumați în cantități suficiente:

  • proteinele (din surse ca pește, carne, ouă, leguminoase);
  • carbohidrații (cereale și cereale integrale);
  • lipide (ulei de măsline, de exemplu);
  • fier (din surse ca peștele și carnea roșie).

Vitamine împotriva căderii post-partum a părului

Din rândul vitaminelor esențiale pentru sănătatea părului, vitaminele B se află în fruntea listei:

  • Vitamina B3: stimulează circulația sangvină de la nivelul rădăcinilor părului. Se poate găsi în migdale, ciuperci, sparanghel, avocado, fasole, ridichi negre, pătrunjel, napi;
  • Vitamina B5 (acidul pantotenic): stimulează creșterea părului. Se poate găsi în țelină, conopidă, alune, usturoi, avocado;
  • Vitamina B6: sprijină acțiunea celorlalte vitamine și ajută la întărirea fibrei capilare. Se poate găsi în carnea de pui, banane uscate, semințe de floarea-soarelui, varză, spanac și roșii;
  • Vitamina B8: reglează producția de sebum a scalpului. Se poate găsi în drojdia de bere, ciuperci, leguminoase, napi, migdale, roșii și în semințele care încolțesc;
  • Vitamina B12: stimulează regenerarea foliculului pilos. Se poate găsi în carne, pește, spirulină.

Vitamina D poate fi, la rândul ei, una dintre vitaminele folosite împotriva căderii părului după naștere. Se poate găsi în ficatul de cod, uleiul de pește, măruntaie, ouă și lactate.
În cazul în care te confrunți în continuare cu o cădere semnificativă a părului, în ciuda alimentației sănătoase și echilibrate, se recomandă vizita la medic. Acesta îți poate prescrie suplimente alimentare sau alte tratamente potrivite pentru tipul tău de cădere a părului.

Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6709511/
https://dumas.ccsd.cnrs.fr/dumas01291607/document
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30547302
https://eurekasante.vidal.fr/maladies/peau-cheveux-ongles/chute-cheveux-alopecie.html?pb=complements-alimentaires

Căderea părului după naștere este obișnuită. Ea este numită telogen effluvium și este reversibilă. O dietă care susține sănătatea părului poate contribui la limitarea acestui fenomen.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_15_What_diet_to_adopt_after_delivery.jpg