Rutina zilnică de îngrijire a tenului: De la curățare la hidratare

Pielea spune totul despre noi, despre felul în care ne îngrijim, despre stilul nostru de viață, despre dieta alimentară, despre nopțile pierdute, despre machiajul greșit aplicat, sau cu produse de o calitate îndoielnică. Sunt acestea câteva dintre motivele pentru care trebuie să acorzi o atenție în plus îngrijirii pielii în general și tenului în special.

Există numeroase produse cosmetice. Cum le alegi pe cele care ți se potrivesc cel mai bine? Desigur, în funcție de ingrediente. Un produs dermato-cosmetic bun poate contine:

  • antioxidanți: pentru că previn îmbătrânirea la nivel celular și la nivelul pielii;
  • ingrediente care repară/îndepărtează celulele deteriorate;
  • ingrediente care hidratează pielea;
  • substanțe antiiritante: aloe vera, mușețel, vitamina C, lemn dulce.


Află ce tip de ten ai

Clasificarea obișnuită a tipurilor de ten este următoarea:

  • ten uscat: ridurile apar mai repede, se irită ușor;
  • ten gras: tenul este strălucitor, porii sunt măriți, apar puncte negre și pete;
  • ten mixt: există o zonă T grasă, obrajii sunt însă uscați;
  • ten sensibil: porii sunt mici, pielea este foarte sensibilă, se simte durere sau înțepături după aplicarea anumitor produse cosmetice;
  • ten normal: acesta este tenul bine echilibrat, luminos.


Îți spunem, în acest articol, care este rutina zilnică de îngrijire a tenului dimineața și seara. De asemenea, punctăm cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre îngrijirea zilnică a tenului, în funcție de tipul acestuia.

Rutina zilnică de îngrijire a tenului dimineața

Curățarea tenului

Curățarea tenului este esențială. Indiferent de tipul de ten, dimineața tenul trebuie curățat, pentru a îndepărta excesul de sebum de peste noapte și pentru ca tenul să-și păstreze luminozitatea și netezimea.

Exfolierea

Desigur, nu ai timp pentru aplicat măști exfoliante în fiecare dimineață. Dacă ai tenul gras ar trebui s-o faci de 2 ori pe săptămână, iar dacă ai tenul uscat sau mixt o dată pe săptămână este suficient. Exfolierea îndepărtează de pe ten impuritățile sau resturile de machiaj.

Includerea vitaminei C în rutina de îngrijire a tenului

Vitamina C este un antioxidant excelent, iar acest lucru înseamnă că substanța încetinește deteriorarea celulelor pielii. În plus, vitamina C acționează și împotriva poluării (fum de țigară, smog), dar și împotriva radicalilor liberi și are acțiune fotoprotectoare, adică acționează ca o barieră împotriva razelor ultraviolete. Cel mai bine ar fi să aplici un ser care conține vitamina C dimineața.

Vitamina C este recomandată pentru ten din mai multe motive:

  • aduce un plus de prospețime tenului;
  • aduce un plus de luminozitate;
  • îndepărtează petele pigmentare;
  • revigorează tenul.


Folosirea cremei hidratante

Hidratarea pielii este foarte importantă. Alege întotdeauna produsele care se potrivesc tipului tău de ten, iar dacă nu știi ce fel de piele ai nu uita să consulți dermatologul sau cosmeticiana. Cel mai bine ar fi să folosești un produs cu factor de protecție solară. Cremele cu protecție solară sunt foarte necesare, nu numai pe parcursul verii. Pielea noastră are nevoie de creme de protecție în fiecare zi, împotriva razelor puternice ale soarelui.

Rutina de îngrijire a tenului seara

Demachiere și curățare

Demachierea nu se referă neapărat la machiajul aplicat pe ten, ci și la impuritățile care se adună pe suprafața tenului peste zi și înfundă porii. Acesta este motivul pentru care nu trebuie să sari niciodată peste demachiere, oricât ar fi de târziu și oricât de obosită ai fi. Poți folosi o perie electrică de curățare, poți folosi un demachiant lichid, sau un gel de curățare.

Tonifiere

Tonifierea se face în funcție de tipul de piele. Ideea de bază este aceea ca pielea să absoarbă ingredientele active din compoziția unui produs. Produsul se aplică cu o dischetă demachiantă, prin mișcări circulare, pentru a obține o tonifiere și o iluminare profundă.

Tonifierea este importantă mai ales pentru persoanele cu ten gras, persoanele care au tenul predispus la acnee sau cele care doresc o curățare suplimentară a tenului după folosirea machiajului.

Este indicat să recurgi tonifierea în fiecare zi pentru că:

  • micșorează porii;
  • restabilește pH-ul pielii;
  • hidratează;
  • revitalizează tenul.


Hidratare

Hidratarea este importantă și pe parcursul nopții, nu numai pe parcursul zilei. Crema hidratantă de noapte trebuie aleasă în funcție de tipul de ten. Crema are efecte hrănitoare, antirid, dar acționează și ca un sigiliu pentru tot ce am aplicat pe piele înainte.

Poți să optezi pentru un serum de hidratare, dar și pentru cremă de ochi. De asemenea, crema de ochi ar trebui să intre în ritualul de îngrijire de seară. Se aplică o cremă specială de hidratare pentru aceasta, dacă zona ochilor este mai sensibilă decât restul feței.

Rutina zilnică de îngrijire în funcție de tipul tenului: sfaturi utile

Află prioritățile tenului tău pentru a ști cum să-l îngrijești!

Rutina de îngrijire a tenului cu tendință acneică

Primul pas pe care trebuie să-l faci este acela de a ști sigur că ai un ten cu tendință acneică. Pentru acest lucru trebuie să consulți un medic dermatolog, pentru că doar acesta poate stabili un diagnostic corect.

Cum îngrijești un ten cu tendință acneică

  • Tot ce trebuie să faci este să introduci în rutina zilnică de îngrijire o serie de ingrediente care sunt benefice tenului acneic. Când te axezi pe un produs, aplică-l de 2-3 ori pe săptămână, ca să se obișnuiască pielea. Vei crește frecvența pe măsură ce tenul tău se adaptează tratamentului.
  • În al doilea rând, este important să nu aștepți rezultate fabuloase peste noapte. Acestea se vor vedea abia peste 2-3 luni.
  • De asemenea, atunci când un produs aplicat pe tenul cu tendință acneică provoacă disconfort, dar nu știi care, elimină pe rând câte un produs și vezi cum reacționează tenul.


Rutina de îngrijire a tenului mixt

Tenul mixt este o combinație între două tipuri de ten: ten gras și ten normal, ten uscat și ten gras. Zona T (bărbie, nas, zona frunții) prezintă un exces de sebum, în condițiile în care restul feței poate prezenta o piele normală sau uscată. Rutina zilnică de îngrijire a tenului mixt presupune următoarele reguli:

  • Folosește o loțiune blândă de curățare a feței și usucă pielea prin tamponare, cu ajutorul unui prosop de bumbac, moale, pentru a nu agresa pielea.
  • Optează pentru crema de ochi, pentru că pielea din jurul ochilor este mai sensibilă și se ridează mult mai ușor. Este recomandat să folosești produse concepute special pentru zona ochilor, pentru că acestea conțin ingrediente active selecționate atent.
  • Folosește seruri: conțin ingrediente active care pot pătrunde foarte ușor în piele. Serurile nu înlocuiesc cremele de hidratare, ele ajută la creșterea fermității pielii, refacerea celulelor, stimularea luminozității pielii. După aplicarea serului pielea are nevoie de 3-5 minute pentru ca ingredientele să se absoarbă în piele.
  • Folosește cremă cu factor de protecție pentru a te proteja de razele solare dăunătoare.
  • Seara, folosește o spumă demachiantă, apă micelară sau loțiune demachiantă pentru curățarea/hidratarea tenului. Dacă simți nevoia curățării în profunzime a pielii, utilizează un gel de curățare, spumă sau cremă de hidratare a pielii.
  • O dată pe săptămână efectuează o exfoliere a tenului, pentru a îndepărta celulele moarte și include măștile faciale în rutina săptămânală de îngrijire a tenului mixt.


Rutina de îngrijire a tenului gras

Tenul gras se caracterizează prin faptul că produce mai multe uleiuri naturale, adică glandele sebacee produc mai mult sebum (ulei natural responsabil cu menținerea hidratării pielii). Tenul gras presupune acnee și aspectul de piele lucioasă. Sebumul blochează porii, ceea ce duce la apariția punctelor negre și a coșurilor. Iată ce trebuie să faci dacă ai tenul gras:

  • Tenul trebuie curățat în profunzime.
  • Curăță tenul cu un produs ușor exfoliant (pe bază de acid salicilic).
  • Aplică un toner după curățare, pentru a hidrata tenul. Ai grijă să fie un toner fără alcool, deoarece acesta usucă tenul și mai tare.
  • Dacă folosești un tratament împotriva acneei, respectă modul de aplicare prescris de medicul dermatolog.
  • Tenul gras are nevoie de hidratare, mai ales dacă folosești produse de eliminare a sebumului în exces. Folosește creme pe bază de apă. Hidratarea tenului gras este necesară dimineața și seara.
  • Folosește cremă de protecție solară indiferent de anotimp, indiferent de timpul de ten. De asemenea, poți folosi produse de machiaj cu factor de protecție solară.
  • Spală întotdeauna fața după ce faci sport, pentru că transpirația, în combinație cu sebumul, poate cauza iritații și coșuri.
  • Exfoliază tenul cu un produs abraziv pentru ten gras, pentru a îndepărta celulele moarte.
  • Folosește produse de machiaj adecvate. De pildă, pentru tenul gras ai nevoie de o pudră de față care să absoarbă sebumul în exces.


Rutina de îngrijire a tenului uscat

Îngrijirea tenului uscat nu înseamnă doar apa și săpunul. Tenul uscat nu produce suficient sebum, iar asta înseamnă că tenul este deshidratat. Este esențial nu numai să fii atentă la consumul optim de lichide, ci și la gradul de hidratare a produselor de îngrijire.

  • După ce demachiezi tenul, aplică un produs pe bază de acid hialuronic, pentru hidratarea tenului uscat.
  • Poți utiliza produse de îngrijire pe bază de aloe vera (pot fi și măști faciale), ceramide, aminoacizi.
  • Dacă ai ten uscat și acneic, folosește produse cu acid salicilic.
  • Este foarte important să consumi multe lichide, să faci mișcare și să ai o dietă echilibrată și sănătoasă.


Rutina de îngrijire a tenului normal

Principala caracteristică a tenului normal este echilibrul. Tenul normal are o circulație bună, pielea nu este grasă dar nici uscată, nu are puncte negre și nici pete. În general, tenul normal aparține persoanelor tinere, sau celor care au un metabolism echilibrat. Tenul normal are porii puțin vizibili, pielea este netedă și catifelată. Pentru a menține calitățile acestui tip de ten ai nevoie de:

  • menținerea substanțelor nutritive la nivelul pielii;
  • menținerea hidratării;
  • protejarea împotriva acțiunii solare.


Sfaturi pentru îngrijirea pielii

  • Folosește întotdeauna produse potrivite tipului tău de ten.
  • Acordă atenție zonelor sensibile (zona ochilor, zona gurii).
  • Curăță corect tenul, eventual cu un demachiant care nu afectează echilibrul pielii.
  • Nu uita că exfolierea și hidratarea sunt esențiale pentru un ten sănătos.
  • Pentru a preveni alergiile, folosește produse hipoalergenice. Aceste produse sunt create pentru toate tipurile de ten și sunt bine suportate de tenul sensibil.
  • Folosește produse de îngrijire si de machiaj cu factor de protecție solară.
  • Demachiază-te întotdeauna înainte de culcare, altfel impuritățile înfundă porii.
  • Nu aplica fondul de ten cu degetele, pentru a evita acumularea de bacterii pe față.
  • Curăță regulat instrumentele de machiaj.
  • Adoptă un stil de viață echilibrat și sănătos.


Bibliografie:

Yuen, Christal. “How to Take Care of Your Skin.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-types-care. Published December 22, 2016.
Jaliman, Debra. “Skin Types and Care: Normal, Dry, Oily, Combination, Sensitive.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/beauty/whats-your-skin-type. Published March 9, 2021.

Data publicării:

Produse recomandate

PURETE THERMALE

Demachiant integral 3 în 1

Soluție micelară demachiantă - 3 în 1 fără clătire

Cele mai citite articole