Puncte de grăsime pe față - de ce apar și cum pot fi tratate

Punctele de grăsime pe față își pot face apariția oricând, putând fi prezente chiar și la nou-născuți. Deși nu reprezintă o problemă gravă, ele pot fi deranjante din punct de vedere estetic. Află de ce apar, cum le poți trata și ce metode te pot ajuta să le previi.

Ce sunt punctele de grăsime de pe față

Cunoscute în termeni medicali sub denumirea de “milia”, punctele de grăsime sunt mici chisturi cu dimensiuni de până la 2 mm, care se formează în preajma ochilor, obrajilor, buzelor și pleoapelor, uneori și pe spate sau organele genitale, în momentul în care celulele moarte ori keratina sunt blocate sub piele. Acestea nu sunt asociate cu alte simptome deranjante precum durere sau disconfort, problema lor fiind în principiu una estetică.

Punctele de grăsime de pe față pot fi confundate foarte ușor cu acneea, însă există diferențe importante între acestea. Ele se manifestă în zonele non-grase ale pielii și nu prezintă inflamație. De asemenea, este posibil ca acestea să dispară de la sine.
 

De ce apar punctele de grăsime pe față

O principală cauză a apariției acestor puncte este obstrucția glandelor sebacee și sudoripare, datorată utilizării unor produse de îngrijire bogate în uleiuri, cu o textură foarte grasă, sau a produselor care nu se potrivesc tipului de ten. Ele pot fi și un rezultat al transpirației în exces.

Punctele de grăsime sunt uneori datorate și iritației și factorilor care duc la deteriorarea pielii. Printre aceștia, punem enumera cremele de față care au în compoziție derivați de vitamina A, produse pe bază de alcool, expunerea la radiațiile ultraviolete și arsurile solare, eczemele. Putem menționa și procesul natural de îmbătrânire a pielii, deoarece aceasta își pierde din capacitatea de a se exfolia, fapt care favorizează acumularea de celule moarte și keratină sub piele.

Cum se tratează punctele de grăsime de pe față

Din dorința de a scăpa de punctele de grăsime, cel mai important este să nu încercăm acasă lezarea chisturilor, deoarece pot apărea infecții sau chiar cicatrici. În mod normal, punctele superficiale pot trece de la sine în doar câteva zile.

O soluție pentru îndepărtarea punctelor de grăsime ușoare poate fi exfolierea pielii ori îndepărtarea celulelor moarte cu ajutorul unui produs abraziv. Nu este recomandată curățarea severă și frecventă a tenului cu produse chimice sau cu săpunuri, deoarece acestea favorizează de fapt formarea micilor chisturi. Încearcă produse de curățare pentru piele sensibilă, precum spuma de curățare cu efect de luminozitate sau gelul de curățare cu efect de prospețime de la Purete Thermale.

Punctele de grăsime mai profunde nu dispar în urma tratamentelor făcute acasă, ci sunt recomandate proceduri dermatologice speciale. În urma unei consultații, medicul poate recomanda diferite opțiuni de tratament, dar și îndepărtarea punctelor de grăsime cu ajutorul laserului, crioterapiei, peeling-ului chimic sau dermabraziunii.
 

Cum poți preveni apariția punctelor de grăsime pe față

Pentru a preveni formarea de puncte de grăsime pe față, este important să limitezi factorii care pot favoriza apariția acestora. Așadar, folosește întotdeauna doar produse de îngrijire potrivite tenului tău. Asigură-te că acestea nu conțin ingrediente prea agresive și nu au o formulă prea grasă. Utilizează produse de curățare delicate, care să elibereze porii, și exfoliază-ți periodic tenul.

De asemenea, asigură-te că ții la distanță și ceilalți factori care pot irita și deteriora tenul. Folosește zilnic produse pentru protecție solară, indiferent de anotimp sau de vreme, și încearcă să nu te expui la soare în perioada în care nivelul de radiații UV este foarte puternic.

Punctele de grăsime de pe față nu sunt grave și nu provoacă mâncărimi și durere, însă pot fi persistente și deranjante din punct de vedere estetic. Dacă ai astfel de probleme, alege cu atenție produsele de îngrijire pe care le folosești și evită stoarcerea și spargerea chisturilor. Dacă punctele sunt mai profunde și nu dispar, ia legătura cu un medic dermatolog.

Data publicării:

Produse recomandate

PURETE THERMALE

Demachiant integral 3 în 1

Soluție micelară demachiantă - 3 în 1 fără clătire

Cele mai citite articole

Dermatita seboreică (DS) a scalpului: cauze, simptome și tratament

Dermatita seboreică este afecțiunea des întâlnită a pielii care, în principal, afectează scalpul, dar și zonele uleioase ale corpului precum spatele, partea superioară a pieptului ori fața. Mai jos îți vom spune care sunt cauzele și simptomele dermatitei seboreice, dar și cum îți poți îngriji scalpul și cum să ameliorezi simptomele acestei afecțiuni.

Citește mai mult