OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Dermatita seboreică (DS) a scalpului: cauze, simptome și tratament

Dermatita seboreică este afecțiunea des întâlnită a pielii care, în principal, afectează scalpul, dar și zonele uleioase ale corpului precum spatele, partea superioară a pieptului ori fața. Mai jos îți vom spune care sunt cauzele și simptomele dermatitei seboreice, dar și cum îți poți îngriji scalpul și cum să ameliorezi simptomele acestei afecțiuni.

Dermatita seboreică (DS) a scalpului

Ce este dermatita seboreică?

Dermatita seboreică sau eczema seboreică este afecțiunea care conferă pielii un aspect inestetic, deoarece se manifestă prin leziuni inflamate roșii de diferite dimensiuni, ce sunt acoperite de scuame cu aspect gras și grosimi variabile. Dermatita seboreică apare într-o proporție mai mare la bărbați decât la femei și se manifestă cel mai des în viața de adult, dar își poate avea debutul și în adolescență.

De regulă, leziunile dermatitei seboreice apar în zonele cu seboree crescută, mai exact la nivelul scalpului, pe anumite zone ale feței, proeminent pe frunte, pe zona dintre sprâncene, pe zona de inserție a părului, pe zona perinazală, dar își poate face apariția și la nivelul pavilionului urechii, în zona toracelui, la nivelul pleoapelor sau în zona feselor ori a axilelor.

Gravitatea dermatitei seboreice diferă de la o persoană la alta deoarece există forme mai blânde, dar și mai severe ca intensitate.

De ce apare dermatita seboreică?

Cauzele apariției dermatitei seboreice pot fi multiple, iar printre cele mai importante amintim:

  • Predispoziția genetică;
  • Creșterea secreției de sebum;
  • Implicarea unei ciuperci cu numele de Malassezia Furfur sau Pityrosporum Ovale;
  • Modificări imunologice;
  • Schimbarea anotimpurilor;
  • Un răspuns inflamator legat de psoriazis.

Există câțiva factori care pot agrava episoadele dermatitei, iar printre cele mai importante sunt: stresul și umiditatea. De asemenea, dacă persoana afectată de dermatită suferă de anumite afecțiuni grave, printre care și boala Parkinson, care scade imunitatea organismului, atunci dermatita se poate agrava.

Dermatita seboreică a scalpului - care sunt simptomele?

Cele mai comune simptome ale dermatitei seboreice la nivelul scalpului sunt mătreața, descuamarea pielii și apariția crustelor de culoare albă sau galbenă, mâncărimea (prurit) și înroșirea pielii.

În cazul formelor mai grave, apar papule descuamative de culoare galben-roșiatică de-a lungul liniei de implantare a părului. Toate aceste semne au tendința de a se agrava la schimbările de anotimpuri (toamna și iarna), dar și în perioadele stresante.

Aceste manifestări pot fi confundate foarte ușor cu simptomele altor afecțiuni dermatologice, precum eczemele sau reacțiile alergice. De aceea, este foarte important să ceri sfatul unui medic specialist în momentul în care observi că te confrunți cu astfel de probleme.


Complicații

În general, dermatita seboreică a scalpului nu prezintă riscul de a duce la dezvoltarea complicațiilor. Totuși, în cazul în care urmezi un tratament nepotrivit sau ai primit un diagnostic greșit, pot apărea următoarele probleme:

  • Căderea părului, cauzată de scărpinatul excesiv în zonele afectate;
  • Infecții fungice sau bacteriene;
  • Modificarea texturii scalpului.

Rutine pentru dermatita seboreică a scalpului

Dacă ai primit diagnosticul de dermatită seboreică, este important să respecți o rutină de îngrijire a scalpului pentru a îndepărta excesul de sebum, și să urmezi tratamentul recomandat de către medicul dermatolog. Iată ce soluții și tratamente pot fi eficiente împotriva acestei afecțiuni.

Tratamente recomandate de către medicul dermatolog

În funcție de severitatea simptomelor tale, poți primi diferite recomandări de produse care să combată infecția și să amelioreze simptomele. Cele mai comune opțiuni de tratament includ șampoanele și cremele care luptă împotriva inflamației. În general, acestea trebuie folosite pentru o perioadă limitată de timp, deoarece acționează asupra pielii scalpului și o pot subția.

Dacă aceste tipuri de produse nu au efect, îți pot fi recomandate șampoane și creme speciale, cu efect antimicotic sau antifungic, ca soluție complementară pentru un tratament medicamentos. În cazurile cele mai persistente, medicamentele antimicotice pot fi o soluție, dar și acestea pot avea efecte adverse serioase și nu sunt indicate pentru o utilizare prelungită.

Soluții pentru a controla simptomele dermatitei seboreice

Dacă te confrunți cu o formă mai ușoară a dermatitei seboreice a scalpului, există o serie de tratamente pe care le poți achiziționa fără prescripție medicală, precum și soluții naturiste. Acestea te pot ajuta să ții simptomele sub control și vor ajuta la ameliorarea lor.

Folosirea unui șampon antimătreață este probabil cea mai comună soluție la care poți apela. La început, va trebui să îl folosești în fiecare zi, până în momentul în care vei vedea o îmbunătățire la nivelul scalpului. Apoi, în funcție de evoluția dermatitei, vei putea recurge la 1-3 utilizări pe săptămână. Alternativ, îți poți clăti scalpul cu ulei de măsline, pentru a ajuta la înmuierea și îndepărtarea cojilor.

De asemenea, este recomandat să eviți folosirea produselor de înfrumusețare pentru păr. Fixativele, gelurile, uleiurile sau spuma de păr conțin substanțe care îți vor afecta scalpul și pot contribui la inflamarea acestora. Așadar, simptomele dermatitei seboreice for fi mai pronunțate.

Tratamente naturiste alternative

Printre soluțiile naturiste care merită încercate, se numără și uleiul din arbore de ceai, care are proprietăți calmante și poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Gelul cu extract de aloe vera este o altă soluție utilă, precum și suplimentele pe bază de ulei de pește, cu conținut ridicat de Omega-3.

În majoritatea cazurilor de dermatită seboreică a scalpului, tratamentele locale oferă rezultate vizibile în scurt timp, însă este indicat să recurgi la o formă de tratament generalizată. Tratamentele locale precum șampoanele sau cremele pot avea o acțiune eficientă de până la 4 luni dar, între timp, pielea poate deveni rezistentă la substanțele active din compoziție. Acest lucru poate duce la reapariția scuamelor.

Așadar, adresează-te medicului specialist pentru a afla metodele de tratament potrivite, dar și pentru a preveni agravarea dermatitei seboreice a scalpului. Acordă atenție alimentației și stilului de viață și ține sub control stresul, acesta fiind o cauză majoră ce poate duce la apariția acestei afecțiuni.

Produse recomandate:


Produse recomandate

Cel mai vândut

<strong><strong>ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVT PENTRU PĂRUL USCAT</strong></strong>

ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVT PENTRU PĂRUL USCAT

<strong>Aminexil Clinical 5 - Femei</strong>

Aminexil Clinical 5 - Femei

Nou

<strong>ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVT PENTRU PĂRUL USCAT</strong>

ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVT PENTRU PĂRUL USCAT

Cel mai vândut

<strong>ȘAMPON TRATAMENT ÎMPOTRIVA MĂTREȚII<br />PENTRU PĂRUL NORMAL PÂNĂ LA GRAS</strong>

ȘAMPON TRATAMENT ÎMPOTRIVA MĂTREȚII
PENTRU PĂRUL NORMAL PÂNĂ LA GRAS

Nou

<strong>ENERGY+ ȘAMPON CU ACȚIUNE ENERGIZANTĂ</strong>

ENERGY+ ȘAMPON CU ACȚIUNE ENERGIZANTĂ

Aminexil Clinical 5 - Bărbați

Aminexil Clinical 5 - Bărbați

Șampon Antimătreață Purificator

Șampon Antimătreață Purificator

Nou

ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVT PENTRU PĂRUL NORMAL SPRE GRAS

ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVT PENTRU PĂRUL NORMAL SPRE GRAS

go to top