Menopauza este un proces complicat, care îți afectează corpul atât pe interior, ci și pe exterior. Pielea ta este fereastra către corpul tău, ea tinde să fie afectată rapid de schimbările care vizează întregul organism pe perioada menopauzei.
Schimbări hormonale la menopauză
Scăderea nivelului de estrogen tinde, de asemenea, să afecteze fluxul sanguin, împiedicând oxigenarea și hrănirea țesuturilor pielii. Având în vedere aceste schimbări, pielea ta va deveni mai subțire și se va simți puțin mai aspră la atingere.
Estrogenul și progesteronul oferă pielii strălucire, elasticitate și hidratare. Pe măsură ce funcția ovariană este încetinită, nivelul acestor hormoni scade. Dezechilibrul hormonal în timpul menopauzei provoacă degradarea colagenului, ceea ce afectează elasticitatea pielii tale. De asemenea, poți sesiza o oarecare deshidratare a pielii și faptul că rănile se vindecă mai greu. Și toate acestea din cauza razelor UV și a faptului că, poate, uităm să ne protejăm de razele de soare, din când în când.
Diminuarea nivelului de estrogen determină, de asemenea, redistribuirea depozitelor de grăsimi, dar nu o redistribuire tocmai benefică. Astfel: - Se pierd straturile de grăsimi de susținere localizate sub pielea feței, a gâtului, a mâinilor, a sânului și a brațelor provocând acel aspect de piele lăsată. - Concentrația de grăsime crește în zona abdomenului și/sau pe coapse și fese. Ai putea observa, totodată, pete maronii și hiperpigmentare în anumite zone ale corpului.
Nutrienții și oxigenul ajung mai greu la țesuturile cutanate
Pe lângă aceasta, glandele suprarenale și ovarele femeilor aflate în post-menopauză secretă androgeni. Acești hormoni, în absența estrogenilor, provoacă anumite simptome, precum adâncirea vocii, apariția părului facial, excesul de sebum și acneea. Nu spunem: „hei, vei fi bărbat în câteva secunde!”, ci spunem doar că schimbările hormonale sunt dificile și afectează destul de mult organismul feminin aflat la menopauză.
Elemente cheie de reținut
Principalele modificări care îți afectează pielea în perioada menopauzei sunt deficitul de estrogen și dificultatea în hrănirea și oxigenarea țesuturilor cutanate. Aceasta, fiind un organ, are nevoie de tot felul de nutrienți pentru a continua să funcționeze corect. Deci, aproape orice schimbare hormonală îți va afecta sănătatea și aspectul pielii.
Misiunea noastră este de a continua cercetările asupra menopauzei pentru a întregi cunoștințele științifice pe care le avem deja și pentru a duce mai departe toate informațiile esențiale despre menopauză.
Lăsarea pielii apare destul de des în perioada postmenopauzei, în special datorită pierderii de colagen din piele. Dar stai fără griji, există o grămadă de soluții ce te pot ajuta.
Menopauza este o călătorie foarte personală, profund legată de moștenirea ta genetică. Cu toate acestea, există și o serie de factori externi ce îți afectează pielea, însă cu o rutină potrivită de îngrijire a acesteia, îi poți ține în frâu. Hai să vedem cele mai bune sfaturi!
Pentru a-ți îngriji pielea corespunzător în timpul menopauzei, poți utiliza produse speciale care să densifice pielea și să amelioreze senzația de uscăciune a acesteia. De asemenea, există și alți factori importanți, cei ai mediul de viață, precum alimentația.