OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Previous

Întrebări frecvente despre căderea părului

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_01_Can_hair_loss_be_caused_by_menopause.jpg

Menopauza poate determina căderea părului?

Da.

Multor femei începe să li se subțieze firul de păr, mai degrabă decât să piardă păr pe anumite porțiuni de scalp, în apropierea perioadei de menopauză. Modificările hormonale care apar în această etapă reprezintă și principala cauză pentru căderea părului la femei, mai ales pentru că acestea sunt predispuse la alopecie androgenetică. Cele mai mari schimbări hormonale care apar la menopauză presupun scăderea nivelului de estrogen și progesteron, ceea ce poate duce la o slăbire a firelor de păr și la o îngreunare a creșterii unor fire noi. În același timp, scăderea nivelului acestor hormoni e strâns legată și de scăderea testosteronului din organism, ceea ce poate dăuna foliculilor de păr, aceștia nemaiputând să crească într-un ritm constant. Acesta este motivul pentru care multe femei încep să piardă păr la instalarea menopauzei. În schimb, androgenii pot determina creșterea firelor nedorite, mai ales în zona feței. 
În orice caz, în cazul femeilor aflate la menopauză mai intervin și alți factori care ar putea contribui la căderea părului, precum creșterea nivelului de stres, o alimentație precară, lipsa exercițiilor fizice, anumite boli, o hidratare necorespunzătoare sau insomnia. Anumiți nutrienți, precum vitaminele B, zincul și acizii grași Omega-3, devin foarte importanți pentru păstrarea unui echilibru hormonal și pentru sănătatea părului, așa că o carență în ceea ce îi privește ar putea determina căderea părului. Unul dintre cele mai bune tratamente de prevenire a căderii părului este reprezentat de suplimentele alimentare care conțin acești nutrieni, precum vitamina B7 (biotina). Medicii pot recomanda efectuarea unor analize complete de sânge pentru a afla care sunt cauzele ascunse pentru care părul ar începe să cadă.
Sursa:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5582478/

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_02_Can_hair_loss_be_genetic.jpg

Căderea părului poate avea o cauză genetică?

Da.

Acest fenomen poartă numele de alopecie androgenică și reprezintă principala cauză pentru pierderea părului, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, deși frecvența sa este mai mare în rândul bărbaților. Așa cum sugerează și numele său, alopecia androgenică este cauzată de o predispoziție genetică, care se manifestă mai puternic în cazul bărbaților, și de impactul pe care îl au hormonii masculini, cunoscuți sub numele de androgeni. Deși este o afecțiune ereditară, alopecia androgenică poate sări peste o generație.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_03_Can_hair_loss_cause_itchy_scalp.jpg

Căderea părului poate cauza mâncărimi ale scalpului?

Nu.

Cu mici excepții, mâncărimile de la nivelul scalpului nu sunt legate de căderea părului. Invers, însă, poate fi valabil, pentru că mâncărimile provocate de anumite afecțiuni ale pielii capului, așa cum sunt, de exemplu, psoriazisul, pecinginea sau dermatita seboreică, pot reprezenta o cauză a căderii părului. Într-adevăr, majoritatea acestor patologii afectează structura și, prin urmare, rezistența foliculilor piloși, astfel încât părul se slăbește și se rupe mai ușor. Senzația de mâncărime care duce la zgârierea scalpului, adesea agresivă, poate fi, de asemenea, o cauză a accelerării căderii părului în anumite zone.Vestea bună este că părul va crește din nou normal, în majoritatea cazurilor, odată ce scalpul va fi tratat.

Căderea părului poate avea o cauză hormonală?

Da

În termeni medicali, căderea ireversibilă a părului poartă numele de alopecie androgenică. Aceasta este cel mai des întâlnit motiv pentru pierderea podoabei capilare, care afectează până la 70% din bărbați și 40% din femei. Așa cum îi spune și numele, afecțiunea se datorează hormonilor masculini, care poartă numele de androgeni și care există și în organismul femeilor, în doze mult mai mici.
Alopecia androgenică se poate intensifica în perioada menopauzei și este strâns legată de modificările hormonale care au loc în această etapă a vieții. Administrarea pilulelor contraceptive și perioada de după naștere pot reprezenta alte cauze ale căderii părului la femei, care însă se diminuează în timp, fiind temporare și reversibile. 

Căderea părului poate fi o problemă temporară?

Da.

Telogen effluvium is the name given to sudden, often abundant, diffuse hair loss. In this condition, hair in the telogen phase increases to 30% or more and this usually happens approximately 3 months after a trigger.
Common triggers of telogen effluvium. include a severe trauma or illness, a stressful or major life event (such as losing a loved one), marked weight loss and extreme dieting, childbirth, environmental factors such as seasonal changes or exposure to pollution, nutritional deficiency, endocrine disorders, a severe skin problem affecting the scalp and drug-induced hair loss.
Telogen effluvium is not inherited and can affect people of all age groups and both sexes. The diagnosis is usually based on appearance and the history of the hair shedding, while a trichogram can help to confirm the suspicious of telogen effluvium and a scalp biopsy is rarely needed. Moreover, a blood test may be suggested to rule out other causes of hair loss.
This type of hair loss is temporary, which means that hair resumes its natural growth cycle once the cause has been eliminated or dealt with.

Pălăriile pot determina căderea părului?

Nu.

Contrar credințelor populare, purtarea unei pălării sau a unei șepci nu reprezintă o cauză a căderii părului. În vreme ce aceste accesorii pot cauza aplatizarea părului în anumite zone ale scalpului, presiunea aplicată nu este, de obicei, suficient de mare pentru a deteriora foliculii de păr. Cu toții pierdem zilnic între 50 și 100 de fire, așa că descoperirea părului în interiorul pălăriei la finalul zilei nu ar trebui să reprezinte o sursă a grijilor. Cu toate acestea, pălăriile sau șepcile pot provoca infecții ale scalpului sau iritații, dacă nu sunt spălate suficient de des, ceea ce poate duce la o cădere masivă a părului.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_07_MY_FATHER_IS_BALD_WILL_I_BE_SO.jpg

TATĂL MEU ESTE CHEL, ÎNSEAMNĂ CĂ VOI FI ȘI EU?

DA și NU

Alopecia androgenică este, practic, o asociere a doi factori principali:
Acțiunea hormonilor masculini (androgeni) la rădăcina firelor de păr și predispoziția ereditară a părului.
Ereditatea are un rol incontestabil în faza de debut a alopeciei, însă influența sa nu este una absolută. Tocmai de aceea, nu toți membri familiei vor fi afectați în egală măsură de această afecțiune. Dacă tatăl tău e chel, șansele ca tu să rămâi fără păr sunt de 50-50.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_08_DOES_BALDNESS_STRIKE_ONLY_MEN.jpg

Doar bărbații pot avea chelie?

Nu.

Bărbații și femeile pot fi afectați de pierderea părului în egală măsură. În orice caz, cele două sexe pot răspunde diferit la această afecțiune, tocmai din cauza tulburărilor androgenice.
Alopecia androgenică este rezultatul creșterii nivelului hormonilor masculini, care se răsfrânge asupra rădăcinilor părului. De cele mai multe ori, afecțiunea este combinată cu o predispoziție genetică, care are efecte mai mari în cazul bărbaților decât al femeilor, ceea ce înseamnă că aceștia sunt mai predispuși la probleme cu căderea părului decât femeile. În plus, alopecia androgenică evoluează diferit în cazul bărbaților decât al femeilor. La bărbați, etapa finală a acestei afecțiuni ar putea fi pierderea totală sau parțială a podoabei capilare, cu păstrarea unei fâșii de păr în jurul cefei și a tâmplelor, în vreme ce la femei căderea părului este difuzată și limitată în partea superioară a capului, cu o magnitudine mult mai mică.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_09_HAVING_A_HAIR_CUT_FORTIFIES_HAIR.jpg

Tăierea părului te ajută să îți fortifici părul?

Nu.

Acesta este doar un mit. Părul se hrănește doar prin rădăcină. Arborele părului, adică partea vizibilă a acestuia, este format doar din celule moarte. Așadar, ceea ce noi numim păr este, de fapt, doar o structură moartă. Tunderea părului nu va avea nicio acțiune asupra producției, creșterii sau evoluției părului.