Impactul factorilor de mediu asupra pielii și cum îl poți controla

Pielea este cel mai mare organ al pielii și joacă un rol foarte important în protecția organismului, datorită rolului său de barieră. Acest lucru înseamnă că pielea blochează bacteriile și alți factori agresivi din a pătrunde în corp. Cu alte cuvinte, este expusă la numeroși factori exteriori care pot avea un impact puternic asupra acesteia.

Tocmai din această cauză trebuie să nu omiți îngrijirea pielii și să respecți o rutină atentă. Astfel, poți contribui la minimizarea impactului factorilor de mediu și poți scădea șansele de a avea de-a face cu probleme cutanate din cauza acestora.

Factori de mediu care afectează pielea

Pielea este expusă zilnic la numeroși factori care își lasă amprenta asupra ei. Pentru a ști cum să acționezi și de ce produse de îngrijire a pielii ai nevoie, este important să știi în primul rând care sunt acești factori agresivi.

Poluarea

Este aproape imposibil să nu fii expus deloc la poluare, în special dacă locuiești într-un oraș aglomerat. Din cauza emisiilor de la automobile, a activităților industriale și a altor factori, calitatea aerului este grav afectată. Astfel, sunt prezente în atmosferă numeroase substanțe care pot avea un impact asupra sănătății.

Contactul pielii cu acești compuși periculoși poate cauza uscarea severă a pielii sau, în timp, apariția semnelor de îmbătrânire premature, însă aceștia pot avea și efecte mult mai nocive.

Radiațiile UV

Radiațiile ultraviolete intră în categoria celor mai cunoscuți factori ce afectează aspectul sănătos al pielii. Acestea sunt prezente pe tot parcursul anului prin ceea ce noi numim popular „razele solare” și acționează chiar și atunci când nu te aștepți, de exemplu în anotimpurile reci sau în zilele cu nori.

Radiațiile UV ce afectează aspectul sănătos al pielii sunt de două tipuri: UVA și UVB. Cele UVA pătrund până în straturile profunde ale pielii, provocând deteriorări celulare și, astfel, apariția semnelor de îmbătrânire. Radiațiile UVB, în schimb, nu pătrund atât de adânc, însă sunt responsabile de arsurile solare.

Vântul

Factorii de mediu legați de vreme nu ar trebui trecuți cu vederea, deoarece și aceștia își lasă amprenta asupra pielii. Vântul puternic duce deseori la uscarea severă a acesteia.

Schimbările de temperatură

Temperaturile extreme sunt deseori asociate cu efecte nocive pentru piele. Trecerea bruscă de la o temperatură la alta, asociată cu lipsa umidității din aer, contribuie la uscarea pielii. De asemenea, temperaturile mult prea ridicate sau mult prea scăzute au același efect.

Alergenii

Praful și polenul se numără printre cei mai cunoscuți alergeni, care sunt prezenți în atmosferă. Deși aceștia provoacă în general reacții respiratorii și la nivelul ochilor, pot cauza totuși și iritații cutanate.

Probleme ale pielii cauzate de factorii de mediu

Contactul cu acești factori de mediu poate contribui la deteriorarea stratului cutanat și, automat, la o serie de modificări și afecțiuni ale acestuia. Tocmai de aceea, îngrijirea pielii corpului și a feței este absolut esențială. Iată câteva dintre problemele asociate cu acești factori nocivi.

Dermatita atopică

Dermatita atopică este cunoscută și sub numele de eczemă și este o afecțiune ce afectează în principal copiii, însă poate fi prezentă și la adulți. Aceasta este asociată cu simptome precum uscăciune pronunțată și exfoliere, mâncărimi puternice, inflamații și iritații.

Dermatita atopică are o componentă genetică, însă apariția sa poate fi determinată și de anumiți factori care duc la sensibilizarea exacerbată a pielii. Așadar, factori precum poluarea se încadrează bine în această categorie.

Sensibilitate și iritații

Pielea poate deveni mai sensibilă și poate dezvolta iritații, roșeață și mâncărimi dacă este expusă în mod repetat la astfel de factori. Astfel de simptome pot fi asociate cu factorii de vreme (vânt puternic, temperaturi scăzute, nivel mic de umiditate), însă și cu poluarea sau contactul cu praf și polen.

Dermatita alergică

Dermatita alergică apare sub forma unor iritații și inflamări în urma contactului direct cu un alergen. Praful și polenul, acești binecunoscuți alergeni ce intră în categoria factorilor de mediu, pot provoca astfel de dermatite.

Acneea

Deși poate părea ciudat, acneea este puternic influențată de factorii de mediu. Cauza efectivă a acestei afecțiuni inflamatorii este acumularea de sebum, celule moarte și impurități în interiorul porilor, care duce la blocarea acestora.

Contactul cu anumiți factori de mediu poate favoriza acumularea de impurități. Praful se numără printre acei factori, însă și o zi petrecută într-o zonă foarte poluată poate avea același efect. Însă, și radiațiile UV pot juca un rol în evoluția acneei, provocând deseori înrăutățirea leziunilor.

Uscarea pielii

Numeroși factori pot cauza deshidratarea și uscarea pielii. Pornind de la schimbările de temperatură sau vântul până la cei mai nocivi poluanți, cu toții pot provoca pierderea umidității din stratul cutanat și apariția senzațiilor de disconfort, mâncărimi și exfoliere.

Îmbătrânirea prematură

Radiațiile UVA, dar și anumiți poluanți pot cauza deteriorarea profundă a celulelor pielii, lucru care accelerează îmbătrânirea acesteia. În plus, orice alt factor care are potențialul de a deshidrata pielea poate contribui la slăbirea acesteia și la pierderea treptată a elasticității.

Numeroase probleme asociate cu factorii de mediu pot fi adresate mai ușor prin intermediul unei îngrijiri a pielii pe bază de produse hrănitoare. Însă, îmbătrânirea prematură este ceva mai dificil de combătut, lăsând semne care nu dispar complet. De aceea, este important să nu neglijăm protecția împotriva acestor factori.


 

Cancerul de piele

În cele din urmă, cea mai gravă afecțiune cu care pielea poate avea de-a face este cancerul. Radiațiile UV se numără printre principalele cauze responsabile cu dezvoltarea anormală a celulelor ce duce la crearea de formațiuni canceroase. Însă, și zonele cu un grad foarte ridicat de poluare sunt asociate cu apariția unui număr mare de cazuri de cancer de piele. Prevenția este cheia în astfel de situații, printr-o îngrijire corespunzătoare a pielii.

Îngrijirea pielii recomandată împotriva factorilor de mediu

Din păcate, nu putem evita expunerea la acești factori ce pot deveni cu adevărat periculoși. Însă, ceea ce ar trebui să facem este să ne concentrăm pe o îngrijire adecvată a pielii. Respectă o rutină zilnică și nu sări peste niciunul dintre pași.

Curățarea

Rutina de îngrijire a pielii de dimineață și seară ar trebui să înceapă în ambele cazuri cu etapa de curățare a tenului. Pe timpul zilei, tenul acumulează multe impurități care pot contribui la apariția iritațiilor și la inflamarea pielii. Dacă vei omite să le îndepărtezi, acestea vor face mult rău stratului cutanat și vor favoriza apariția problemelor și afecțiunilor mai sus menționate.

Produsele tale pentru îngrijirea pielii ar trebui să includă și soluții pentru curățare adaptate tipului tău de ten. De exemplu, dacă ai tenul gras, vei avea nevoie de texturi ușoare, fără ulei, care să nu încarce tenul și să nu blocheze porii. În cazul pielii sensibile, alege o formulă cu ingrediente cât mai delicate, pentru a nu favoriza apariția iritațiilor.

Hidratarea

Un alt pas esențial din rutina de dimineață și seară pentru îngrijirea pielii este, desigur, hidratarea. Aceste produse previn deshidratarea și asigură hrănirea optimă a tenului. Optează pentru creme și loțiuni cu ingrediente cheie, care să ofere protecție tenului. De exemplu, acidul hialuronic, acizii grași și ceramidele pot oferi îngrijire antirid, hrănire, hidratare bogată și refacerea barierei lipidice a pielii.

Protecția solară

O altă categorie indispensabilă de produse pentru îngrijirea pielii este cea pentru protecția solară. Indiferent că mergi la plajă, la o plimbare prin parc sau la muncă, nu trebuie să omiți aplicarea unui produs cu SPF. Acestea sunt obligatorii inclusiv iarna, în special dacă mergi la munte, deoarece radiațiile solare vor fi reflectate de zăpadă și vor fi chiar mai puternice.

Optează pentru produse cu factor de protecție de minimum 30 și aplică-le cu 20 de minute înainte de expunerea la soare, acoperind bine toate zonele expuse. Poți alege și creme de îngrijire specifică sau produse de machiaj cu factor de protecție.

Impactul factorilor de mediu asupra pielii poate fi cu adevărat nociv, aceștia lăsând urme permanente sau cauzând probleme și afecțiuni grave. De aceea, nu trebuie să neglijezi niciodată îngrijirea pielii. Alege produse de calitate, cu ingrediente cât mai benefice pentru piele, și respectă rutina zilnică de aplicare.

Data publicării:

Produse recomandate

CAPITAL SOLEIL

Spray Hidratant SPF30+

Spray de protecție solară - Protecţie corp

CAPITAL SOLEIL

Spray Hidratant SPF50+

Spray de protecție solară - Protecţie corp

Cele mai citite articole