Pete pe față - Cauzele apariției și metode de tratament

Ai observat că pe pielea ta au început să se înmulțească pete mici și maronii care nu mai dispar? Se întâmplă în cazul multor persoane ca, după o vacanță prelungită la soare, pielea să rămână cu câteva semne maronii la nivelul feței, pe decolteu sau pe umeri. Îți explicăm ce înseamnă petele maronii pe față, dar și care sunt cauzele apariției și ce metode de tratament există!

Ce sunt petele maronii de pe față?

Petele de pe față reprezintă acumulări ale melaninei, un pigment care este secretat de melanocite și care are rol de protecție, dar care determină nuanța pielii fiecărei persoane. Dacă sunt iritate în mod repetat aceste celule, atunci secreția de melanină poate scăpa de sub control. Atunci când aceasta este produsă în exces, apar și petele pigmentare pe față, care mai sunt cunoscute și sub denumirea de: pete de la soare, vârstă, ficat, pistrui sau, în cazuri mai avansate, melasmă.

Petele maronii își fac apariția în acele zone care sunt expuse cel mai mult la soare, de aceea sunt prezente cu precădere pe față, dar și pe piept sau brațe. Ele nu țin cont de culoare sau de tipul de ten, deoarece pot apărea atât la persoanele brunete cu un ten închis, dar și la persoanele cu ten deschis.

De ce apar petele maronii pe față?

Petele maronii de pe față pot apărea din mai multe cauze, externe și interne. Principala cauză este agresiunea suferită de către piele în urma expunerii prelungite la radiațiile ultraviolete, fără folosirea unei protecții solare adecvate. Este posibil ca și expunerea la anumite substanțe sau administrarea anumitor medicamente să fie responsabilă cu apariția petelor pigmentare pe față, în special la femeile care iau pilule contraceptive ori care urmează un tratament hormonal.

Din categoria cauzelor interne, putem menționa o predispoziție genetică, dar și procesul natural de îmbătrânire a pielii, care ar putea cauza o hiperactivitate a melanocitelor. Anumite boli pot fi, de asemenea, implicate, dar și factorul hormonal deține un factor extrem de important. De aceea, le vedem des la persoanele însărcinate.

Cum se tratează petele pigmentare de pe față?

În prezent, există mai multe metode prin care poți scăpa de petele maronii de pe față sau corp. În primul rând trebuie să mergi la medicul specialist pentru a verifica ce tip de pete sunt și, în funcție de caracteristicile acestora, îți va putea recomanda o serie de tratamente care pot fi de ajutor.

O soluție poate consta în utilizarea de produse de ingrijire dermato-cosmetice adecvate. Dacă petele pigmentare sunt recente, atunci aspectul acestora poate fi redus printr-o exfoliere a pielii cu produse care conțin acid lactic sau acid glicolic, în funcție de starea petelor. În cazul petelor mai persistente, o altă soluție ar putea fi cremele cu hidrochinină, care pot să albească pielea. Ingrijirea se întinde pe o perioadă de câteva săptămâni, iar crema trebuie aplicată strict pe porțiunea în care există pete. Poți încerca și Serumul B3 Liftactiv pentru petele pigmentare brune, care contribuie la uniformizarea tenului și la reducerea petelor.

Dacă metodele cosmetice nu dau rezultate sau petele maronii sunt foarte vizibile, medicul dermatologul poate recomanda o serie de proceduri. Se poate face un peeling chimic superficial sau diverse tratamente cu laser și lumină pulsată, care au rolul de a elimina petele și de a ajuta la regenerarea pielii.

Ce trebuie să știi

Înainte de orice metodă de tratament, trebuie știut faptul că sunt necesare mai multe ședințe repetate pentru a îndepărta pe rând straturile fine din pigmentul care este situat în profunzimea pielii. Există și posibilitatea de reapariție a petelor din cauza sensibilizării melanocitelor de a secreta pigmentul. Din acest motiv, este recomandată protecția împotriva razelor UV atât în timpul, cât și după terminarea intervențiilor.

Cum poți preveni apariția petelor pigmentare?

Petele maronii pe față apar de cele mai multe ori din cauza radiațiilor ultraviolete, așadar un mod bun de prevenire este prin adoptarea unei protecții solare riguroase.

Folosește astfel de produse zilnic, indiferent de anotimp și de vreme, și aplică un strat suficient de gros pe toate zonele expuse la soare. Fața are nevoie de o atenție specială. Produsele vor trebui aplicate cu minimum 15 minute înainte de expunerea la soare. Este recomandat să eviți totuși să te expui în intervalul orar în care nivelul de radiații este foarte puternic (între orele 10 și 16).

Optează pentru produse cu factor de protecție ridicat, preferabil SPF 50. Un bun exemplu de produs pe care îl poți folosi este crema colorată anti pete pigmentare 3-in-1 de la Capital Soleil, cu SPF 50+. Pe lângă protecția ridicată pe care o oferă, aceasta are și efect triplu în cazul petelor maronii de pe față: uniformizează aspectul tenului, corectează și previne petele.

Petele maronii de pe față nu provoacă disconfort, însă pot fi deranjante din punct de vedere estetic. Ele pot fi cauzate atât de factori interni, cât și de factori externi, și necesită o îngrijire specială pentru a fi mai ușor de gestionat. Ia legătura cu medicul dermatolog pentru a afla cea mai bună metodă de tratament și asigură-te că le previi folosind mereu protecție solară.

Data publicării:

Produse recomandate

CAPITAL SOLEIL

Cremă colorată anti-pete pigmentare 3 în 1, SPF50+

Cremă BB de protecție solară - Protecţie faţă

Acțiune triplă: uniformizează nuanța pielii, reduce și previne petele pigmentare.

LIFTACTIV

SERUM B3 PETE PIGMENTARE BRUNE

- Serum

Reduce petele pigmentare brune și oferă uniformitate tenului 30ml

Cele mai citite articole