OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Foliculita - de ce apare, cum o previi și cum o tratezi

Foliculita este o condiție a pielii întâlnită frecvent care reprezintă inflamarea foliculilor de păr. De cele mai multe ori, este provocată de bacterii sau de infecții fungice. Aceasta se manifestă prin apariția pe piele a unor puncte roșii și umflături, vizibile mai ales după epilat și bărbierit.

Deși foliculita nu se află pe lista bolilor care să ne pună în pericol sănătatea, manifestările sale produc disconfort și neplăceri. Firele de păr crescute sub piele sunt și ele o consecință a foliculitei.

Foliculita este o condiție a pielii întâlnită frecvent care reprezintă inflamarea foliculilor de păr.

Cauzele foliculitei

Foliculita este întâlnită atât la femei cât și la bărbați, în specia în rândul tinerilor și adolescenților. Ea este cauzată în majoritatea situațiilor de stafilococul autor. Prezența în organism a unor viruși sau fungi reprezintă alți factori declanșatori ai foliculitei. Având în vedere că manifestările sale apar în zonele corpului în care foliculii sunt mai denși, observăm adesea că foliculita afectează brațele, picioarele, scalpul, axilele și zona inghinală. Pentru a preveni foliculita, e foarte important să cunoaștem cauzele acesteia:

  • Epilarea cu ceară și cu epilatorul. Smulgerea foliculilor de păr provoacă leziuni la nivelul pielii. Drept urmare, stafilococii de la suprafața țesutului epitelial ajung în profunzime, favorizând infectarea zonei.
  • Epilarea cu aparatul de ras. Și folosirea aparatului de ras poate provoca iritații ale pielii poate leza epiderma, obstrucționând foliculii de păr.
  • Hiperhidroza. Persoanele care se confruntă cu transpirație excesivă sunt mai predispuse la apariția foliculitei. Același lucru este valabil și în cazul celor care merg des la saună sau care înoată în piscine încălzite.
  • Igiena precară. Murdăria blochează canalele sebacee, conducând la inflamarea foliculilor de păr.
  • Îmbrăcămintea prea strâmtă. Hainele prea strânse pe corp îngreunează eliminarea toxinelor din corp.

Foliculita este întâlnită atât la femei cât și la bărbați, în specia în rândul tinerilor și adolescenților.

Simptomele foliculitei

Foliculita prezintă o simptomatologie specifică, ceea ce o face mai ușor de identificat. Iată care sunt cele mai frecvente manifestări ale foliculitei:

  • Mâncărimi ale pielii, în special după epilare;
  • Sensibilitate ridicată a pielii;
  • Iritații și usturime;
  • Apariția unor puncte roșii și/sau pustule albe, care se sparg și formează cruste;
  • Durere și tensiune locală;
  • Fire de păr crescute pe sub piele;

Foliculita prezintă o simptomatologie specifică, ceea ce o face mai ușor de identificat.

Forme simple de foliculită

Foliculita poate avea cauze microbiene (de vină fiind, de regulă, stafilococii), sau micotice (responsabile fiind ciuperci cum ar fi Pityrosporum, Candida albicans ori Trichophyton rubrum). Formele simple ale foliculitei sunt mai ușor de tratat și nu amenință sănătatea pielii, ci sunt mai degrabă o problemă care creează pacienților neplăceri din punct de vedere estetic. Astfel, formele simple de manifestare ale bolii sunt următoarele:

1. Foliculita bacteriană
Foliculita bacteriană este, probabil, cea mai răspândită formă a bolii. Este ușor de recunoscut după pustulele de culoare roșie sau albă, care conțin puroi. Foliculita bacteriană provoacă mâncărimi și este declanșată de infecții cu diverse bacterii, cum ar fi Stafilococul auriu. Semnalele foliculitei bacteriene sunt ușor sesizabile mai ales în urma epilării.

2. Foliculita cauzată de bărbierit
Supranumită și „mâncărimea bărbierului”, foliculita cauzată de bărbierit reprezintă o inflamație generată de creșterea firelor de păr sub piele. Durerea și înroșirea locală, însoțite de pustule pe față și pe gât apar la bărbați, în general la 48 de ore după bărbierit.

3. Foliculita ”de jacuzzi”
Foliculita ”de jacuzzi” este des întâlnită la persoanele care folosesc des saunele sau piscinele încălzite, medii caracterizate de nivelul scăzut de clor. De obicei, simptomele sale dispar după 3-4 zile, timp în care bășicile apărute se pot transforma în pustule cu puroi.

4. Foliculita cauzată de Pityrosporum
Această formă a foliculitei este întâlnită cu preponderență în cazul adolescenților și a adulților de sex masculin. În majoritatea situațiilor, apare ca o reacție a infecției cu candida. Semnele foliculitei Pitysporum afectează pieptul, umerii, fața, brațele și chiar gâtul și provoacă mâncărimi.

Durerea și înroșirea locală, însoțite de pustule pe față și pe gât apar la bărbați, în general la 48 de ore după bărbierit.

Complicații ale foliculitei

Inflamația datorată acestei probleme ale pielii este, de cele mai multe ori, superficială. Cu toate acestea, atunci când foliculul pilos este afectat în totalitate, pot apărea complicații care nu vor face altceva decât să îngreuneze procesul de vindecare. Care sunt, însă, concret, aceste complicații?

  • Apariția furunculilor sub piele;
  • Apariția cicatricilor și a petelor pe piele, care sunt irevocabile;
  • Piele infectată care generează senzația de mâncărime;
  • Distrugerea foliculilor de păr;
  • Pierderea definitivă a părului;
  • Apariția unor infecții recurente care pot afecta și alte zone ale corpului.

Forme severe ale foliculitei

În fazele severe, foliculita se manifestă sub diverse forme, cum ar fi:

1. Foliculita profundă
Numită și foliculita de gram negativ, aceasta apare ca o consecință a tratamentelor îndelungate cu antibiotice pentru acnee. Aceste medicamente dezechilibrează acțiunea firească a bacteriilor și favorizează apariția unor organisme care poartă denumirea de ”gram negativ”. În cazurile complicate, foliculita profundă cauzează acneea severă din jurul gurii și al nasului.

2. Foliculita eozinofilică
Foliculita eozinofilică este des întâlnită la pacienții infectați cu HIV. Ea se manifestă prin mâncărime intensă și prin apariția unor bășici pline cu puroi pe față, scalp, piept și gât. Efectele sale sunt observabile chiar și după vindecare, foliculita eozinofilică provocând hiperpigmentarea zonelor afectate.

3. Sycosis barbae
Sycosis barbae afectează reprezentanții sexului tare care abia au început să se bărbierească. Manifestată în forma sa severă, acest tip de foliculită provoacă cicatrici.

4. Furunculele și cabuncul
Aceasta este o infecție severă a foliculilor de păr, fiind caracterizată de apariia unor umflături dureroase de culoare roșie sau roz. Treptat, aceasta crește în dimensiuni și devine tot mai dureroasă, până ce se sparge. Deși furunculele mici se vindecă fără să lase urme majore, cabuncul - care este, de fapt, un conglomerat de furuncule - se tratează mai greu și, de cele mai multe ori, lasă urme severe pe piele.

Este foliculita contagioasă?

Carbuncul este contagios, putând fi transmis atât de la persoană la alta, cât și de la o regiune la alta. Formele incipiente de foliculită nu sunt contagioase, însă chiar și așa există riscul ca infecția asociată să se transmită prin obiectele de igienă personală, prin apa din jacuzzi, sau a băilor cu apă caldă.

Tipuri de foliculită

Există mai multe tipuri de foliculită, în funcție de zona corpului pe care aceasta o afectează. Astfel, puntem discuta despre foliculita picioarelor, a scalpului sau a zonei genitale.

Foliculita pe picioare

Foliculita pe picioare afectează în general femeile. Totuși, aceasta este specifică și înotătorilor, manifestându-se la aproximativ 72 de ore de la înotul în piscină. O soluție pentru foliculita de pe picioare este reprezentată de epilarea IPL, despre care vom vorbi în continuarea acestui articol.

Foliculita pe scalp

Foliculita localizată la nivelul scalpului se mai numește și foliculită decalvantă și este o afecțiune cu care se confruntă în special bărbații. Aceasta poate fi tratată prin intervenții chirurgicale realizate cu ajutorul laserului, însă prezintă o consecință ce nu poate fi trecută cu vederea: împiedică creșterea părului, având în vedere că distruge complet foliculii inflamați. În plus, această produceră este destul de costisitoare.

Foliculita inghinală

Foliculita din zona inghială este, ca și cea localizată pe picioare, o problemă cu care se confruntă cu preponderență femeile. Foliculita inghinală produce iritații ale pielii, care pot fi destul de deranjante, dar și dureri, având în vedere că zona afectată se inflamează ușor.

Foliculita tratament

Dacă vorbim despre o formă de foliculită ușoară, atunci simptomele sale ar trebui să dispară în aproximativ 14 zile de la debut. Pe de altă parte, sunt și cazuri în care această boală necesită tratament de specialitate.
Diagnosticul de foliculită poate fi pus de către un medic dermatolog, în urma unui examen al pielii, a unor teste bacteorologice dar și a unor analize de specialitate. De regulă, analizele pe baza cărora se identifică exact cauza foliculitei sunt cultura de produs a puroiului și biopsia unui fragment tisular din zona afectată.

Mai multe detalii despre diagnosticarea și tratamentul foliculitei sunt furnizate în videoclipul următor:

Vedeți video »

Metode de prevenire

Foliculita poate fi prevenită urmând sfaturile din lista de mai jos:

  • Limitează folosirea lamei de ras pe zonele afectate;
  • Apelează la epilarea defivinită cu IPL;
  • Exfoliază pielea înainte de fiecare epilare;
  • Fă duș după saună sau înot;
  • Evită produsele de machiaj care blochează glandele sebacee;
  • Schimbă lama de ras după fiecare bărbierit;
  • Utilizează un șampon antifungic pentru a te feri de foliculita scalpului;
  • Curăță pielea afectată de foliculită cu un săpun antibacterian;
  • Evită să porți haine foarte strâmte pe corp;
  • Respectă igiena unghiilor pentru a împiedica răspândirea bacteriilor;
  • Folosește un deodorant care nu irită pielea.

Apelează la epilarea defivinită cu IPL.

Remedii naturiste

Foliculita poate fi prevenită și prin aplicarea unor remedii naturiste. Iată care sunt cele mai eficiente dintre acestea:

  • Compresele cu cidru de mere;
  • Ceaiul de curcumă;
  • Compresele cu apă fierbinte;
  • Masajul cu ulei de cocos;
  • Uleiul sau frunzele de neem;
  • Extrasul de aloe vera;
  • Apa de Hamamelis;
  • Unguentul cu muguri de plop;


Epilarea IPL

Tehnica epilării definitive cu IPL este o soluție modernă și foarte eficientă pentru tratarea foliculitei. În plus, aceasta nu este dureroasă și elimină necesitatea de a îndepărta părul nedorit prin alte metode. Epilarea cu lumină intens pulsată este utilă atât pentru femei cât și pentru bărbați, tratând în profunzime infecțiile firului de păr.
În medie, sunt necesare 6-8 ședințe pentru a elimina părul de pe corp, cu mențiunea că primele ședințe trebuie efectuate pe parcursul a patru luni (deci, o ședință pe lună).

Tehnica epilării definitive cu IPL este o soluție modernă și foarte eficientă pentru tratarea foliculitei.

Produse recomandate

Cel mai vândut

Booster zilnic cu efect de reumplere și fortifiere

Booster zilnic cu efect de reumplere și fortifiere

( 19 Păreri )

Nou

Cremă intens hidratantă 72H

Cremă intens hidratantă 72H

( 1 Păreri )

EYES - Gel pentru conturul ochilor

EYES - Gel pentru conturul ochilor

Efect reparator și de fortifiere

( 5 Păreri )

Cremă rehidratantă pentru ten uscat și foarte uscat

Cremă rehidratantă pentru ten uscat și foarte uscat

Hidratare 48 ore. 97% formulă de origine naturală, cu Acid Hialuronic.

SPA DE NOAPTE<br />Gel-cremă hrănitor cu efect anti-oboseală

SPA DE NOAPTE
Gel-cremă hrănitor cu efect anti-oboseală

( 1 Păreri )

go to top