OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Consult dermatologie: cum decurge și când e bine să mergi la unul

Erupții cutanate

Specialiștii recomandă un consult dermatologic o dată pe an, chiar și în lipsa unor probleme evidente. În acest fel, unele afecțiuni ar putea fi depistate în stadiu incipient și tratate mult mai ușor. Bineînțeles, există și situații specifice, în care unele simptome ar trebui să te determine să mergi de urgență la un control la medicul dermatolog. Descoperă cum decurge un consult de dermatologie, află care sunt semnele și simptomele care ar trebui să te trimită la medicul specialist și cum te pregătești.

Când este cazul să mergi la dermatolog

La dermatolog mergi când apar semne sau simptome suspecte la nivel cutanat sau pentru screeningul anual, care are rolul de a depista, în stadiu incipient, afecțiuni mai serioase, cum ar fi cancerul de piele. Screeningul este indicat la finalul sezonului cald, pentru ca medicul să poată evalua daunele pe care le-a avut expunerea la radiațiile UV asupra pielii. Simptomele care ar trebui să te trimită la medicul dermatolog sunt următoarele:

Erupții cutanate

Iritațiile sau erupțiile cutanate de cauză necunoscută, însoțite sau nu de prurit, ar trebui văzute de un medic. De cele mai multe ori, aceste simptome sunt asociate cu eczema, care este destul de ușor de tratat, însă, este recomandat să mergi la medic pentru a ți se stabili diagnosticul și pentru a ți se recomanda un tratament.

Alunițe suspecte

Dacă o aluniță își schimbă, considerabil, forma, aspectul sau textura de la un an la altul ori dacă începe să sângereze, este necesar să mergi la dermatolog, ca să te asiguri că nu este vorba despre cancer de piele. În cazul în care ți se stabilește acest diagnostic, este important ca și tratamentul să fie recomandat cât mai devreme, nu când boala avansează deja.

Leziuni care nu se vindecă

Orice leziune suspectă care nu se vindecă de la sine ori cu tratament topic, în câteva săptămâni, ar trebui să te trimită la dermatolog. Poate fi vorba despre o serie de afecțiuni, printre care și cancerul de piele.

Acneea

Dacă ai probleme cu nesuferitele coșuri și nu scapi de ele cu dermatocosmetice, apelează la ajutorul unui specialist. Medicul dermatolog poate stabili cauza acneei tale și-ți poate prescrie un tratament adecvat.

Cicatrice

Indiferent de cauză, cicatricele pot fi îndepărtate complet sau măcar estompate cu ajutorul medicului dermatolog. Prin depigmentare și exfoliere chimică, dar și cu ajutorul tratamentelor cu laser, medicul te poate ajuta să scapi de semnele inestetice de pe piele.

Leziuni și excrescențe cutanate

Orice leziune sau excrescență suspectă de la nivel cutanat trebuie să fie văzută de medic. Acesta este în măsură să stabilească natura leziunii cu pricina precum și metodele de tratament adecvate.

Probleme la nivelul unghiilor

Ciuperca unghiei și problemele similare sunt tratate tot de medicul dermatolog, așa că, dacă te confrunți cu asemenea situații, ar fi bine să îți faci o programare.

Probleme ale scalpului/ părului

Dacă observi modificări în privința sănătății scalpului și/ sau părului, ar fi bine să mergi, de asemenea, la medic.

Cum decurge un consult dermatologic

În primul rând, înainte de vizita la dermatolog, este bine să te pregătești cum se cuvine. Pentru un rezultat bun al analizei, ai grijă și:

  • Evită produsele de make-up și cosmeticele care l-ar putea împiedica pe medic să observe anumite particularități ale pielii tale;
  • Pregătește unele întrebări pentru medicul dermatolog, cu privire la motivul consultului;
  • Stabilește-ți o listă (poate fi făcută doar mental) cu simptome suspecte, conjuncturi care ar fi putut favoriza problema ori medicamente pe care ți le administrezi.

Anamneza

Consultul dermatologic va începe cu anamneza – în timpul acesteia, medicul îți va pune o serie de întrebări cu scopul stabilirii diagnosticului corect. Aceste întrebări au legătură cu istoricul medical personal și familial, debutul simptomelor precum și obiceiuri ce țin de igienă ori rutina zilnică de îngrijire a pielii.

Examinarea fizică

După anamneză, medicul va continua cu examinarea fizică. Dermatologul va studia atent pielea și, dacă este necesar, va recomanda investigații mai amănunțite – de exemplu, biopsia. La final, medicul va stabili un diagnostic, dar și un tratament. Rareori, problema dermatologică care te-a adus la medic se va rezolva cu o singură consultație. De cele mai multe ori, va trebui să revii la medic pentru controale periodice.

Vizita la medicul dermatolog este una dintre cele mai puțin traumatizante pentru pacienți pentru că nu implică niciun soi de durere, iar, de cele mai multe ori, nici măcar disconfort, așa că e un motiv în plus să nu fie amânată. Așadar, dacă te confrunți cu probleme ale pielii, părului sau unghiilor, cel mai bine este să începi cu un consult dermatologic. De cele mai multe ori, problemele dermatologice se agravează în timp, rareori, se ameliorează, dacă nu sunt tratate cum se cuvine.

Ideal ar fi să găsești un medic dermatolog pe placul tău și să-l păstrezi. În dermatologie, este extrem de important ca medicul să cunoască amănunțit istoricul pacientului așa că o colaborare pe termen lung este foarte avantajoasă.

Data publicării:

Produse recomandate

Demachiant bifazic waterproof pentru ochi sensibili

Demachiant bifazic waterproof pentru ochi sensibili

( 1 Păreri )

Apă Micelară - Piele sensibilă<br />

Apă Micelară - Piele sensibilă

Cel mai vândut

Demachiant integral 3 în 1

Demachiant integral 3 în 1

( 2 Păreri )

Gel de curățare cu efect de prospețime

Gel de curățare cu efect de prospețime

( 1 Păreri )

Loțiune tonică cu acțiune de perfecționare<br />

Loțiune tonică cu acțiune de perfecționare

Spumă de curățare cu efect de luminozitate

Spumă de curățare cu efect de luminozitate

go to top