OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Previous

SCALPUL
UN UNIVERS SENZORIAL

Un univers senzorial

Senzațiile de mâncărime, arsură și usturime de la nivelul scalpului sunt foarte des întâlnite. Aceste manifestări ale disconfortului (mai intens sau mai puțin intens, în funcție de fiecare persoană) sunt semnul sensibilității scalpului.
Există însă și diferențe legate de gen (femeile par să fie mai predispuse, comparativ cu bărbații) și contează și vârsta: sensibilitatea scade odată cu vârsta, conform unui studiu epidemiologic realizat în Marea Britanie pe 14.300 de persoane.
Scalpul are o rețea de nervi foarte densă, care se extinde în straturile superioare ale epidermei. Are, în medie, aproximativ 230 receptori/cm²!
Sunt prezente numeroase terminații nervoase, atât în dermă cât și în epidermă, care permit scalpului să surprindă un univers întreg de senzații.
Asemeni unor mici receptori, terminațiile nervoase captează semnalele din exterior și transmit informația spre creier, în funcție de specificul lor.
Liberi sau încapsulați, acești receptori cutanați sunt conectați la senzațiile și emoțiile noastre.

Libertatea le face sensibile la atingere…: Terminații Nervoase Libere (TNL)
Terminațiile lor nu sunt încapsulate, de aceea se numesc „libere”.
TNL simt temperatura, stimulii mecanici (atingere, apăsare, întindere) sau durerea, sunt senzori tactili ca adaptare primară.
Trecând prin dermă, ei ies în straturile superioare ale epidermei prin numeroase ramificații. Înconjoară foliculul pilos, formând o rețea densă, capabilă să detecteze mișcarea firelor de păr (de aceea putem simți vântul prin păr).

Capsule sub presiune!
Acești așa numiți receptori încapsulați au terminațiile aplatizate, ca o capsulă.
Se află în hipodermă (stratul cel mai profund al pielii) și sunt specializați pentru a reacționa la presiune.
Sunt foarte mulți…

Cum se declanșează senzațiile?
Când are loc un stimul exterior, o terminație nervoasă reacționează și trimite un impuls spre cel mai apropiat neuron. Acest impuls este apoi transmis de la un neuron la altul prin eliberarea unei substanțe chimice (neurotransmițător), care circulă prin sinapsele neuronilor spre creier. Apoi, creierul transformă această informație codificată într-o senzație.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_24_LIFESTYLE_ADVICE_peigne_vue_dessus.jpg