OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Previous

Poate scalpul sensibil să cauzeze căderea parului?

Scalpul este o zonă extrem de sensibilă

Scalpul este acoperit de multiple terminații nervoase și are 230 de receptori per centimetru pătrat, adică de două ori mai mulți decât tenul. Așadar, pielea capului este o zonă deosebit de sensibilă. Fiecare persoană este diferită, unii oameni fiind mai sensibili decât alții. Simptomele sensibilității scalpului par, totuși, a fi diferite decât cele ale sensibilității tenului (1).

Care sunt cauzele mâncărimii scalpului și pot duce acestea la căderea părului?

Similar pielii de pe restul corpului, scalpul este acoperit cu o folie hidrolipidică care acționează ca o barieră de protecție împotriva agresiunilor externe. De exemplu, schimbările de temperatură, expunerea la razele UV și poluarea, împreună cu pieptănatul și vopsitul excesiv,  precum și alte tratamente agresive făcute în mod repetat pot afecta negativ funcția de barieră a acestui film protector, făcând scalpul mai vulnerabil la inflamații. Inflamația este cea care provoacă senzații de disconfort cum sunt furnicăturile, înțepăturile, arsurile și, desigur, mâncărimile.

În ciuda faptului că mâncărimea în sine nu pare a cauza direct căderea părului, scărpinatul repetat și agresiv al scalpului poate deteriora pielea și rădăcinile firelor de par, asta reprezentând cauza căderii părului și a alopeciei localizate pe suprafața zonelor afectate. Vestea bună este că părul crește la loc în majoritatea cazurilor odată ce scalpul a fost tratat.

Alte cauze ale scalpului sensibil

Expunerea la razele ultraviolete (UV), în special a creștetului capului (vertex), care este zona cea mai expusă la soare, poate duce la sensibilizarea scalpului (2). Studii recente au arătat că razele UV au un impact negativ asupra creșterii părului și cauzează alopecie (3) - cel mai probabil prin generarea speciilor reactive de oxigen (SRO) - în timp ce fibroblastele papilelor dermice ale persoanelor cu scalpul afectat de alopecie par a fi mai reactive la stresul oxidativ (4). Prin urmare, s-ar putea să existe o legătură între sensibilitatea scalpului și acest tip de cădere a părului.

Un scalp sensibil poate, totodată, să fie cauzat de alergii și de tendința de uscare (piele sebostatică - glandele sebacee încetează să mai producă sebum), iritații și dermatite. Un anumit tip de hipersensibilitate la ingrediente din șampon precum cocamidopropil betaina poate fi deopotrivă de vină. Pielea uscată a capului, o serie de afecțiuni dermatologice specifice, cum sunt dermatita seboreică și psoriazisul, dar și un dezechilibru al microbiomului scalpului pot de asemenea sensibiliza această zonă.

Stresul, oboseala acumulată, deficiențele de vitamine poat afecta în unele cazuri secreția de sebum și fac scalpul mai sensibil.

Soluții pentru calmarea scalpului sensibil, cu mâncărimi

Protejarea scalpului împotriva agresorilor externi este esențială pentru gestionarea acestei afecțiuni. Primul și cel mai important pas este spălarea părului cu un șampon calmant și delicat, creat special pentru scalpul sensibil, care elimină poluanții, sebumul și alți potențiali iritanți. Cel mai bine, însă, este să eviți de tot chimicalele precum sulfații. Aceștia sunt deseori adăugați în compoziția șampoanelor datorită faptului că produc spumă, însă îți pot irita și usca pielea capului. Când îți speli părul, este recomandat să nu îți masezi sau freci scalpul foarte tare și e esențial să te clătești bine, deoarece reziduurile de șampon pot cauza mâncărimi. Un tratament pre-șampon poate fi deopotrivă de ajutor.

Fii blând cu scalpul și atunci când îți aranjezi părul - încearcă să eviți să tragi prea tare de podoaba capilară, fiindcă asta poate deteriora atât rădăcinile firelor de par, cât și scalpul. Dacă folosești un uscător de păr, alege opțiunea de aer rece, pentru că aerul cald sau fierbinte îți poate deteriora și sensibiliza pielea capului. În cele din urmă, ar fi ideal să eviți coafurile (cum sunt cozile de cal și împletiturile strânse) care implică strângerea părului și care pot agrava sensibilitatea scalpului.

Surse:

  1. Laurent Misery et al. Sensitive scalp: does this condition exist? An epidemiological study. Contact Dermatitis 2008; 58: 234-238
  2. Oberholzer PA, Nobbe S, Kolm I, Kerl K, Kamarachev J, Trüeb RM. Red scalp disease - A rosacea-like dermatosis of the scalp? Successful therapy with oral tetracycline. Dermatology 2009;219:179-81
  3. Trüeb RM. Is androgenetic alopecia a photoaggravated dermatosis? Dermatology 2003;207:343-8
  4. Bahta AW, Farjo N, Farjo B, Philpott MP. Premature senescence of balding dermal papilla cells in vitro is associated with p16(INK4a) expression. J Invest Dermatol 2008;128:1088-94

În mod normal, scalpul sensibil nu este o cauză a căderii părului. Excepție fac câteva cazuri de alopecie în care pielea capului poate reacționa la stresul oxidativ

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_04_Can_sensitive_scalp_cause_hair_loss.jpg