OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Previous

Este părul alb mai predispus la cădere?

De ce avem păr alb?

J-F. M.: Pe durata fazei de anagen (creștere) a ciclului părului, foliculul de păr (partea înrădăcinată în scalp) produce un ax pigmentat (fiecare șuviță de păr fiind formată din mai multe elemente de acest fel). Acesta poate fi blond, negru, roșcat sau șaten, în funcție de datele genetice ale fiecărei persoane.
Creșterea și pigmentarea durează între trei și patru ani, după care părul cade (în faza telogenă) înainte de începerea unui nou ciclu.

Pentru a începe o nouă fază de creștere, foliculul pilos ce "dă naștere" părului trebuie să se „reîncarce” în contact cu un „rezervor” de celule stem (necesare pentru creșterea părului), precum și cu melanocite (care conferă culoarea părului și a pielii).
Atunci când foliculul pilos s-a reîncărcat cu celulele de creștere (stem) și pigmentare (melanocite), acesta produce noi fire de păr, bogate în melanină. Astfel, culoarea originală a părului se păstrează.

Totuși, acest proces se deteriorează odată cu vârsta, iar părul grizonat - ce devine mai apoi alb - apare pe măsură ce stocul de melanocite din rezervor scade treptat și, în cele din urmă, se epuizează. Cu fiecare nou ciclu de creștere a părului, foliculul pilos se reîncarcă cu un număr din ce în ce mai mic de melanocite. Așadar, părul își pierde treptat pigmentarea până când devine complet alb.

O predispoziție genetică, dar și stresul asupra melanocitelor sunt factorii care cauzează diminuarea stocului acestor celule și, prin urmare, la apariția părului alb.

Care sunt caracteristicile părului alb?

J-F. M.: Părul alb are aceleași caracteristici fizice precum cel pigmentat, dat fiind faptul că acesta provine din același folicul de păr. Singură diferență este că părul alb nu conține pigment (sau conține o cantitate mică) în axul produs.
O concepție greșită este că părul alb este mai gros decât cel pigmentat. Toate experimentele de laborator de până acum au confirmat că părul alb crește cu aceeași viteză ca părul pigmentat și are același diametru. Un alt mit este că, dacă rupi un fir păr alb, în locul său vor crește mai multe fire, ceea ce nu este adevărat.

Există vreo legătură dintre părul alb și căderea părului?

J-F. M.: Nu există nicio legătură între părul alb și căderea părului. Părul poate deveni alb, dar nu această depigmentare este cauza căderii sale premature.În timp ce numărul melanocitelor (responsabile pentru pigmentarea părului) scade, numărul de celule stem (responsabile pentru creșterea părului) poate rămâne același. Astfel, părul crește în același ritm și cu aceeași grosime, chiar dacă este alb.
Singura legătură care poate exista este, desigur, vârsta înaintată, căreia nu îi este specifică doar albirea părului, ci și căderea acestuia. Cu toate astea, cele două fenomene sunt independente.




Nu există o conexiune cunoscută între părul alb și căderea acestuia