OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Previous

ESTE SCALPUL PROTEJAT
DE RAZELE UV?

Pe scurt, scalpul normal (acoperit cu păr, fără alopecie) nu este în complet protejat de razele UV, deși, evident, podoaba capilară umbrește o suprafață mare a pielii capului. În poziție verticală, expunerea zenit a ultravioletelor pe scalp indică faptul că părul nu absoarbe în totalitate razele UV. Desigur, un asemenea “factor de protecție a părului” variază (între 70 și 99%) în funcție de grosimea firelor de păr, de culoarea părului și de densitatea acestuia, ceea ce face ca scalpul să fie o regiune a pielii ce nu e pe deplin protejată împotriva razelor solare. Deși mai puțin frecvent decât pielea de pe față sau trunchi, în condiții de expunere excesivă la soare, scalpul poate suferi arsuri solare, ceea ce va transforma pieptănarea într-un proces dureros. Semnale fluorescente ale markerilor asociați cu expunerea pielii la razele UV sunt adesea detectate pe suprafața scalpului. Câteva exemple în acest sens sunt petele pigmentate localizate între foliculii de păr și elastoza solară cutanată (acumularea de elastină). În unele cazuri, asta explică parțial prezența melanomului pe scalp, ceea ce face obligatorie examinarea completă a pielii capului de către medicul dermatolog. Situații similare au fost observate la anumite animale (precum niște specii de oi din Australia) care dezvoltă melanom doar pe porțiunile de piele cel mai puțin acoperite de lână.
Pe lângă purtarea unei pălării sau șepci, soluțiile practice de a proteja scalpul (și părul) împotriva razelor UV sunt mai complexe decât cele folosite în mod normal pentru pielea feței și a corpului: aplicarea produselor cu factor de protecție ridicat - în cantități suficiente - îngrașă părul și-l fac să arate murdar.

Așadar, vorbim despre o ușă deschisă către inovație, care probabil implică găsirea unor pigmenți capabili să absoarbă razele UV (deoarece aceștia ar fi mai puțin susceptibili să afecteze proprietățile estetice ale părului) și folosirea lor în crearea unor produse destinate îngrijirii scalpului.

DE REȚINUT

Scalpul normal (acoperit cu păr, fără alopecie) nu este protejat în totalitate de razele UV, chiar dacă acestea nu afectează pielea capului așa cum o fac în cazul tenului sau pielii corpului. Ușa este în prezent deschisă pentru produse de protecție solară inovative, ce respectă nevoile estetice.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_55_SCALP_A_UV_PROTECTED_SKIN.jpg