OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Previous

Cum se tratează alopecia postpartum?

Care sunt cauzele căderii părului după naștere?

Pe durata sarcinii, corpul femeii produce cantități uriașe de estrogeni, care stimulează mai mulți foliculi de par să intre în faza de creștere (sau anagen) a ciclului părului. Firele de păr sunt, așadar, “blocate” în această fază de creștere. După naștere, reechilibrarea hormonala și scăderea nivelului de estrogen asociată acesteia determină o întrerupere bruscă a fazei telogen (de repaus), care duce la pierderea unei cantități considerabile de păr în următoarele 2-3 luni. Acest efluvium telogen, așa cum este cunoscut, reprezintă una dintre cauzele căderii părului la femei. Chiar dacă această cădere a părului postpartum poate dura câteva luni bune, fenomenul este complet normal și reversibil.

Din fericire, în majoritatea cazurilor, căderea părului postpartum este temporară și părul începe să crească normal din nou după 6-8 luni. Deși căderea părului după naștere nu necesită de obicei tratament medical, o dietă bogată în fier și vitamine poate ajuta la încetinirea acestui tip de cădere a părului și stimula creșterea părului.
Asociația Americană pentru Sarcină, de exemplu, recomandă o dietă bogată în:

  • Complex de vitamine B și/sau biotină (vitamina B7)
  • Fier
  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Zinc

Pe lângă vitamine, peștele gras, uleiul de pește sau uleiul din semințe de in pot, de asemenea, să fie benefice, deoarece acestea restabilesc nivelurile optime de acizi grași precum omega-3 și omega-6 și pot îmbunătăți sănătatea părului.

Reducerea stresului

La fel ca fluctuațiile de estrogen din perioada postpartum, stresul și lipsa somnului - cu care multe mame se confruntă - pot îndeosebi să reprezinte cauze ale căderii părului la femei. Tehnicile de relaxare sau exercițiile de respirație, ori de câte ori ai timp, pot ajuta. Exercițiile fizice regulate, de intensitate ușoară spre moderată sunt și ele recomandate.
Nici depresia postpartum nu trebuie neglijată - dacă te simți foarte anxioasă sau copleșită în primele săptămâni sau luni de după sarcina, este bine să discuți cu medicul tău despre asta.

Îngrijirea și coafarea delicată a părului

Indiferent de lungimea podoabei capilare, pieptănatul și coafatul agresiv trebuie evitate pentru a preveni căderea părului. De asemenea, evită coafurile precum cozile de cal, împletiturile și cocurile de tip Chignon, în care părul este ținut foarte strâns. Tratamentele ce agresează părul, precum vopselele cu amoniac sau soluțiile pentru permanent, bigudiurile electrice sau placa de păr ar trebui și ele folosite cât mai rar posibil.
Un scalp sănătos este important pentru creșterea sănătoasă a părului, așadar dermatologul ți-ar putea recomanda diferite spray-uri pentru pielea capului sau măști speciale de păr ce conțin uleiuri naturale, cum este uleiul de migdale, pentru întărirea și stimularea creșterii părului.
Un șampon împotriva căderii părului bogat în vitaminele B poate, de asemenea, ajuta.

Probleme medicale

Deși căderea părului postpartum este o parte naturală a recuperării de după naștere, un consult la medicul dermatolog este recomandat în cazul în care acest fenomen persistă pentru o lungă perioada de timp.
Așa cum am menționat, căderea părului după naștere nu persistă foarte mult decât în cazurile în care există probleme medicale precum o carență de fier sau o afecțiune a tiroidei. În astfel de situații, îți pot fi prescrise suplimente pe bază de estradiol (estrogen natural)/contraceptive hormonale, suplimente pe bază de fier și suplimente pentru tiroidă. Totuși, unele dintre acestea nu pot fi administrate pe perioada alăptării. În acest caz, medicul îți poate recomanda suplimentele pe bază de vitamine.

Căderea părului postpartum este un simptom absolut normal al fluctuației hormonale de după sarcină

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_14_How_to_treat_post_partum_alopecia.jpg